Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Neurochirurgie

Neurochirurgia sau chirurgia neurologică este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos și ale structurilor sale adiacente. Acestea presupun diferite patologii care implică creierul, măduva spinării, nervii periferici din întregul corp, craniul, oasele coloanei vertebrale, discurile intervertebrale, precum și vasele sangvine, ligamentele și învelişurile de protecție ale țesuturilor nervoase.

Intervenția medicului neurochirurg poate fi chirurgicală sau, de cele mai dese ori, conservativă și este determinată de caracterul afecţiunii, precum și de starea generală de sănătate a persoanei. Astfel de probleme pot fi rezultatul dezvoltării anormale de la naștere (congenitale), îmbătrânirii sau „uzurii” (degenerative), traumării în urma unei leziuni, infecției cauzate de anumite bacterii sau viruşi, unei tumori sau pot fi cauzate de alte afecțiuni medicale sau boli.

Cine este Neurochirurgul și care este rolul lui?

Neurochirurgii nu sunt doar medicii chirurgi ce operează pe creier, ei sunt specialiștii care vă pot ajuta inclusiv în cazul durerilor de spate, precum și unei serii vaste de alte boli, de la nevralgia de trigemen la traumatisme la nivelul capului şi coloanei.

Neurochirurgii asigură managementul operator și non-operator, adică prevenirea, diagnosticarea, evaluarea, tratamentul și reabilitarea după tulburările neurologice. Pentru că neurochirurgii au o vastă pregatire în diagnosticul tuturor bolilor neurologice, aceștia colaborează adesea cu medicii de urgență, neurologii, interniștii, medicii de familie și fizioterapeuţii.

Ce tratează Neurochirugul?
 • Tumorile ce afectează creierul, măduva spinării, nervii, craniul sau coloana vertebrală. Acestea pot fi primare – din țesuturile locale sau în rezultatul răspândirii metastatice a celulelor cancerigene dintr-o altă parte a corpului.
 • Problemele coloanei vertebrale, precum durerile în regiunea lombară, toracală sau cervicală, compresiile nervilor cu apariţia durerilor, amorțelilor sau slăbiciunii la nivelul brațelor sau picioarelor. Aceastea pot fi rezultatul herniilor de disc intervertebral sau protruziilor, alunecării vertebrelor – spondilolisteza, infecții sau fracturi.
 • Afecţiunile sau compresiile nervilor periferici, care se pot manifesta prin durere, amorțeală, slăbiciune și atrofii ale mușchilor feței, brațului, mâinii sau piciorului. Patologii cum ar fi sindromul de tunel carpian sunt frecvente atunci când nervul traversează încheietura mâinii şi este comprimat.
 • Tulburările neurovasculare cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, hemoragiile cerebrale, anevrismele, malformațiile vasculare, hematoamele traumatice sau netraumatice, care afectează creierul sau măduva spinării și stenoza de arteră carotidă.
 • Tulburările creierului, precum epilepsia, hidrocefalia sau malformațiile înnăscute.
 • Infecțiile creierului și măduvei spinării, lichidului cerebrospinal din jurul acestor structuri sau a unei vertebre ori disc intervertebral.
 • Traumatismele creierului, măduvei spinării, oaselor coloanei vertebrale, nervilor și ale craniului.
Serviciile de Neurochirurgie Medpark

În cadrul departamentului de neurochirurgie Medpark pacienții beneficiază de îngrijire neurochirurgicală completă și implicare maximă din partea echipei.

Echipa Medpark utilizează cele mai avansate mijloace de diagnostic și pune accent, în primul rând, pe opțiunile non-invazive de tratament pentru cele mai multe afecţiuni. Credem ferm în comunicarea deschisă cu pacientul, prin aducerea la cunoștință a fiecărui pas din planul de evaluare și tratament. Înțelegem importanța îngrijirii coordonate și depunem eforturi pentru a practica medicina ca o adevărată echipă în interesul pacientulului.

Neurochirurgii aplică pe larg serviciile imagistice de calitate, disponibile în cadrul Medpark (rezonanță magnetico-nucleară, tomografie computerizată, scan, angiografie digitală cu substracţie, raze X ş.a).

Pacienții nostri beneficiază de servicii suplimentare oferite de neurointervenţionişti, kinetoterapeuţi, fizioterapeuţi, precum și de alte facilități. Scopul unic al echipei este de a oferi cel mai bun tratament posibil și sprijin.

Principiile după care ne conducem în activitatea neurochirurgicală

În anumite circumstanțe, cea mai bună opțiune de tratament pemtru pacient poate fi intervenția chirurgicală. Dar astfel de decizii sunt luate doar prin consens și după consultarea neurochirurgului. Specialistul va încerca să recomande cel mai eficient tratament chirurgical, cu aplicarea tehnicilor cât mai puțin invazive, pentru a minimiza riscurile și timpul de recuperare.

Neurochirurgii Medpark stau la dispoziția pacientului și oferă tot timpul necesar pentru a revizui opțiunile în detaliu, a descrie intervenţia chirurgicală și motivația acesteia, pentru a explica procesul de recuperare anticipat și rata de succes a rezultatelor fiecărei proceduri. Acest lucru contribuie la atenuarea fricii și anxietatății pacienților.

Sunt binevenite întrebările pacientului și este încurajat dialogul cu alți specialişti. Trebuie să fiți siguri că toți medicii sunt calificați și cu experienţă. Spitalul noastru este echipat cu cel mai modern utilaj chirurgical, cum ar fi microscopul neurochirurgical, microinstrumentariu pentru proceduri minim invazive, dispozitiv de rentghen intraoperator. Toate acestea permit efectuarea unor intervenții chirurgicale cât mai sigure și de succes.

Proceduri neurochirurgicale efectuate la Medpark

Patologii cerebrale

 • ​Tumorile cerebrale (neurinomul de acustic, glioame cerebrale, meningioame cerebrale, adenoame de hipofiză, chondroame)
 • Hidrocefalia (drenarea externă temporară, șuntarea ventriculo-peritoneală)
 • Hemoragia intracerebrală netraumatică (craniotomia pentru înlăturarea hematomului intracerebral, freză de trepan pentru evuarea hemoragiei şi drenare)
 • Nevralgia trigeminală (craniotomia pentru decompresia microvasculară)
 • Infecţii (drenarea ventriculară externă pentru antibioticoterapie, craniotomia pentru înlăturarea abcesului)
 • Traumatisme cranio- cerebrale (craniotomia pentru evacuarea hematomului intracranian, drenajul ventricular extern, craniotomia pentru înlăturarea corpului străin, repararea fracurilor înfundate a craniului)
 • Sechele a traumatismului cranio-cerebral (cranioplastia defectelor de os cranian, repararea fistulelor LCR)
 • Malformaţii (decompresia subocciptală pentru Malformaţia Arnold Chiari)

Patologii neurovasculare

​​Patologii spinale

 • Hernii de disc intervertebral (discectomie microendoscopică (regiunea lombară, toracală, cervicală a coloanei), discectomie percutană, laminotomie şi/sau laminectomie, stabilizare sau fuziune, proceduri minim invazive, blocaje epidurale/paravertebrale,
 • Stenoza de canal (decompresia şi stabilizare la necesitate)
 • Implanturi intervertebrale (fuziune intervertebrală cu sau fara placa de titan, fuziune occipito-cervicală)
 • Traumatisme/fracturi (stabilizare cu decompresie şi fuziune, proceduri reconstructive, vertebroplastia cu sau fără kifoplastie)
 • Spondilolisteză  / alunecarea vertebrelor (reducerea cu stabilizare/fuziune instrumentală, proceduri minim invazive)
 • Infecţii (decompresia cu debridarea, stabilizarea, proceduri reconstructive)

​​Patologii ale măduvei spinale

 • Tumori (laminectomie pentru ablaţia tumorii)
 • Compresii (decompresia cu stabilizare/fuziune, vertebrectomia cu fuziunea reconstructivă)
 • Leziuni vertebro-medulare (decompresia cu stabilizare)
 • Infecţii (biopsia, decompresia cu stabilizare la necesitate)
 • Malformaţii (înlăturarea malformaţiei arterio-venoase, drenarea cavităţii seringomielice)

​​Patologiile nervilor periferici

 • Traumatisme (debridarea, repararea şi grefarea)
 • Tunel Carpal (eliberarea nervului cu neuroliză)
 • Tunel Cubital (eliberarea, transpoziţia nervului cu neuroliză)
 • Tumori (ablaţia tumorilor nervilor periferici)
De ce să alegi neurochirurgia Medpark
 • Departamentul de neurochirurgie Medpark acoperă toată gama de afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic sus menţionat.
 • Săla de operaţii este ultramodernă, dotată cu microscop de înaltă rezoluţie, neuroendoscopie cerebrală şi spinală, craniotom şi echipamente performante de imagistică (aparat de radiologie C-Arm intraoperator, tomografie computerizată, RMN, angiografie digitală), care permit echipei să facă faţă oricăror provocări prin abordarea pluridisciplinară în diagnosticul rapid, iniţierea imediată a tratamentului chirurgical sau conservativ şi reabilitarea individualizată.
 • Flux continuu de aer sterilizat, uşi ermetice și presiune pozitivă în sălile de operați – aerul steril cu presiune mai înaltă este direcţionat asupra mesei de operaţii, în special deasupra plăgii, astfel aerul din jur (de exemplu, respiraţia personalului medical) nu nimereşte în plagă – asigurându-se sterilitatea şi riscul minim de infectare a acesteia, a complicaţiilor post-operatorii;
 • Cell-saver – sistem de autotransfuzie. Sângele pacientului i se transfuzează lui însuşi, astfel nu are contact cu sânge străin;
 • Hemofiltrare pentru curăţarea sângelui pacientului, se aplică postoperatoriu în cazuri complicate;
 • Îngrijiri postoperatorii la standarde internaţionale și tratament complex de reabilitare rapidă;
 • Aplicarea conceptului „spital fără durere”, asigurând o anestezie şi analgezie individualizată fiecărui pacient, de eficacitate maximă și riscuri minime;
 • 63 de saloane moderne pentru un singur pacient în staţionarul spitalului, dotate cu pat funcțional, bloc sanitar propriu, pat pliabil pentru insoțitor, personal medical mereu la dispoziție, WiFi, TV, ș.a. pentru confortul și siguranța pacientului;
 • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Nu ezita să apelezi la medic în cazul apariției simptomelor sau pentru a cere o altă opinie medicală.