Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Endoscopie

Endoscopia este metoda de examinare a organelor cavitare prin vizibilitate directă, cu ajutorul unor instrumente numite endoscoape. Aplicată inițial asupra organelor cavitare în comunicare cu mediul exterior, cu timpul s-a extins și asupra organelor cavitare perfect închise, ca pleura sau cavitatea peritoneală. Esența oricărei endoscopii este pătrunderea în organul cavitar cu un instrument tubular, prevăzut cu sursă de lumină proprie și un sistem optic pentru efectuarea observațiilor.

În cadrul manevrelor endoscopice, asistenta medicală ajută medicul specialist. De cele mai multe ori asistenta este prima persoană de contact a pacientului și cea care îi dă răspunsuri la cele mai multe întrebări.

Există mai multe tipuri de proceduri endoscopice, utilizate cu scop diagnostic.

  • Bronhoscopia – explorarea arborelui traheobronşic sub vizibilitate directă, cu ajutorul unui aparat numit bronhoscop. Cu scop diagnostic, bronhoscopia se execută în cazurile de suspiciune a unei tuberculoze bronşiale, tumori, supuraţii bronhopulmonare, hemoptizii netuberculoase, iritaţii traheobronşice de lungă durată, malformaţii congenitale, unele traumatisme mediastinale, suspiciunea unor corpi străini etc. Procedura realizează observaţia directă, vizuală, a mucoasei bronşice şi permite prelevări de secreţii, precum şi recoltări de probe citologice şi histologice (biopsie). În scop terapeutic, bronhoscopia se execută pentru eliberarea căilor respiratorii de secreţii abundente prin aspiraţii, pentru îndepărtarea corpilor străini de origine exogenă şi pentru introducerea unor medicamente în arborele traheobronşic.
  • Gastroduodenoscopia explorează starea mucoasei stomacale sub vizibilitate directă, cu ajutorul unui instrument optic cu sursă de lumină proprie, care se introduce prin esofag în stomac. Gastroscopul proiectează imaginea mucoasei stomacale în ochiul exploratorului printr-un sistem de lentile. Înainte de începutul procedurii, asistenta pregătește gastroscopul indicat de medic, acesta aflandu-se în stare de perfectă sterilitate.
  • Rectoscopia este explorarea endoscopica a segmentului inferior al tubului digestiv, cu ajutorul unui aparat numit rectoscop. Scopul examinării este punerea în evidență a modificărilor porțiunii terminale a tubului digestiv până la o adâncime de 30 cm de la orificiul anal: rectul, ampula rectală și ultima porțiune a colonului sigmoidian.
  • Colonoscopia – prin colonoscopie se vizualizează mucoasa intestinului gros pe toată lungimea acestuia. (Ghid de pregătire pentru colonoscopie)
  • Cistoscopia este metoda endoscopică de examinare, care permite inspecția mucoasei vezicii urinare cu ajutorul cistoscopului.
Procedurile se fac doar cu programarea prealabilă.