Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Aritmologie și electrofiziologie

Diagnosticul de „aritmie” nu mai este o raritate. Statisticile arată că până la 1 din 4 adulți peste 40 de ani trăiește cu palpitații incontrolabile, amețeli, respirație dificilă şi dureri în piept, ameliorându-și starea cu pastile, care nu fac decât să amâne un nou acces.

Deși tulburările de ritm sunt printre principalele cauze ale accidentului vascular și ale stopului cardiac, în țara noastră până nu demult nu a existat un tratament dedicat și definitiv pentru această problemă. Operațiile pe cord deschis sunt doar în cazuri rare o opţiune, asociată cu multiple riscuri și recuperare anevoioasă.

Centrul Cardiovascular Medpark oferă cardiacilor soluții de ultimă generație în tratarea aritmiilor – proceduri minim invazive care pot pune capăt dependenței de medicamente sau pot simplifica substanțial tratamentul medicamentos.

Ablația cardiacă sau studiul electrofiziologic

Ablația cardiacă sau studiul electrofiziologic este o tehnică care a revoluționat tratamentul aritmiilor, fiind în prezent utilizată ca terapie de primă linie în managementul tahiaritmiilor supraventriculare (flutterul atrial, fibrilația atrială) și al tahicardiei ventriculare.

Pornind de la faptul că aritmiile sunt o consecință a dereglării circuitului de impulsuri electrice care contractă mușchiul cardiac, medicina modernă a inventat electrofiziologia – o ramură a cardiologiei care poate înlătura „pana de curent” de la nivelul inimii prin energie de radiofrecvență (ardere) sau crioenergie (înghețare). Prin această „ardere” sau „înghețare” se vor distruge țesuturile care provoacă aritmia.

Avantajele procedurii sunt:

  • se realizează cu anestezie locală și doar în unele cazuri e nevoie de anestezie generală;
  • disconfortul și riscurile sunt minime;
  • durerea postoperatorie este minimă;
  • majoritatea pacienților pot merge acasă în ziua intervenției sau în ziua următoare;
  • în funcție de tipul de aritmie, după ablație se produce fie vindecare totală (după procedură pacientul nu va mai lua medicamente pentru a controla aritmia), fie simplificarea tratamentului.
Stimulatorul cardiac permanent (pacemaker)

Stimulatorul cardiac este un dispozitiv de mărimea unei cutii de chibrituri, care cântărește 20-50 g și este plasat în piept sau abdomen, cu scopul de a controla ritmurile cardiace anormale. Acesta folosește impulsurile electrice pentru a normaliza bătăile inimii și a trata aritmia. Stimulatorul cardiac nu doar reduce simptomele aritmiei, precum oboseala, amețeala și leșinul, ci ajută persoana care suferă de ritm cardiac anormal să revină la un stil de viață mai activ.

Dacă stimulatorul cardiac percepe bătăile inimii ca fiind prea încete, prea rapide sau neregulate, acesta transmite semnale într-un ritm stabil. Atunci când stimulatorul determină că bătăile inimii sunt normale, acesta nu transmite niciun semnal.

Defibrilatoare cardioverter implantable (ICD)

Un defibrilator cardioverter implantabil reprezintă un dispozitiv asemănător unui stimulator cardiac. Acesta livrează șocuri electrice mai mari către inimă, care, în esență, au scopul de a „reporni” inima și de a o face să pompeze din nou. Unele dispozitive conțin atât stimulator cardiac, cât și ICD într-un singur aparat.

ICD-ul este deseori utilizat în tratamentul preventiv, la persoanele care prezintă risc de stop cardiac la un moment dat în viitor. Dacă defibrilatorul detectează că inima bate potențial într-un ritm periculos de anormal, acesta va emite spre inimă un șoc electric pentru a ajuta la restabilirea ritmului normal al inimii.

Dispozitive cu funcție de resincronizare şi defibrilare (CRT-D)

Resincronizarea cardiacă este o metodă inovativă de tratament pentru cardiacii care se află în stare gravă și în cazul cărora tratamentul medicamentos nu mai dă niciun rezultat. O procedură pentru rezolvarea acestor probleme este implantarea unui CRT-D.

Terapia de resincronizare cardiacă prin utilizarea CRT-D constă în trimiterea unor impulsuri electrice mici, nedectabile către ambele camere inferioare ale inimii, cu scopul de a le face să bată concomitent. Dispozitivul implantat în corpul pacientului va îmbunătăţi capacitatea inimii de a pompa sânge şi oxigen în întregul corp și poate accelera o inimă ce bate prea lent.

Din acest dispozitiv face parte și un calculator extern localizat în biroul medicului, care este utilizat pentru a programa dispozitivul (CRT-D) implantat, pentru a prelua informații despre starea pacienului dar și pentru a ajuta medicul în prescrierea unui tratament pentru insuficienţa cardiacă. În urma unor astfel de intervenții de implantarea a CRT-D, calitatea vieții pacienților se îmbunătățește vizibil.

Printre alte proceduri de ultimă generaţie pentru menţinerea ritmului cardiac, disponibile la Medpark, se numără și:
  • Implantarea defibrilatoarelor intracardiace (ICU) și resincronizatorului (CRT) pentru controlului și menţinerii ritmului cardiac. Această procedură permite restabilirea bătăilor de inimă fiziologice în caz de apariţie a aritmiilor letale, maligne și previne moartea subită.
  • Stimulare temporară (pacing temporar).

electrofiziologie_medpark

 

Lăsați numărul dvs. de telefon pentru a primi sfaturi cu privire la întrebările de interes
Numele
Număr de telefon
Comentariu
Trimite
Multumesc pentru mesajul Dvs
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă