Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

HPV panel

În cadrul laboratorului Medpark se efectuează cel mai vast spectru de infecții cu virusul papiloma uman, diagnosticate cu rezultate precise, timp de o zi

HPV panel – Metoda de diagnosticare prin biologie moleculară a Papilomavirusului uman (HPV) se bazează pe depistarea fragmentelor genomului HPV din material biologic.

Human papilloma virus (HPV) este virusul care provoacă la femei cancerul de col uterin. Totuşi, el poate fi transmis şi la persoanele de sex masculin. Infecția cu HPV se transmite prin contact sexual extrem de ușor, dar virusul poate fi luat și prin folosirea prosoapelor sau lenjeriei la comun, dar poate să fie transmisă și de la mamă la făt. Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice, motiv pentru care se recomandă controale ginecologice regulate pentru monitorizare.

În cazul unui rezultat normal, testarea HPV se va repeta o dată la 5 ani.

Testul HPV verifică celulele pentru infecție cu tipuri de HPV cu risc ridicat și risc scăzut (în total 35 de tipuri). Chiar dacă o persoană este infectată cu un tip care nu este inclus în panou, testarea va dezvălui în continuare faptul infecției, dar fără a instala un anumit tip. Această analiză, împreună cu testul Babeș-Papanicolau, este utilizată pentru a verifica modificările ale HPV, cât și ale celulelor cervicale.
Testul HPV screening și testul Babeș-Papanicolau sunt două teste diferite de depistare a cancerului de col uterin. Screeningul înseamnă verificarea unei boli sau a modificărilor care se pot transforma în boală înainte de apariția simptomelor. Femeile au nevoie de screening-uri de rutină pentru cancerul de col uterin, chiar dacă nu există simptome ale unor afecțiuni. Screening-ul poate ajuta la identificarea modificărilor în celulele cervicale, astfel încât să poată fi indicat tratamentul adecvat.
Testul HPV – tipaj viral identifică nu doar prezența infecției în organism, ci și a tipului tulpinii prezente. Nu toate tulpinele sunt periculoase, de aceea este important tipajul viral care identifică precis care este tulpina prezentă.

Testul permite depistarea și diferențierea celor mai importante genotipuri din punct de vedere clinic, care sunt responsabile pentru 99% displazii ale cervixului și tumori ale colului uterin. Tulpinile HPV sunt clasificate în tulpini cu risc scăzut, și tulpini cu risc crescut cu potențial oncogen. Pentru că infecția nu are simptome în toate cazurile, testul HPV nu este recomandat doar pentru confirmarea unui diagnostic în prezența anumitor semne clinice, ci și ca test de screening periodic, la indicațiile medicului.
În cazul în care virusul este prezent, analiza de tipaj viral poate identifica cu exactitate tulpina specifică care cauzează infecția. Pe buletinul de analiză pentru testul HPV vor fi menționate tulpinile/tulpina identificată/identificate.

Recomandări în cazul unui rezultat pozitiv

  • Atunci când testul HPV identifică prezența unei tulpini cu risc de dezvoltare a cancerului, este important să se determine dacă infecția este persistentă și în ce stadiu se află. Pe lângă testul HPV, pot fi efectuate și alte teste și investigații, cum ar fi testul Babeș-Papanicolau sau biopsia, pentru a obține o imagine clinică clară.
  • Interpretarea rezultatului pozitiv trebuie realizată de către medicul specialist, luând în considerare și contextul clinic. Acesta va stabili, pe lângă interpretarea precisă a rezultatului, schema de tratament adecvată. Tratamentul poate consta doar în administrarea de medicamente sau poate implica și intervenții chirurgicale locale, în funcție de caz.
    În prezent, există un vaccin disponibil împotriva HPV, care este recomandat în special pentru adolescente, dar și pentru femeile adulte. Medicul specialist poate recomanda vaccinarea, luând în considerare vârsta și istoricul medical al pacientei.

Material:

  • Raclaje cervicale
  • Citologie cervico–vaginală în mediu lichid

Limite si restricţii:

  • Sarcina: În unele cazuri, recoltarea testului HPV poate fi amânată până după perioada postnatală. Discutați acest aspect cu medicul pentru a afla cel mai potrivit moment pentru efectuarea testului.
  • Menstruația: Este recomandat să evitați efectuarea testului HPV în timpul menstruației, deoarece acest lucru poate afecta exactitatea rezultatelor. Să reprogramați testul într-o altă dată.
  • Infecții inflamatorii: Dacă aveți infecții inflamatorii active în zona colului uterin sau a vaginului, acestea pot influența rezultatele testului.
  • Utilizarea produselor intravaginale: Utilizarea produselor intravaginale, inclusiv creme, geluri și ovule, poate afecta rezultatele testului HPV.
  • Imunoterapie: Dacă ați primit vaccinul împotriva HPV, acest lucru poate influența rezultatele testului. Este important să discutați cu medicul despre cel mai potrivit moment pentru efectuarea testului, având în vedere vaccinarea anterioară.

Instrucțiuni de recoltare HPV

  • Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei trebuie să fie evitate: raporturile sexuale, spălăturile sau dușurile vaginale, alte tratamente intravaginale (aplicare de geluri, creme, contraceptive intravaginale, dezinfectante sau lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale : tampoane intravaginale, examinare vaginală sau ecografie transvaginal.
  • În cazul procedurilor medicale cum ar fi examenul ginecologic, se recomandă recoltarea testului Papanicolaou înainte de examinarea vaginală manuală, înainte sau la minim 24 ore după colposcopie, la 3 luni de la recoltări anterioare, electrorezecţii, polipectomii şi la 6 săptămâni postpartum. Notă: Prima zi a ciclului menstrual se consideră prima zi de sângerare.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă