Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Vârsta şi fertilitatea

Centrul de Medicină Reproductivă
13 oct., 2015

Fertilitatea se schimbă odată cu vârsta. Atât femeile, cât și bărbații devin fertili în adolescență, odată cu pubertatea. Pentru fete, începutul anilor lor de reproducere este marcat de debutul ovulației și menstruației.

Este evident că după menopauză, femeile nu mai sunt capabile să rămână însarcinate. În general, potențialul de reproducere scade odată cu înaintarea în vârstă, iar perioada de fertilitate poate să se încheie cu 5-10 ani înainte de menopauză.

În societatea de astăzi, infertilitatea legată de vârstă este din ce în ce mai frecventă, deoarece, pentru o varietate de motive, multe femei așteaptă până la 30 de ani pentru a forma o familie. Chiar dacă femeile din zilele noastre sunt mai sănătoase și au mai multă grijă de ele decât oricând, aceasta nu compensează declinul natural legat de vârstă în fertilitate.

Este important să înțelegem că fertilitatea scade odata cu îmbătrânirea femeii. Acest declin ar putea avea loc mult mai devreme decât majoritatea femeilor se așteaptă.

Ovulaţia şi ciclul menstrual

Ciclul menstrual este perioada dintre doua menstre și este împărțit în patru faze – foliculară, ovulatorie, luteală și menstruală, care sunt generate de fluctuațiile hormonale din organism. Fiecare faza are o funcție proprie importantă pentru stabilirea mai multor informații esențiale: zile fertile (ovulație); apropierea menstrei etc. Faza foliculară (proliferativă) este localizată la începutul ciclului menstrual, adica din prima zi de după terminarea unei menstruații și până la momentul începerii fazei ovulatorii (se lungește pe o perioada de 10-11 zile, la un ciclu de 28 de zile).

Ovulația apare la mijlocul unui ciclu menstrual regulat și reprezintă perioada fertilă a unei femei. În această fază, nivelurile hormonale suferă schimbări majore. Estrogenul crește cu rapiditate între zilele 10 și 15 ale ciclului, pentru ca apoi să descrească treptat. Începerea perioadei ovulatorii este marcată de o creștere ușoară a nivelului hormonului de stimulare foliculară, dar și de una mai rapidă, a hormonului luteinizat. Ovarele elimină foliculul dominant, iar organismul produce mai mult progesteron, în vederea pregătirii mucoasei uterului pentru momentul fertilizarii (în cazul în care se dorește obținerea sarcinii). În această fază, nivelul hormonului de stimulare foliculară crește și determină ovarele să maturizeze ovulele. În aproximativ o săptămână se formează foliculul dominant, care va fi eliminat de ovare la momentul ovulației.

Faza secretorie este esențială mai ales pentru momentul concepției. Este perioada în care se formează endometrul – mucoasa uterină, care are rolul de a găzdui fătul până la naștere. Durează aproximativ 13 zile. În cazul în care nu se dorește sarcina, mucoasa este eliminată în timpul menstruației, pe măsură ce nivelul de progesteron scade. În timpul fazei secretorii, ovarele încep să treacă prin faza luteală, caracterizată prin revenirea la normal a nivelurilor hormonale (LH si FSH). Nivelul de estrogen nu este la fel de crescut ca la începutul ciclului, dar îți păstrează valorile constante, iar progesteronul continuă să crească până la sfîrșitul acestei faze.

În cazul în care ovulul nu a fost fecundat și nu s-a obținut sarcina, urmează faza menstruală, în care se elimină ovulul și mucoasa uterină nefertilizată, sub forma unei sângerări lunare. În această fază, nivelul de progesteron din organism scade, iar organismul se “curăță” de mucoasa uterină. În mod normal, menstruația durează în jur de 4 zile, dar depinde de la o femeie la alta care este durata menstrei, în funcție de regularitatea ciclului și de alte probleme medicale care pot exista.

Lungimea unui ciclu menstrual normal este, în general, de 28 de zile, însă este perfect normal ca aceasta să varieze între 21 și 35 de zile. Nivelul de estrogen este în creștere în această perioadă, iar cele ale homonului luteinizat (LH) și progesteronului sunt ușor mai scăzute.
Vârsta fertilităţii la femei.

Cei mai buni ani reproductivi ai femeii sunt la 20 de ani. Fertilitatea scade treptat la vârsta de 30 de ani, mai ales după vârsta de 35 de ani. În fiecare lună în care o femeie fertilă, sănătoasă, de 30 de ani, încearcă să rămână însărcinată, șansă de succes este de 20%. Asta înseamnă că pentru fiecare 100 de femei fertile în vârstă de 30 de ani care încearcă să rămână gravide într-un ciclu, 20 vor fi de succes, iar celelalte 80 vor fi nevoite să încerce din nou.

De la 40 de ani în sus, șansa unei femei este mai mică decît 5% pe ciclu, deci mai puțin de 5 din fiecare 100 de cazuri sunt de așteptat să fie cu succes în fiecare lună. Femeile nu rămân fertile păna la menopauză. Vârsta medie pentru menopauză este de 51 ani, dar cele mai multe femei devin incapabile de a avea o sarcină de succes cu aproximativ 5 ani înainte. Aceste procente sunt adevărate pentru concepții naturale, precum și concepția cu ajutorul unui tratament de fertilitate, inclusiv Fertilizarea In Vitro (FIV).

Deși istoriile din mass-media pot determina femeile și partenerii lor să creadă că ei vor fi capabili sa utilizeze tratamente de fertilitate, cum ar fi Fertilizarea In Vitro pentru a ramâne însărcinată, vârsta unei femei afectează ratele de succes a tratamentelor de infertilitate.

Vârsta fertilităţii la bărbaţi

Spre deosebire de scăderea fertilității la femei, scăderea acesteia la bărbați se produce mult mai târziu. Calitatea spermei se deteriorează odată cu îmbătrânirea bărbaților, dar, în general, nu devine o problemă înainte de 60 de ani. Deși nu sunt la fel de bruște sau vizibile ca schimbarile la femei, la bărbați apar modificari ale fertilității și funcționării sexuale odată cu îmbătrânirea acestora.

În ciuda acestor schimbări, nu există nici o vârstă maximă la care un barbat nu poate concepe un copil. Pe măsura îmbătrânirii unui bărbat, nivelele sale de testosteron se reduc progresiv, stabilizându-se în jurul vârstei de 60 ani. Majoritatea bărbaților observă o modificare în viața lor sexuală în jurul vârstei de 60-65 ani. Scăderea testosteronului reprezintă principalul motiv pentru modificările care au loc în viața sexuală a bărbaților.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă