Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Scintigrafia – metodă de diagnostic a afecțiunilor osoase și tiroidiene

Medicina nucleară
19 nov., 2021
 Ce este scintigrafia?

Scintigrafia este o tehnică imagistică modernă, utilizată în medicina nucleară pentru detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală, cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate cum sunt: inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.

Metoda de examinare scintigrafică este atraumatică pentru pacient şi foloseşte tehnica detectării emisiei unei substanţe de tip radiotrasor – ce prezintă afinitate ridicată pentru un anumit tip de organ sau ţesut – introdusă în organism anterior examinării.​ Radiațiile emise sunt determinate la exteriorul corpului de un aparat special numit GAMMA CAMERA. Prin prelucrarea imaginilor brute cu ajutorul unor programe speciale se pot reproduce imagini tridimensionale.

Cel mai frecvent se apelează la scintigrafie pentru evaluarea afecțiunilor la nivelul oaselor și glandei tiroide.

Ce se întâmplă în timpul examinării?

Pentru efectuarea investigației se va injecta intravenos o doză mică de substanță ușor radioactivă, numită radiofarmaceutic, care are afinitate pentru anumite organe sau țesuturi ce urmează să fie investigate. Informațiile obținute sunt procesate cu ajutorul unor programe speciale ce pot captura imagini atât bi-, cât și tridimensionale care ajută la vizualizarea topografiei, dimensiunii, formei și funcției organului sau a părții corpului care este investigată.

Doza de radiație absorbită de pacient în timpul scintigrafiei nu este dăunătoare sănătății deoarece substanța radiofarmaceutică se degradeaza rapid și este în același timp excretată din organism.

Trebuie să amintim faptul că doza de radiație primită prin această metoda este mult mai mică decât cea obținuta la examenele Roentgen. Nu au existat reacții alergice la substanțele utilizate în această procedură.

Ce fel de pregătire necesită examinarea scintigrafică?

Deoarece procedurile de pregătire a pacientului depind de tipul de investigație, vă rugam să discutați în prealabil cu medicul specialist, care vă va oferi un protocol personalizat.

Investigarea scintigrafică în sarcină și alăptare:

Dacă sunteți sau credeți că sunteți însărcinată trebuie să comunicați acest lucru medicului înainte de examinare. Dacă alăptați, vă rugăm să discutați și acest lucru cu medicul specialist.

Cum se obţin rezultatele examinării?

După scanare pacientul va părăsi secția de medicină nucleară iar informația achiziționată va fi transmisă la stația de lucru a medicului unde se vor forma imagini clare de calitate înaltă ulterior tipărite și atașate raportului medical. Rezultatul este eliberat în curs de 1-3 zile lucrătoare, iar în ziua când pacientul ridică rezultatul poate primi anumite consultații, informații despre rezultatul examinării efectuate.

Investigațiile sunt disponibile inclusiv în baza poliței de asigurare medicală obligatorie, la indicația medicului de familie / specialist (formularul e27). Pentru programări și detalii apelează 078 875 353.

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă