Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Laparoscopia

Laparoscopia este o procedură comună de diagnostic și chirurgicală, pentru infertilitate și alte condiții.

Laparoscopia pentru infertilitate, de obicei, presupune două incizii mici, una la linia părului pubian și alta – la ombilic. Laparoscopul, care este un mic dispozitiv, ca telescopul, se introduce într-una dintre incizii, iar instrumentele chirurgicale se inserează în cealaltă. Laparoscopul permite specialistului în fertilitate să vizualizeze organele interne, inclusiv ovarele, uterul, trompele și alte structuri. Mai multe intervenții chirurgicale complexe, care odată solicitau deschiderea abdomenului (laparotomia) sunt acum efectuate cu ajutorul laparoscopului, care este o procedură de ambulatoriu.  Durerea asociată cu laparoscopia este ușoară și timpul de recuperare este foarte scurt. De asemenea, aceasta costă mai puțin, în comparație cu alte proceduri.
Un endocrinolog-reproductolog/specialist de fertilitate trebuie să efectueze laparoscopia de diagnostic. Specialiștii de fertilitate au ani de pregătire avansată pentru efectuarea procedurilor microchirurgicale delicate. Un motiv important pentru alegerea unui specialist este faptul că multe afecțiuni, cum ar fi endometrioza, pot fi tratate în timpul laparoscopiei diagnostice, eliminând astfel nevoia pentru repetarea procedurii. Țesutul cicatricial se poate forma după orice intervenție chirurgicală, și este deosebit de problematic dacă acesta se va constitui pe organele de reproducere, cum ar fi trompele uterine. Acesta este un alt motiv pentru care un specialist în fertilitate ar trebui să efectueze laparoscopia, deoarece este experimentat în evitarea acestei complicații.

De ce este necesară laparoscopia?

Laparoscopia se poate efectua pentru a găsi o cauză sau un simptom care nu pot fi diagnosticate prin investigațiile și examinările obișnuite. O laparoscopie poate fi recomandată în caz de:

  • durere pelvină;
  • infertilitate;
  • chisturi ovariene suspectate;
  • suspiciune de sarcină ectopică;
  • endometrioză.

Laparoscopia poate fi utilizată și pentru efectuarea operațiilor, cum ar fi:

  • Sterilizare tubară;
  • Histerectomie;
  • Tratamentul incontinenței și prolapsului;
  • Extirparea fibroamelor.

Cum să ne pregătim pentru o laparoscopie?

Pregătirea pentru această intervenție chirurgicală include repaos alimentar și abținere de la fumat. Pentru unele intervenții chirurgicale pot fi administrate medicamente care vor ajuta la golirea intestinelor.

Despre operație

Intervenția este realizată cu anestezie generală, adică apcienta va dormi pe întreg parcursul operației. O mică tăietură se face sub ombilic. În primul rând, medicul va plasa un ac mic prin incizie, pentru a umfla abdomenul cu gaz – dioxid de carbon, care facilitează vizualizarea organelor pelvine. Uneori, după operație, femeile simt o oarecare durere în umăr sau în piept, cauzată de gazul rămas. Aceasta va trece în scurt timp. Odată ce abdomenul este umflat, medicul va plasa un telescop mic (numit laparoscop) prin incizie. Laparoscopul este dotat cu o cameră video, astfel medicul poate vedea clar interiorul. Alte instrumente sunt folosite pentru a împinge ușor organele pelviene și pentru a permite medicului o vizualizare mai bună. După operație vor rămâne câteva tăieturi mici, chiar deasupra liniei părului pubian, dacă au fost folosite și alte instrumente. Un alt instrument este trecut prin vagin și în interiorul uterului, astfel medicul poate deplasa uterul. Dacă pacienta nu a fost activă sexual și himenul este încă prezent, aceasta ar putea provoca întinderea himenului și este posibil să apară o mică sângerare. La sfârșitul operației, toate instrumentele care au fost folosite se scot, gazul este lăsat să iasă afară, iar inciziile sunt închise prin benzi, suturi sau clipuri.

Complicații

Nicio interventie chirurgicală nu este lipsită de riscuri, însă riscurile asociate acestei intervenții chirurgicale sunt foarte mici. Riscul este mai mare pentru femeile care fumează, care sunt supraponderale sau care au alte probleme de sănătate. Câteva complicații care pot apărea:

  • hemoragie;
  • deteriorarea intestinului, vezicii urinare, vaselor de sânge sau a altor organe;
  • infecție a uterului, vezicii urinare sau a locurilor de incizie.

Ce se întâmplă ulterior?

După intervenția chirurgicală pacienta poate simți:

  • grețuri;
  • disconfortul și oboseala sunt frecvente în primele cinci zile;
  • durere, în cazul în care au fost făcute incizii;
  • dureri musculare;
  • durere în umăr și cutia toracică, din cauza unei cantități mici de gaze, rămase sub diafragmă;
  • pot exista, de asemenea, dureri de tip spastic și câteva zile de sângerare vaginală sau de eliminări.

Pot fi luate tablete pentru ameliorarea durerii, dacă este necesar. După ce simptomele au dispărut și pacienta se simte mai bine, își poate relua activitatea fizică și sexuală obișnuită. În cazul în care simptomele nu se rezolvă, trebuie să se adreseze medicului.

Rezultatele laparoscopiei vor fi discutate cu pacienta înainte de externarea din spital. Va fi organizat și tratamentul suplimentar, dacă va fi necesar. Dacă rămân suturi sau clipuri, atunci ele trebuie să fie scoase de către medic la  3-7 zile după operație. Pansamentele pot fi scoase după 2 zile.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă