Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Pregătirea de școală

Pediatrie
06 aug., 2015

Indiferent de vârstă, fiecare nou an şcolar este stresant atât pentru sănătatea fizică cât şi cea psihologică a copilului. Medicul pediatru Liliana Visnevschi – Rusnac vă va ajuta să minimiza problemele legate de starea de sănătate a micilor exploratori.

Nu uităm de spălarea frecventă a mâinilor

Cu părere de rău, nu toate școlile sunt echipate cu rezervoare speciale pentru săpun lichid, şerveţele uscate de unică folosinţă sau aparate pentru uscarea mâinilor. Este dovedit faptul că în rucsacul fiecărui elev, neapărat trebuie să se găsească un gel antiseptic sau şerveţele umede antibacteriene. Cele două metode de igienă elimină o multitudine de bacterii şi viruşi, iar probabilitatea îmbolnăvirii copilului cu rotavirus, enterovirus sau virus gripal, se reduce la minim. Recent Organizaţia Mondială a Sănătaţii a emis un ghid special despre igiena mâinilor. În cele 48 de pagini ale ghidului profesioniştii în domeniu vorbesc despre consecințele neglijării igienei mâinilor şi descriu procesul pas cu pas (spălatul pe mâini în toaletele publice). Astfel, recomandările specialiştilor sunt următoarele: aplicaţi pe mâini săpun lichid, clătiți, uscaţi cu serveţel de unică folosință, apoi cu ajutorul unui nou serveţeluscat închideţi robinetul. Dragi părinți, tine-ţi minte, copilul trebuie să se spele pe mâini nu doar la școală, ci şi acasă înainte de masă, după plimbare, după contactul cu animalele etc.

Alimentația sănătoasă
Aţi auzit despre mica grădină de legume, pe care Michelle Obama a creat-o pe teritoriu Casei Albe? Scopul principal al acestei acţiuni – de a atrage atenția părinților asupra faptului ce mănâncă copii în afara casei – și anume la școală. Cele mai bune alimente pentru şcolari sunt alimentele gătite acasă și ambalate într-un lunch-box personal. Pentru un mic dejun la şcoală, se potrivesc fructele, nucile, un iaurt de băut, plăcinte cu carne sau legume,cheescake-urişi sandwich-uri. Încercați să înlocuiți mezelurile cu carnea fiartă, untul şi maioneza cu iaurt degresat și adăugaţi mai multă verdeaţă, de exemplu pătrunjelul. Și neapărat puneţi în rucsacul copilului o sticlă de apă plată.

Prevenirea infecţiilor respiratorii
Deja din luna septembrie numărul infecțiilor virale respiratorii crește în mediu cu 20 %. Pentru a proteja organismul şcolarului de numeroase infecţii, medicii recomandă folosirea medicamentelor antivirale cu spectru extins de activitate. Cel mai adesea, ele sunt administrate pe cale orală sau picurate în nas. Dacă începeti să utilizați aceste medicamente din primele zile ale anului şcolar, puteți evita infectarea cu numeroşi viruşi. Însă tineţi minte, doar medicul pediatru poate prescrie astfel de medicamente copilului.

Vaccinat, deci protejat
Pe lângă vaccinurile de bază incluse în programul naţional de imunizare, cel mai eficient mod de a proteja copilul de gripă este de a-l vaccina. În fiecare an, are loc dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva gripei, având în vedere noile tulpini de virus apărut. Începutul toamnei este cel mai bun timp pentru vaccinare, ceea ce este posibil de făcut la orice vârstă.

Ochii – pe primul plan
Potrivit statisticilor unul din patru elevi are probleme cu vederea. Principalul motiv al apariţiei acestei probleme –concentrarea vizuală, pe termen lung în timpul citirii sau scrierii. Dacă aţi observat dificultăți de vedere la copil mai ales la întuneric sau la distanţă, are ochii înlăcrimați sau roşii, mergeţi neapărat la medicul oftalmolog. Pentru a preveni bolile ochilor, respectaţi câteva reguli simple:
asiguraţi-i copilului lumină suficientă pentru locul unde îşi face tema pentru acasă (dacă este stângaci, puneţi lampa în partea dreaptă, dacă este dreptaci – în partea stângă),
încercaţi să monitorizaţi timpul petrecut la calculator sau TV (după 40 minute de stat la calculator sau TV faceţi o pauzăde 10 minute),
spălaţi mai des geamurile, poluarea lor duce la o reducere a luminozităţii cu 40 %
adăugaţi în alimentaţia copilului brânză de vaci, iaurt, pește fiert, carne de vită și limbă de vită, curcan, iepure, morcov, varză, afine şi pătrunjel.

Hipovitaminoză de toamnă
Părinți, ţineţi minte că avitaminoza este o boală cauzată de insuficienţa de vitamin într-o perioadă îndelungată de timp. În zilele noastre, această boală este extrem de rară, în majoritatea cazurilor, copilul este diagnosticat cu hipovitaminoză. Acesta apare atunci când organismul nu primeşte cantitatea suficientă de vitamine. În grupele de risc intră copii de toate vârstele.Pentru a înțelege exact ce vitamine lipsesc, trebuie să consultaţi medicul specialist, nu vă bazaţi pe propria intuitie.Utilizarea necontrolată și constantă de vitamine poate duce încetinirea procesului de sintetizare a alimentelor de organism desinestătător.

De cât somn are nevoie un elev?
Când este vorba de copiii din clasa întâi sau a doua, este bine să doarmă la prânz, pentru a restabili puterile. Durata optimă a unui somn după amiază – o oră și jumătate. În ceea ce priveşte somnul de noapte, copilul trebuie să doarmă aproximativ 9-10 ore. Se recomandă culcarea copilul să se producă la aceeaţi oră, în fiecare zi atât pe parcursul anului şcolar, cât şi pe parcursul perioadei de vacanţă. Astfel, trecerea de la perioada vacanţei la cea de şcoală nu va fi o povoară pentru copil.

Sindromul de oboseală cronică
Simptomele acestui sindrom sunt: dureri frecvente de cap, dureri musculare, dureri în gât, somnolență şi iritabilitate. Acest sindrom nu apare fără motiv, iar una din cauzele apariţiei, poate fi lipsa de fier în organism. Acest lucru îl poate constata doar medicul specialist, după efectuarea unui test de sânge, pentru verificarea nivelului de hemoglobină.
De asemenea, oboseala cronică poate fi cauzată şi de insuficienţa de iod şi disfuncţii ale glandei tiroide. Oamenii de știință spun că vârstă medie când la un copil apar semne de oboseală cronică este 15 ani. La fete sindromul apare mai des decât la băieţi. Acest lucru se datorează, în mare parte, perioadei de pubertate, restructurării şi maturărizării organismului. Odihna, schimbarea de mediu şi o distracție plăcută sunt doar unele metode de a depăşi oboseala cronică

La Spitalul Internațional Medpark, cei mai buni experți vor efectua toate investigaţiile necesare pentru a ajuta copilul dumneavoastră sa rămână sănătos pe parcursul întregului an şcolar şi nu numai.

Liliana VIȘNEVSCHI – RUSNAC

Medic pediatru

​(publicat 2013)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă