Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Medicină nucleară

PET-CT

Scanarea PET-CT (tomografia cu emisie pozitronică)​ este un echipament integrat de imagistică medicală.​ Acesta combină două tipuri de scanare:

 • PET (Tomografia cu emisie pozitronică) folosită pentru obținerea de date funcționale legate de metabolism și funcții celulare;
 • CT (Tomografia computerizata) utilizata pentru obtinerea de date morfologice legate de localizarea si raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate.

Avantajele PET-CT

 • Imagistica medicală de mare rezoluție care permite o vizualizare perfectă a țesuturilor bolnave;
 • Scurtează durata examinării;
 • Permite diagnosticarea cancerului în stadii timpurii, înaintea altor mijloace de investigație;
 • Permite diagnosticarea precoce a recidivelor și a metastazelor, inclusiv a celor greu detectabile prin celelalte proceduri diagnostice.

Importanța PET-CT

 • Examinarea PET-CT permite diagnosticarea timpurie și identificarea precisă a cancerului, precum și extinderea acestuia (metastaze). În timpul tratamentului și după terminarea acestuia, PET-CT poate evalua dacă terapia a avut succes, arătând o scădere a utilizării glucozei de către tumora.
 • PET-CT poate fi folosit și pentru restadializare în cazul reapariției cancerului, prin depistarea precoce și localizarea sa. Este util în evaluarea pacienților care au fost supuși unor intervenții chirurgicale sau curelor de radioterapie ce au dus la formarea de cicatrici și denaturarea structurilor anatomice.

În concluzie, PET-CT-ul furnizează medicului informații despre localizarea tumorii și extinderea acesteia, permitându-i astfel să vă ofere cel mai bun plan de tratament.

Cum se formează imaginea PET-CT?

Pentru examinarea PET, se folosește o moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor (18F) – 18F-2 fluoro-2-deoxy-D- glucoza – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activității metabolice a țesuturilor și relevă modificările funcționale care apar, în multe cazuri, înainte ca modificările anatomice, structurale să se producă.

Cine poate beneficia de acest tip de investigaţie?

Investigaţiile PET/CT pot fi utilizate în cazul majorităţii persoanelor. Singurele contraindicaţii sunt graviditatea, insuficienţa renală severă şi hiperglicemia de peste 180 mgr/dl.

Aparatul PET detectează cantități foarte mici de radiații pe care le converteste în imagini ale corpului. Nu există nici o metodă alternativă a examinării PET, care să poată furniza aceleași informații. O cantitate mică de FDG este injectată printr-un cateter intravenos. Acest compus nu este toxic, a fost aprobat pentru anumite proceduri medicale și nu au fost raportate efecte adverse.

După aceea, pentru a asigura eficiența examinării, este necesar să stați întins pe o canapea, liniștit, fără să vorbiți sau să vă mișcați, singur în incăpere (fără însoțitor), în timpul perioadei de așteptare (60 minute), până veți fi condus în camera de examinare. Investigația PET-CT durează în medie 2 ore, din care scanarea (timpul în care stați în aparat) va fi de aproximativ 30-40 de minute.

PET-CT și Oncologia

Scanarea PET își dovedește cost-eficiența în oncologie deoarece poate:

 • Să elimine procedurile invazive, cum ar fi biopsia, prin confirmarea sau infirmarea cancerului;
 • Să elimine unele proceduri chirurgicale care nu sunt necesare, fiind posibilă caracterizarea țesuturilor și localizarea tumorilor;
 • Să localizeze, prin scanarea intregului organism, metastaze necunoscute anterior acestei investigații, contribuind la stabilirea stării pacientului, oricând este nevoie;
 • Să elimine multe teste, deoarece senzitivitatea și specificitatea PET sunt mult mai ridicate în PET decât în orice alta modalitate de diagnostic;
 • Să îmbunătățească eficiența în timp a terapiei prin abordarea timpurie, datorită detectării schimbărilor funcționale înaintea celor anatomice.

În prezent, în multe tări cu standarde medicale ridicate, PET a devenit un element de bază în oncologie, diagnosticarea devenind mai rapidă și mai eficientă, salvând bani, timp și, cel mai important, VIEȚI.

Investigațiile sunt disponibile inclusiv în baza poliței de asigurare medicală obligatorie, la indicația medicului de familie / specialist (formularul e27). Pentru programări și detalii apelează 078 875 353.

SCINTIGRAFIA

Scintigrafia este o tehnică imagistică modernă, utilizată în medicina nucleară, ce permite detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate cum sunt: inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.

Metoda de examinare scintigrafică este atraumatică pentru pacient şi foloseşte tehnica detectării emisiei unei substanţe de tip radiotrasor – ce prezintă afinitate ridicată pentru un anumit tip de organ sau ţesut – introdusă în organism anterior examinării.​ Radiațiile emise sunt determinate la exteriorul corpului de un aparat special numit GAMMA CAMERA. Prin prelucrarea imaginilor brute cu ajutorul unor programe speciale se pot reproduce imagini tridimensionale.

Pacientului i se administrează intravenos, substanța cu radiotrasor. Radiotrasorul se acumulează în organul supus examinării într-un anumit interval de timp. Timpul de așteptare până la efectuarea procedurii poate varia de la câteva minute în cazul scintigrafiei hepatice, până la 2-3 ore în cazul scintigrafiei osoase.

În timpul procedurii e preferabil ca pacientul să rămână în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară. Pașii investigației sunt:

 • pacientului i se face o injecție , după care va trebui să bea 1,5-2 l lichid (apă plată, ceai, suc, compot etc.) în decurs de 2 ore;
 • în acest timp, pacientul trebuie să urineze cât mai des posibil;
 • apoi începe investigația;
 • după părăsirea Laboratorului de Medicină Nucleară și acasă (timp de 24 de ore după investigație) pacientul va continua să se hidrateze corespunzător și să urineze cât mai des posibil (pentru a elimina substanța injectată).

Investigațiile efectuate prin scintigrafie:

 • Scintigrafie osoasă completă;
 • Scintigrafie tiroidiană;

Investigațiile sunt disponibile inclusiv în baza poliței de asigurare medicală obligatorie, la indicația medicului de familie / specialist (formularul e27). Pentru programări și detalii apelează 078 875 353.