Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Endometrioza – patologia ginecologică, care poate duce la infertilitate

Ginecologie și chirurgie ginecologică
13 mart., 2017
Endometrioza, patologia ginecologică, care poate duce la infertilitate. Cauze, simptome, tratament
Interviu oferit de dr. Maxim Calaraș, medic obstetrician-ginecolog​

Endometrioza este o boală enigmatică, o maladie pe muchie de cuțit între cancer și patologii neoncologice. Această boală a luat anumite trăsături ale cancerului, cum ar fi dezvoltarea ei în timp, se supune foarte greu tratamentului și este imposibil un tratament total. Totodată ea nu duce, ca în cazul cancerului, la deces. De asemenea, nu are aceleași acțiuni pe care le are cancerul asupra organismului.

Este o patologie care până nu demult se considera foarte rară. Odată cu introducerea intervențiilor laparoscopice în ginecologie se considera că rata de succes a acestei patologii era de 2%-3%, însă după aplicarea acestei metode de intervenție non-invazivă, a crescut până la 30%. Astfel, odată cu îmbunătățirea metodei de diagnostic, tot mai multe femei au aflat de ce boală suferă. Până a fi introdusă endoscopia, femeile erau supuse examenului laparotomic, necesar pentru stabilirea altei patologii, iar atunci din întâmplare era depistată și endometrioza. Endoscopia a început să fie pe larg utilizată ca metodă de diagnostic în cazul endometriozei, dar și a altor patologii.

Nici în prezent nu există o explicație clară de ce apare această boală. Ultimele descoperiri arată că această maladie este o consecință a refluxului tubar, adică în timpul ciclului menstrual endometriul din cavitatea uterină este deshuamat și împreună cu sângele evacuat prin vagin afară. În cazul a o treime dintre femeile de pe glob, uterul aruncă sângele menstrual prin trompe în abdomen nu doar în vagin, dar și prin reflux în abdomen. Acest sânge, care conține celule endometriale, se implantează pe țesuturile micului bazin, peritoneu, ovare și încep să se multiplice, ducând la apariția endometriului în afara cavității uterine. Teoria aceasta are și multe argumente contra, dar în acest moment ea predomină în explicațiile de apariție a endometriozei.

Mai departe lucrurile o iau razna. Un țesut străin, care nu se află la locul lui, endometriul, care trebuie să fie în cavitatea uterină, dar se află în cavitatea bazinului mic, pe lângă faptul că sângerează ca și endometriul din uter provoacă un răspuns inflamator, și sistemul imun local reacționează la aceste schimbări. Este un cerc vicios. Începe un proces inflamator, suferă trompele uterine, spermatozoizii deseori sunt atacați, apar aderențe în abdomen și într-un final apare triada clasică de simptome:

  • Durere​;
  • Infertilitate;​
  • Procesele aderente

Unele paciente chiar și la vârsta de 23 de ani au niște procese aderente foarte mari, dure, care, practic, șterg hotarele între organe, e o infiltrare care provoacă dureri enorme acestor paciente și atunci scade calitatea vieții lor. În aceste cazuri se efectuează, dar nu în Moldova, rezecții largi, excizii masive, urmează apoi un tratament hormonal, deci este o patologie foarte neplăcută. Uneori cercul vicios poate fi rupt, dacă femeia rămâne însărcinată, precum și în funcție de gravitatea bolii. În cazul unei endometrioze ușoare există mai multe șanse de obținere a unei sarcini spontane. Dacă vorbim de o endometrioză de gradul patru, atunci șansele sunt mai mici.

Endometrioza este o boală legată de ciclu menstrual, deci atâta timp cât va fi ciclul menstrual boala va înflori. Știm cu toții că sunt trei situații fiziologice în viața unei femei, când menstruația dispare. Copilăria, când menstruația nici nu este, sarcina și menopauza. În momentul în care vorbim despre o pacientă de 25 de ani, care nu se mai întoarce în copilărie, până la menopauză mai are mult, atunci singura soluție este sarcina, și poate nu una, dar mai multe. Cele care nu-și doresc un copil au nevoie de tratament hormonal pentru a preveni răspândirea patologiei.

Să zicem că o pacientă a suferit o intervenție chirurgicală de nota zece, medicii au reușit să distrugă toate focarele de endometrioză, dar de ce au apărut aceste focare la ea? Deoarece există o predispoziție și când este efectuată o intervenție chirurgicală se înlătură nu cauza, ci problema care a apărut din cauza predispoziției la această boală. Acest lucru nu garantează că maladia nu va apărea peste câțiva ani. Și pentru a nu apărea recomandăm sarcina, contraceptivele orale între sarcini.

Medicii specialiști recomandă evitarea intervențiilor chirurgicale pe ovare, dacă pacienta își dorește o sarcină. Orice intervenție pe ovare însă știrbește din rezerva de foliculi ai pacientei și atunci scad șansele de a rămâne însărcinată. Intervențiile pot fi recomandate doar în situații extreme, în cazul unor chisturi gigantice, aceasta este singura soluție.

Din păcate această patologie este destul răspândită și în Moldova. Ceea ce mă bucură însă e că multe paciente care suferă de această boală reușesc totuși să conceapă copii.

sursa: sanoteca.md

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă