Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Strategii de prevenire a accidentului vascular cerebral în stenoza carotidiană

Chirurgie endovasculară
19 oct., 2020

Creierul este organul principal, dar și cel mai complex al organismului. Gândirea și personalitatea sunt ceea ce ne definesc pe noi ca oameni în Natura și ca entități unice între Oameni. Accidentul vascular cerebral reprezintă pierderea ireversibilă a unui fragment de creier, datorită ocluziei (blocării) vaselor lui de sânge. Anual în Republica Moldova se înregistrează cca 6300 cazuri noi de accidente vasculare cerebrale.  Mai mult de jumătate din cei care au suferit un AVC rămân cu dizabilități pe viață și necesită asistență socială sau medicală permanentă. Fiind o majoră problemă medicală, socială și economică, prevenirea accidentului vascular cerebral este strategia cea mai eficientă, care necesita a fi abordata în societate. 

Arterele carotide sunt vasele principale care alimentează creierul cu sânge. Stenoza (îngustarea) arterelor carotide cauzează 25% din accidentele vasculare cerebrale, iar în asociere cu stenoza arterelor intracerebrale – 50% din total. Îngustarea arterelor carotide este responsabilă de reducerea permanentă a fluxului de sânge spre creier, în timp asta duce la reducerea funcțiilor cognitive (intelectul) și este recunoscută ca cauză a demenței și patologiei Alzheimer în 30% cazuri. De aceea, este absolut necesară identificarea activă a stenozelor carotide și tratarea lor invazivă, atunci când  este necesar.

Care sunt persoanele care necesita a fi examinate pentru a depista stenozele arterelor carotide?

În caz de prezență a cel puțin unui factor de risc sau asocierea lor, este necesară investigarea persoanei pentru a depista stenozele carotide înainte de dezvoltarea complicațiilor invalidizante sau fatale. Acești factori sunt:

  • Hipertensiunea arterială (TA > 140/90 mmHg)
  • Fumatul
  • Diabetul zaharat
  • Colesterolul crescut
  • Sedentarismul și lipsa activității fizice
  • Obezitatea
  • Predispoziția familială la patologii cardiovasculare.
Cum se identifică stenozele carotidiene?

Persoana cu factori de risc urmează a efectua o examinare ultrasonografică specială – Dopplerografia arterelor brahiocefalice. Aceasta este o metoda rapidă, neinvazivă și indoloră, care oferă rezultatul imediat. În caz de depistare a modificărilor patologice pe arterele carotide, persoana trebuie să se programeze la consultația planificată a specialistului – chirurgul vascular.

Evaluarea pacientului cu stenoză carotidiană este foarte complexă și responsabilă – în vizor este creierul. De aceea este important ca consultația sa fie efectuată într-un centru unde pacientul va fi evaluat multifactorial și multidisciplinar. Astfel, pacientul va fi examinat suplimentar prin investigații performante, dar și consultat de către o echipă multidisciplinară conexă (neurolog, cardiolog, oftalmolog). În final, se va lua decizia definitivă privind conduita corectă de tratament, strict individual pentru fiecare caz. În unele cazuri va trebui de intervenit invaziv.

Când trebuie de intervenit invaziv în stenoza de artera carotidă?

Tratamentul invaziv se aplică pacientului cu simptome neurologice sau celui care are un risc înalt de a dezvolta aceste simptome. Este important că pacientul să fie supus metodei de tratament care îi oferă maximum beneficiu și minimum risc. Astfel, este necesar ca echipa de chirurgi vasculari să fie experimentata și să posede toate metodele de tratament necesare, oferind pacientului metoda cea mai indicată pentru el.

Există două metode principale de tratament invaziv sau combinarea lor

Tratamentul chirurgical

Este metoda cu cea mai înaltă eficiență și siguranță la momentul actual. Se realizează pacienților cu puține patologii asociate și risc anesteziologic redus. Are loc sub anestezie generală sau regională. Prin incizie la nivel cervical (gâtul) are loc explorarea atentă a arterei carotide afectate, deschiderea ei și înlăturarea minuțioasă și completă a stenozei sub control optic cu magnitudine. Zona cervicală este una foarte complexă, cu multe organe vitale și foarte multe conexiuni neurale. Din acest motiv echipa chirurgicală trebuie sa fie foarte experimentată, pentru a putea evita complicațiile. Uneori, este important să fie menținută alimentarea creierului cu sânge prin aplicarea unei tehnologii speciale – by passul intraoperator. Concomitent, echipa anesteziologică implicata trebuie sa posede experiența corespunzătoare acestui tip de intervenții, deoarece este necesara aplicarea tehnologiilor care minimizează riscurile (neuroprotecție medicamentoasa, hemodinamica dirijata, monitorizarea invaziva a tensiunii arteriale în timp real, monitorizarea permanentă a efectului anticoagulant – determinarea ACT intraoperator etc). Respectarea minuțioasă a acestor particularități oferă pacientului un tratament adecvat, cu beneficii maximale si rezultate la distanta excelente.

Tratamentul endovascular

Este metoda de tratament care se aplică atunci când tratamentul chirurgical este riscant din anumite motive medicale obiective sau este opțiunea pe care o alege pacientul. Rezultatele la distanță sunt comparabile cu cele ale tratamentului chirurgical. Se realizează în laboratorul de angiografie, sub control Roentgen, în condiții de anestezie locală. Pacientul este conștient și menține contactul cu chirurgul endovascular. Printr-o incizie de 3 mm se punctează unul din vasele magistrale ale piciorului sau mâinii, și pînă în regiunea arterei carotide, se dilată stenoza cu un balon special sub presiune și se amplasează un dispozitiv special – stent, care menține artera carotidă dilatată. În acest mod, placa aterosclerotică nu este înlăturată, dar este deplasată în părți și este menținut un diametru funcțional suficient al arterei carotide. Echipa chirurgicală trebuie să fie foarte experimentată, cu o atenție maximă la detalii, deoarece există risc de fragmentare a stenozei și migrare a fragmentelor în creier. La fel, este necesară utilizarea stentului carotidian care protejează maximal pacientul și după intervenție – stenturile dual mesh.

De ce să alegi Centrul Cardiovascular Medpark
  • Abordarea multifactorială și multidisciplinară a fiecarui pacient, cu alegerea metodei optimale de tratament invaziv.
  • Echipa de chirurgi vasculari cu experiență vastă în domeniu și instruire internațională, care posedă și practică permanent ambele metode de tratament invaziv, în corespundere cu practicile și tendințele mondiale de top.
  • Utilizarea tehnologiilor chirurgicale și anesteziologice performante în tratamentul chirurgical deschis.
  • Utilizarea doar a stenturilor carotidiene Dual-mesh (Japonia), recunoscute ca fiind cele mai sigure și protective la distanța în tratamentul endovascular.
  • Aplicarea tehnologiilor hibride de tratament (combinarea metodelor) în rezolvarea cazurilor de complexitate maximă.
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate.
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

                                                                                                   Ruslan Cemîrtan, medic chirurg vascular/endovascular, flebolog

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă