Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Stresul şi infertilitatea

Centrul de Medicină Reproductivă
13 oct., 2015

Stresul este o parte firească a vieții, acesta fiind modalitatea în care corpul nostru răspunde solicitărilor din viața noastră de zi cu zi. Uneori se întâmplă ca răspunsurile noastre să fie exagerate, generând stări de anxietate, boli psihosomatice, infertilitate, disconfort, iritabilitate și alte complicații mintale și fizice.

Afectează stresul fertilitatea?

Probabil că nu. Chiar dacă p​roblemele legate de fertilitate sunt foarte stresante, nu există nicio dovadă că stresul cauzează infertilitatea. În cazul unei femei prea stresate, stresul poate modifica nivelurile ei de hormoni și, prin urmare, determină momentul în care ea eliberează un ovul.

E posibil ca infertilitatea să cauzeze stres?

Posibil. Multe femei care sunt tratate pentru infertilitate, au nivel asemănător de stres ca și femeile care au cancer sau boli de inimă. Cuplurile infertile se confruntă cu stresul în fiecare lună: în primul rând, ei speră că femeia este însărcinată, iar în cazul în care ea nu este, cuplul trebuie să se confrunte cu dezamăgirea.

De ce este infertilitatea stresantă?

Cele mai multe cupluri sunt obișnuite să-şi planifice viața. Ei pot crede că, în cazul în care lucrează din greu la ceva, pot realiza acest lucru. Deci, atunci când este dificil ca femeia să rămână însărcinată, cuplurile se simt ca și cum nu ar avea control asupra corpurilor sau asupra scopului de a deveni părinți. Ce ține de infertilitate, indiferent cât de mult efort depui, dacă eşti stresat, nu poate fi posibil de a concepe un copil.

De asemenea, testele de infertilitate și tratamentele pot fi, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, financiar stresante. Infertilitatea poate provoca creșterea nivelului de stres. Cuplurile pot avea mai multe programari la medic pentru tratamentul de infertilitate, care-i pot provoca sa uite de muncă sau alte activități.

Ce pot face ca să reduc nivelul de stres?
  • Vorbește cu partenerul tău;
  • Realizează că nu esti singură. Vorbește cu alte persoane care se confruntă cu infertilitatea;
  • Citeşte cărți despre infertilitate, care îţi vor arăta că sentimentele tale sunt normale;
  • Află mai multe tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau acupunctura;
  • Evită să iai prea multă cofeină sau alte stimulente;
  • Fă exerciții în mod regulat pentru a elibera tensiunea fizică și emoțională;
  • Fă-ţi un plan de tratament medical confortabil atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău;
  • Află cât de multe poţi despre cauza infertilităţii și opțiunile de tratament posibile.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă