Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Toxoplasmoza în sarcină

Evidența și monitorizarea sarcinii
19 oct., 2015

Vă întrebaţi ce este Toxoplasmoza şi de ce este aşa de importantă pentru medici, mai ales când este vorba despre sarcină?

Toxoplasmoza este o o boală parazitară frecventă a păsărilor și mamiferelor, inclusiv a oamenilor. Parazitul descoperit în 1908, numit Toxoplasma gondii este răspândit pe tot globul, având o incidenţă mai mică în regiunile cu temperaturi extreme – zone uscate sau polare.

Toxoplazmoza este un subiect fierbinte de discuție și intrebări în timpul preconcepției și al sarcinii.

Ciclul evolutiv complet al Toxoplazmei se realizează numai prin intermediul pisicii, unde parazitul se reproduce și este eliminat prin materiile fecale sub formă de oochiști. Celelate animale (oi, capre, bovine, păsări, câîni), inclusiv omul, sunt doar gazde intermediare unde parazitul parazitează fără a se înmulţi. De aceea pentru transmiterea bolii sunt învinuite pisicele.

Pisica se infectează prin consum de carne contaminată (carne crudă) sau șoareci. Formele vegetative din carne ajung în intestinul subţire al pisicii unde se multiplică sexuat şi se elimină mai apoi timp de două săptamâni cu materiile fecale sub formă de oochiști. Ajunşi pe sol sau apă, la anumită temperatură și umiditate, oochiştii sporulează şi devin infecţioşi pentru alte animale și om. Oochiștii sunt foarte rezistenți în mediul înconjurător, păstrându-se până la 2 ani în solul ogrăzilor, grădinilor, pășunilor, livezilor, în nisip, inclusiv şi în nisipul unde se joacă copiii. Riscul transmiterii infecției de la pisică la om, când animalele sunt crescute în condiţii de casă fiind practic izolate de mediul extern şi excrementele lor nu nimeresc pe sol sau ape, este unul foarte mic, ceea ce ne face să nu recomandăm izolarea aceloraşi gravide de aceste animale.

Omul sau alte mamifere se contaminează prin ingestia de carne infectată prost prelucrată ce conţine chisturi sau prin ingestia de oochisturi eliminate in mediul extern de pisică (apă, fructe, legume, zarzavaturi contaminate cu fecale). Diseminarea în sânge produce un răspuns din partea gazdei, distrugând formele vegetative circulante, dar se vor forma pseudochisturi tisulare în creier, muşchii scheletici şi netezi. Omul nu elimină nici un fel de formă de toxoplazmă și, deci, parazitul nu se poate transmite de la om la om decât pe calea transplacentară (mama/făt) sau prin transfuziile de sânge provenit de la persoane aflate în stadiul de parazitemie.

Contingentele de risc crescut în privinţa infectării cu toxoplasme sunt lucrătorii din gospodăriile de păsări, lucrătorii de la ferme, stâni, veterinarii, vânătorii etc.

Deci, modul de transmitere a Toxoplazmei la om se realizează prin:
  • ingestia de oochişti maturi prin consumul de legume sau fructe contaminate cu materiile fecale ale pisicii;
  • ingestia de chiști tisulari prin consum de carne contaminată şi insuficient preparată termic;
  • trecerea trofozoiţilor (forma vegetativă) de la mamă la făt.

Toxoplasmoza dobândită (prin infectare) este asimptomatică la peste 90% dintre cazuri la indivizii cu imunitate bună. Clinic se poate manifesta ca o infecție virală cu subfebrilitate (37,5-38,0C), mărirea ganglionilor limfatici, slabiciune pronunțată, durere de cap. Infecţia acută are o durată de 7-10 zile, după care la o parte din pacienți devine infecţie toxoplasmică subacută, cronică latentă, asimptomatică. La cei imunosupresaţi (terapie imunosupresoare prelungită, transplant de organe, HIV infectaţi, defecte imune înnăscute) toxoplasmoza are o evoluţie gravă cu febra înaltă, simptome de intoxicaţie, mărirea ficatului şi splinei în volum, afectarea creierului sub formă de meningoencefalită.

Forma cronică de toxoplasmoză dobândită se caracterizează prin temperatură subfebrilă şi îndelungată, care decurge pe fundalul afectării sistemului nervos, digestiv, cardiovascular, uro-genital, ochi, muscular etc. Se determină o limfadenopatie generalizată, dureri musculare. Boala durează mai mulţi ani, cu acutizări şi remisiuni, afectând mai multe sisteme şi organe ale organismului uman. După unii autori, în unele cazuri se instalează imunitate cu sterilizarea organismului de paraziți.

Toxoplasmoza congenitală se poate produce prin două mecanisme – contaminarea mamei în timpul sarcinii sau reactivarea infecţiei cronice, ambele afectând grav fătul. Primele trei luni de sarcină este perioada în care leziunile produse de infecţie sunt foarte grave și se asociază cu un risc mare de avort spontan sau apariția anomaliilor fetale. Contaminarea în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină poate duce la afectarea creierului la făt: macrocefalie cu hidrocefalie, convulsii, tulburări de tonus; semne de patologie oculară.
Tratamentul acestei parazitoze se efectuează la medicii specialişti în dependenţă de organele preponderent afectate, fiind coordonat cu medicii infecţionişti.

Prevenţie
  • Nu consumaţi lapte crud, nu degustaţi carne crudă sau tocată, carne slab prelucrată termic sau pregătită la microunde (mititei, steak);
  • Spălați suprafețele și ustensilele de gătit după ce preparați mâncare cu carne crudă;
  • Spălați bine fructele si legumele înainte de a le consuma;
  • Igiena mâinilor este una de bază, indiferent de ce, cum și când mâncaţi!
  • Mențineţi igiena corespunzatoare în adaposturile animalelor;
  • Dacă sunteți însărcinată, rugați pe cineva să schimbe toaleta pisicii sau purtați neapărat manuși dacă sunteți în situația de a o face.

În cazul femeilor ce sunt însărcinate sau doresc să rămână însărcinate, medicii prescriu analize amănunţite pentru depistarea statusului imunitar vizavi de toxoplasmoză. În unele ţări, diagnosticul prenatal pentru toxoplasmoza congenitală este obligatoriu. Copiii născuţi de mame care au suportat toxoplazmoză necesită investigaţii specifice şi o supraveghere mai minuţioasă în dinamică.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă