Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Irina Popov, medic de familie: „Părinţii pot fi liniştiţi, deoarece vaccinurile moderne conțin un număr mai mic de antigene decât în trecut”

Medicina de familie
12 iul., 2016

Specialiștii atrag atenția că vaccinarea reprezintă una dintre cele mai de succes practici medicale folosite de-a lungul timpului și rămâne și în zilele noastre o intervenție care salvează anual de la moarte între 2 și 3 milioane de vieți.

Ce sunt vaccinurile

Vaccinurile ajută organismul uman să producă anticorpi împotriva bolilor infecțioase care ne pot pune viața în pericol.

Istoric

Vaccinarea a salvat milioane de vieti şi a împiedicat răspândirea unor boli grave precum hepatita, tuberculoza, febra galbenă, holera, rujeola etc. Pană a fi descoperit vaccinul contra variolei, anual mureau până la 5 milioane de oameni şi mulți alții rămâneau disfigurați pe viaţă. Abea în 1977, variola a fost total eradicată datortă vaccinării. Din 2002 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat 53 de ţări din Europa ca fiind zonă fără poliomielită. Poliomielita, adesea denumită și paralezie infantilă, este o boală invalidantă ce afectează sistemul nervos central, putând determina paralizii la nivelul membrelor, deseori ireversibile. Metoda de prevenire este una – vaccinarea cu vaccin poliomielitic.

Vaccinarea salvează vieţi

Astăzi tot mai mulţi părinţi se tem de reacţii post-vaccinale grave – foarte rare şi care au existat dintotdeauna, dar care ar putea să le facă micuţilor mai mult rău decât bine. Responsabilitatea de a-şi vaccina sau nu copilul e în totalitate a parinţilor. Vaccinul este capabil să protejeze organismul de unele boli pe tot parcursul vieții. Unele infecții, cum ar rujeola, diareea cu rotavirus, difteria, tetanosul, tusea convulsivă – în cazul copiilor ameninţă viaţă. Vaccinarea antigripală a persoanelor mature cu boli cronice reduce apariția complicațiilor postinfecțioase – pneumonii, otite, sinuzite etc., care deseori pot deveni fatale pentru ei. De menționat că până în prezent, din motive socio-economice, vaccinurile nu sunt accesibile într-un şir de ţări unde populaţia decedează în urma suportării unor infecţii. În Republica Moldova statul acoperă integral costul vaccinurilor, ceea ce greşit ne face să credem că dacă vaccinul este gratis, înseamnă că nu și ceva bun. Toate vaccinurile importate în țară sunt precalificate de Organizatia Mondiala a Sănătății, cu efectuarea unui șir de proceduri de control al practicilor de producție.

Vaccinurile pot provoca boala pe care ar trebui să o prevină?

Nu toate vaccinurile ne oferă protecţie de 100%, însă oricum reduc riscul de a complica maladia. Vaccinurile folosite azi nu provoacă boala pe care trebuie să o prevină. Unele vaccinuri pot provoca efecte secundare: umflătură/infiltrat, pată roşie în locul inoculării, iritaţie, plâns, febră, vomă, dureri abdominale. Dar toate aceste reacţii sunt absolut normale și trec fără urmări.

Vaccinurile multiple slabesc sistemul imunitar al copiilor?

Numărul crescut de vaccinuri şi procentul crescut al copiilor care au primit vaccinuri au dus la scăderea dramatică a numărului de îmbolnăviri prin boli infecțioase. Majoritatea tinerilor părinţi de astăzi nu au idee despre bolile pe care vaccinurile le previn. Multe din ele nu au fost văzute chiar şi de medici. Cu cât copilul e mai mic, cu atât este mai puțin pregătit să lupte împotriva bacteriilor și a virusurilor ce pot provoca boli infecțioase grave. Părinţii care sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de vaccinuri recomandate pot fi liniştiţi deoarece vaccinurile moderne conțin un număr mai mic de antigene decât în trecut. Studiile disponibile astăzi susţin că sugarii mici au o capacitate suficientă de a răspunde la vaccinurile multiple (combinate). Răspunsuri imune similare după administrarea concomitentă de vaccinuri în locuri diferite poate fi mai uşor realizată prin combinarea vaccinurilor în aceiaşi seringă. În cazul imunodeficienţelor grave majoritatea copiilor răspund bine la vaccinurile antivirale vii și faptul că riscul de infecţie severă este mai mare după infecţia naturală decât după imunizare cu vaccinuri puternic atenuate ne face să alegem vaccinarea.

Ce substanţe adjuvante se conţin în vaccinuri

Unul din motivele cel mai des invocate de părinții care au refuzat să-și vaccineze copiii este prezența „metalelor” în vaccinuri. Mercurul este prezent în unele vaccinuri sub formă de sare, numită tiomersal. Tiomersalul este metabolizat de corpul uman sub formă de etil-mercur, ceea ce e diferit de metil-mercur, cunoscut pentru efectele sale toxice asupra organismului uman. Foarte mult se vorbea despre tiomersal ca cauză a autismului. Tiomersalul nu este cauza autismului, așa cum a fost demonstrat deja în foarte multe studii relevante. Hidroxil sau fosfatul de aluminiu se conţine în unele vaccinuri pentru a potenţa răspunsul imun, întrucât vaccinul poate conţine o cantitate prea mică de germeni slăbiţi. Aluminiul se gasește în mod natural în aer, apă şi alimente. Cantitatea de aluminiu din vaccin este mult mai mică decât cea din laptele matern pe care copilul îl primeşte într-o zi, nemaivorbind de praful de lapte pentru sugari. Şi nu este deloc diferită acumularea şi eliminarea acestor substanţe în dependenţă de calea de pătrundere – intramuscular sau pe cale orală. Formaldehida este utilizată pentru inactivarea anumitor virusuri şi toxine în timpul producției vaccinurilor. Vaccinurile pot conţine o cantitate foarte mică de formaldehidă care practic este eliminată în timpul purificării lor. Formaldehida este o componentă esențială a metabolismului în corpul uman. În corpul unui nou-născut, la orice moment se află 575-862μg formaldehidă. Cantitatea maximă dintr-un vaccin este 100 μg.

Autismul și vaccinurile

Pană în prezent nu s-a descoperit o cauză specifică a autismului. Dar numeroase studii au demonstrat că nu există o conexiune cauzală între vaccinuri și autism. Factorii genetici și de acțiune intrauterină se iau în considerare în cele mai multe cazuri de autism. De ce mulți părinți leagă apariția bolii cu vaccinarea? Deoarece diagnosticul acestei maladii se stabilește abea după primul an de viață, astfel se face legătura cu vaccinarea mai intensă pe parcursul primului an de viață.

Fundamentul știintific de bază

Aplicarea vaccinului întotdeauna trebuie să fie un act medical bine analizat, fundamentat, care ar aduce doar beneficii persoanei vaccinate. Nu ezitați să primiți informații veridice despre vaccinare la medicul dvs. Totodată, nu uitați, anume informațiile oficiale despre vaccin sunt resurse bune de informații!

Irina Popov, medic de familie

​sursa: www.thewoman.md

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă