Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Diagnosticul și tratamentul cancerului ovarian la Medpark

Oncologie
30 dec., 2020

Riscul de apariție a cancerului ovarian pe parcursul vieții unei femei este de 1,4 – 1,8%, cu incidența maximă între 40 şi 65 de ani. În cele mai multe cazuri cancerul ovarian este diagnosticat în stadii avansate, deoarece simptomele sunt nespecifice și sunt confundate adesea cu alte patologii sau stări.

Se disting două tipuri de cancer de ovar: cancerul ovarian epitelial și cel nonepitelial, care la rândul lor se împart în mai multe subtipuri. 90% din totalitatea cancerelor de ovar o reprezintă cancerul ovarian epitelial. Principalul punct de origine a cancerelor seroase ovariene și a carcinomatozei peritoneale primare o reprezintă cancerul tubar sau cancerul trompelor uterine.

Ovarian Cancer Cells' Dependence on Fat Suggests New Therapeutic Target

Factori de risc și simptome

Se cunosc anumite condiții asociate cu o incidență mai ridicată a cancerului ovarian și acestea includ:

  • Nuliparitatea (lipsa nașterilor) și prima naștere după vârsta de 35 de ani;
  • Prima menstruație instalată precoce;
  • Menopauza tardive;
  • Istoric familial sugestiv pentru cancerul de ovar (BRCA1 și BRCA2) și pentru sindromul Lynch;
  • Istoric de boli inflamatorii pelvine;
  • Terapia de substituție hormonală la pacientele aflate în menopauză;
  • Fumatul, care crește riscul de tumori mucinoase maligne.

Semnele cancerului ovarian pot include durerile în abdomen, dar acestea ar putea și să lipsească; balonarea abdomenului, de rând cu alte semne de indigestie care ar fi cauzate de lichidul ascitic secretat de celulele tumorale sau, în general, lipsa oricăror semne.

Metode avansate de diagnostic

Spitalul Internațional Medpark dispune o gamă completă de investigații pentru cancer, unele exclusive penru țara noastră. În diagnosticul cancerului ovarian se folosesc:

  • ecografia transvaginală;
  • histerosalpingografie;
  • colonoscopia;
  • imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) cu și fără contrast;
  • tomografia computerizată (CT) cu și fără contrast;
  • PET-CT, disponibil doar la Medpark;
  • scintigrafia oaselor;
  • testările CEA, CA 19-9, hCG, alfa-fetoproteina, LDH, AMH, inhibina B, testarea la BRCA, Lynch Sindrom.

Biopsia – standardul de aur în investigarea și stadializarea cancerului

Orice proces tumoral, inclusiv cancerul ovarian, necesită o confirmare histologică a procesului. Această investigație, denumită biopsie, presupune prelevarea porțiunilor din țesutul afectat și examinarea lor de către morfopatolog care va putea stabili cu certitudine dacă este o tumoare malignă sau bengină, dar și tipul de celule canceroase și gradul de răspândire a lor în organism.

Diagnosticul prin biopsie poate fi efectuat în mai multe moduri:

  • prin histerectomie și anexectomie bilaterală;
  • prin laparatomie explorativă cu citologie din lavaj peritoneal/ascită;
  • biopsii peritoneale (fundurile de sac Douglas, preuterin, subdiafragmatice);
  • limfadenectomie pelvină;
  • biopsie ganglionară lomboaortică;
  • omentectomie supra / infracolică.
Tratamentul cancerului ovarian conform protocoalelor internaționale

Centrul de Oncologie Medpark este singurul din țară care activează în baza principiilor “Tumor board”, ceea ce înseamnă analiza cazurilor și planificarea tratamentului în cadrul unei echipe multidisciplinare, alcătuită din oncologinecolog, oncolog medical, medic imagist, morfopatolog, radioterapeut și psihoterapeut.

Planificarea și reușita tratamentului depinde de stadiul tumorii și precizia diagnosticului.

Tratamentul chirurgical

În majoritatea cazurilor, intervenţia chirurgicală este opțiunea de bază în tratarea cancerului ovarian. Tipul intervenției chirurgicale depinde de stadiul cancerului.

  • salpingo-ooforectomia: intervenţia presupune îndepărta ovarele și trompele uterine;
  • histerectomia: poate fi parțială(când este îndepărtat numai uterul) sau totală(când se îndepărtează uterul și orice țesut înconjurător care este afectat).
  • limfadenectomie pelvină: îndepărtarea ganglionii limfatici din pelvis.
  • tratament chirurgical citoreductiv: se bazează pe principiul reducerii maxime a unei mase tumorale, astfel încât tumoarea reziduală să fie cât mai mică. S-a constatat că în aceste situații chimioterapia și chiar radioterapia devin mult mai eficiente.

Utilajul modern și performant prezent la Medpark permite efectuarea în volum complet și cu riscuri minime ale acestor operații complicate.

Dacă e să analizăm stadiul I și II, care sunt stabilite la paciente supuse intervenției chirurgicale pentru mase tumorale ale anexelor, constatăm că este crucială efectuarea histologiei extemporanee(intra-operator), efectuată actualmente doar în cadrul Medparkului. De ce este atât de important?

Limfodisecția, obligatorie dacă se depistează metastaze regionale

Cancerul în anumite stadii poate da metastaze, respectiv, se poate răspândi la organele alăturate, cel mai frecvent fiind afectați ganglionii limfatici. În aceste cazuri este obligatoriu de efectuat limfodisecția. Această etapă presupune efectuarea intervenției în volum complet, prin înlăturarea tuturor țesuturilor canceroase pentru a preveni ulterioare recidive. Este o procedură complicată, așa cum ganglionii limfatici sunt situați, de regulă, pe traseul vaselor sangvine și operația durează mai mult, dar este absolut necesară.

Examenul extemporaneu – factor de decizie etapa chirurgicală

Acest procedeu presupune examinarea porțiunilor de țesut excizat chiar în timpul intervenției cu ajutorul unui dispozitiv special numit criotom, disponibil doar la Centrul Oncologie Medpark. Medicul morfopatolog examinează țesutul sub microscop și dacă găsește celule tumorale pe porțiunea respectivă, atunci chirurgul va face o rezecție mai largă până când se vor obține marje de rezecție fără celule canceroase. Această metodă  permite conservarea la maxim a țesuturilor sănătoase.  Dacă ganglionul limfatic este negativ de cancer, se va evita limfadenectomia extinsă.

Chimioterapia

Chimioterapia se impune ca tratament adjuvant chiar în stadiul I de boală și devine preponderentă în stadiile avansate. Atunci când se face înainte de intervenție, are scopul de a micşora formaţiunea, astfel încât să fie uşor de îndepărtat chirurgical.

În stadiile avansate (atunci când boala s-a răspândit deja în alte părţi ale corpului) are scopul de a ţine sub control boala şi pentru a reduce simptomele cancerului. Tratamentul implică de obicei 3-8 sesiuni de chimioterapie, administrate cu interval de 3-4 săptămâni. De asemenea, preparatele chimioterapice utilizate în cadrul tratamentul chimioterapic adjuvant/neoadjuvant sunt conforme standardelor internaționale ce asigură un efect antitumoral scontat. În cazul stadiilor avansate se va efectua laparocenteza și citologia lichidului ascitic obținut pentru a începe tratamentul chimioterapic adjuvant, urmat de o reevaluare imagistică și de o intervenție chirurgicală.

Terapia cu hormoni

Terapia hormonală poate fi adăugată la planul de tratament cu scopul de a bloca efectele hormonilor. Această terapie poate fi recomandată înainte sau după intervenția chirurgicală pentru a reduce riscul de recurență al cancerului. În cazul în care cancerul s-a răspandit deja, terapia cu hormoni poate ajuta la reducerea tumorii.

Radioterapia

Radioterapia poate fi externă sau internă, cea externă poate fi utilizată pentru a șterge urmele de cancer după chimioterapie, în timp ce radioterapia internă poate fi utilizata pentru cancer avansat. Radioterapia este o metodă cu reale posibilități în tratamentul cancerului ovarian, dar locul sau în terapia acestuia este după tratamentul chirurgical și citostatic.

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:

  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/7).

 

 

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă