Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Gastroenterologie și hepatologie

Gastroenterologia este specialitatea care se ocupă de diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor gastro-intestinale şi a hepatitelor cronice la om. Ramura gastroenterologiei care studiază ficatul, vezica biliară, căile biliare, structura şi funcţiile lor, bolile şi tratamentul lor, se numeşte Hepatologie.

Cele mai frecvente afecţiuni gastroenterologice:
  • Boala inflamatorie intestinală se referă la un grup de afecţiuni ale sistemului digestiv, care au inflamaţia ca principal simptom. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasă şi boala Crohn. Colita ulceroasă se manifestă la nivelul intestinului gros, iar boala Crohn implică orice parte a tractului digestiv, de la gură până la anus, dar frecvent se manifestă în zona intestinului subţire sau a colonului. Când inflamaţia este severă, se consideră că afecţiunea se află într-un stadiu activ, iar manifestările sunt evidente.
  • Gastrita constă în afecţiunea mucoasei gastrice, reprezentată de procese inflamatorii, degenerative, alergice. Aceste leziuni pot avea o evoluţie autolimitantă, duc la cicatrizare sau, dimpotrivă, pot duce la complicaţii grave, reprezentate în special de hemoragii sau perforaţii. Frecvent se manifestă printr-o senzaţie de arsură în partea superioară a abdomenului, numită pirozis, dar poate evolua şi fară simptome. Cele mai frecvente cauze sunt: consumul de alcool, anumite medicamente, abuzul de cafea, consumul alimentelor prea reci sau prea fierbinţi, infecţia cu Helicobacter Pylori.
  • Pancreatita reprezintă inflamaţia pancreasului, o glandă cu secreţie mixtă (exocrină şi endocrină) şi cu importanţă majoră în funcţionarea corectă a organismului. Este localizată anterior de coloana vertebrală, posterior de stomac şi vine în raport cu splina (la extremitatea stângă) şi cu duodenul (la extremitatea dreaptă). Sunt două mari forme de pancreatită: acută şi cronică, fiecare având cauze, evoluţie, tratament şi prognostic diferite.
Evaluarea medicului gastrolog / gastrolog-hepatolog include:
  • Consultaţia primară (examinarea pacientului, examinarea rezultatelor recente, dacă sunt careva)
  • Investigaţii de laborator/funcţionale (analize de laborator, ultrasonografii, esofagogastroscopie, colonoscopie, consultaţiile altor specialişti, etc)
  • Consultaţia repetată (examinarea pacientului după tratamentul sau investigaţiile indicate)
  • Elaborarea planului de tratament ( tratamentul se indică în urma investigaţiilor indicate sau în timpul consultaţiei primare, în dependenţă de situaţie)