Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Bacteriuria asimptomatică sau infecțiile urinare în sarcină

Maternitate
04 oct., 2016

Prezența unei cantități semnificative de bacterii într-o probă de urină, colectată în mod corespunzător de la o persoană fără simptome de boală sau semne ale unei infecții ale căilor urinare (ICU), este difinită ca bacteriurie asimptomatică. Concentrația de cel puțin 10^5 colonii per mililitru este considerată un rezultat pozitiv al testului.

Aproximativ 1 din 10 femei dezvoltă bacteriurie asimptomatică în timpul sarcinii.

Bacteriile care produc infecțiile urinare în timpul sarcinii sunt comune pentru toți ceilalți pacienți, majoritatea fiind cauzate de organisme gastrointestinale. Cultura de Escherichia coli este în proporție de 80 la 90 la sută responsabilă de infecțiile tractului urinar (ICU). Alte bacterii gram negative, cum ar fi Proteus mirabilis și Klebsiella pneumoniae sunt de asemenea implicate în ICU, iar streptococul de grup B și Staphylococcus saprophyticus sunt cauze mai puțin frecvente.

Femeile gravide se regăsesc în grupa de risc crescut pentru ICU, începând din săptămâna a șasea și atingând punctul maxim în săptămânile 22-24. Aproximativ 90 la sută din femeile gravide, pe fundalul hormonilor de sarcină, dezvoltă dilatarea ureterelor și scad tonusul musculaturii ureterale care va rămâne până la naștere – hidronefroză de sarcină. Creșterea volumului și scăderea tonusului vezicii urinare, împreună cu scăderea tonusului ureteral contribuie la creșterea stazei urinare și refluxului ureterovesical, adică darea înapoi a urinei. În plus, creșterea fiziologică a volumului sângelui circulant în timpul sarcinii scade concentrația de urină. Mai mult de jumătate dintre femeile gravide dezvoltă glicozurie (prezența glucozei în urină), care stimulează creșterea bacteriilor în urină. Toți acești factori scad capacitatea tractului urinar de a rezista bacteriilor invadatoare, împreuna sau aparte contribuind la dezvoltarea infecțiilor urinare în timpul sarcinii.

Bacteriuria asimptomatică este asociată cu un risc crescut de retard intrauterin de creștere și greutate scazută la făt (m.p. 2500 g), naștere prematură (până la 37 săptămâni de gestație) cu ruperea precoce a pungii amniotice și infecția nou-născutului. Bacteriuria asimptomatică netratată poate duce la dezvoltarea cistitei cu simptomatologie clinică la aproximativ 30 la sută dintre paciente și la 50 la sută la dezvoltarea pielonefritei. ICU pot complica sarcina prin anemie, hipertensiune arterială și chiar preeclampsie (formă gravă de disgravidie). Unele studii clinice au dovedit și un risc de șoc septic – epuizarea mecanismelor de control a invaziei microbiene, care poate duce la deces. Astfel, cistita și pielonefrita acută trebuie tratate agresiv în timpul sarcinii.

Cazurile frecvente ale bacteriuriei asimptomatice în timpul sarcinii, consecințele importante atât pentru femeie, cât și pentru făt, limita de dezvoltare a bolii și posibilitatea de a evita un șir de complicații, justifică examinarea femeilor gravide pentru bacteriurie. Standardul de aur pentru detectarea bacteriilor în urină este urocultura (cercetarea prin însemânțare pe medii speciale a culturii microbiene din urină). Bacteriuria cu colonii de bacterii în anumite concentrații, precum și persistența stabilă a lor în alte probe, impune tratament antibacterian. Alegerea antibioticului se face în baza rezultatului sensibilității culturii determinate în test, precum și posibilității indicării acestuia în timpul sarcinii. Consultul, indicarea tratamentului și evaluarea stării gravidei se face doar prin intermediul medicului curant și/sau echipei de medici specialiști.

O evaluare urologică după naștere poate fi necesară la pacientele cu infecții care se repetă, deoarece acestea sunt mai susceptibile de a avea anomalii structurale ale sistemului renal.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă