Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Embolizarea miomului uterin – soluția modernă, care nu afectează fertilitatea

Chirurgie endovasculară
02 sept., 2019

Fibromiomul (miomul) uterin este cea mai frecventă formațiune benignă (necanceroasă), care se poate dezvolta în peretele uterului. Incidența fibromiomului uterin la femeile cu vârsta de până la 35 de ani este de circa 15%, în timp ce 45% dintre femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani au cel puțin un fibromiom uterin. După menopauză, numărul și dimensiunea fibroamelor uterine scade.

Ce este fibromiomul uterin?

Fibromiomul uterin este o tumoare benignă, care se poate localiza în diferite porțiuni ale uterului, poate fi unică sau multiplă . Fibromiomul este format dintr-un țesut mixt, conjunctiv și muscular, care se dezvoltă în exces în peretele uterului. Fibromioamele care apar în peretele uterului pot afecta dezvoltarea normală a uterului pe perioada unei sarcini, în funcție de mărimea pe care aceștea le au.

Fibromioamele care se dezvoltă spre exteriorul uterului pot provoca o presiune asupra organelor interne învecinate cu uterul și pot crea dereglări de funcționare ale aparatului urinar, ale aparatului digestiv și pot provoca dureri abdominale.

De ce apare?

Nu se cunosc cu certitudine cauzele de apariție ale fibromiomului uterin. Se presupune că există și o oarecare predispoziție genetică fața de apariția lui. De asemenea, apariția primei menstruații la o vârstă fragedă, fenomen ce poartă numele de menarhă, ar fi mai des asociat cu apariția unui fibromiom uterin ulterior.

Depistarea unei astfel de tumori la nivelul uterului poate fi făcută doar în urma unei ultrasonografii (ecografii) abdominale sau a unui consult ginecologic. Dacă își păstrează dimensiunile reduse, fibromiomul uterin nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate.

Simptome

În funcție de localizarea acestuia, fibromiomul poate dezvolta o anumită simptomatologie. Cele mai frecvente semnele ale apariției unui fibromiom uterin sunt:

  • sângerările care apar în afara perioadei de menstruație;
  • menstruație mai prelungită, cu pierderi sangvine și dureri asociate mai mari;
  • creșterea în volum a abdomenului;
  • senzație permanentă de presiune în zona abdomenului;
  • dureri abdominale permanente sau asociate menstruației;
  • micțiuni frecvente (urinare în exces) sau constipație cronică;
  • alte senzații neplăcute localizate la nivelul abdomenului.

Diagnostic

Diagnosticul de fibromiom uterin poate fi pus doar de către medicul ginecolog, în urma unui control sau a unei ecografii endovaginale. După stabilirea diagnosticului de fibromiom uterin, specialiștii recomandă urmărirea îndeaproape a evoluției fibromiomului.

Riscuri și complicații

Evoluția fibromiomului uterin poate fi asimptomatică, dar poate evolua și cu anumite complicații:

  • compresia vezicii urinare, a ureterelor sau a rectului;
  • necroza septică sau aseptică a fibromului;
  • sângerări uterine cu anemie secundară;
  • infecții de trompe uterine;
  • infertilitate.

Fibromiomul uterin are, în general, o creștere lentă și lipsită de simptome până ce nu atinge anumite dimensiuni. O creștere mai accelerată a fibromiomului uterin se atestă în perioada sarcinii, datorita unei secreții estro-progestative crescute. La fel și în premenopauza fibromiomul va crește mai rapid, iar complicațiile lui vor avea o incidență mai crescută.

După instalarea menopauzei, fibromioamele vor tinde să regreseze în mod constant și spontan. Există însă cazuri în care tumorile de acest tip nu se opresc din creștere după menopauză, punând în continuare probleme de diagnostic diferențial, cel mai frecvent fiind cancerul uterin.

Tratamentul fibromiomului uterin

Exista mai multe modalități de tratament ale fibromiomului uterin:

  • tratamentul hormonal;
  • tratamentul chirurgical – miomectomia sau histerectomia (înlăturarea uterului);
  • tratamentul endovascular – embolizarea arterelor uterine.

Nu există o metoda universală de tratament. Fiecare dintre metodele enumerate iși are aplicarea sa în cazuri concrete. Decizia despre modalitatea endovasculară de tratament este luată de comun accord de către medical ginecolog curant împreună cu chirurgul endovascular și pacienta.

Embolizarea arterelor uterine – unica soluție chirurgicală, care permite păstrarea funcțiilor reproductive

Este o procedură miniminvazivă (fără incizie), care permite păstrarea uterului și a funcțiilor lui. Embolizarea arterelor uterine constă în obturarea (închiderea) vaselor de sânge care hrănesc fibromiomul uterin. În rezultat are loc stoparea creșterii și scăderea extremă în dimensiuni a acestuia, involuție pe care specialiștii o numesc „necrozare”. Odată ajuns foarte mic, fibromiomul nu mai provoaca simptome și nu mai împiedica dezvoltarea naturală a uterului în cazul unei sarcini ulterioare.

Procedura se realizeaza in laboratorul de angiografie, sub control radiographic. Chirurgul endovascular va accesa una din arterele femurale (în regiunea inghinală), sub anestezie locală și va instala în acest vas un tub special de 2 mm grosime – teacă angiografică, prin care va efectua în totalitate procedura. Prin aceasta teacă, cu ajutorul unor conducte speciale – catetere, se va ajunge în artera uterine stîngă și apoi în cea dreaptă – vasele care alimentează fibromiomul uterin. Apoi, prin intermediul cateterului, se vor introduce selectiv în aceste vase particule biocompatibile speciale care umplu și inchid definitiv ambele surse de alimentare a fibromiomului cu sânge. Totuși, au existat și cazuri medicale în care formațiunea nevascularizată continua să provoace dureri la nivelul abdomenului. În aceste situații s-a apelat la extirparea acestuia prin tratament chirurgical.

Depistarea timpurie a unui fibrom uterin și urmarea unui tratament indicat de către un medic specialist va permite oricărei femei să se poată bucura pe deplin de viață, așa cum își dorește!

Bernaz Eduard Medpark

Cemirtan Ruslan Medpark

 

 

 

 

 

 

 

Autori: doctorii Bernaz Eduard și  Ruslan Cemîrtan, chirurgi vasculari/endovasculari la Spitalul Internațional Medpark. Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă