Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei – o imagine mai clară pentru controlul optim al diabetului

Endocrinologie
15 sept., 2015

La Medpark pacienții pot beneficia de cea mai nouă metodă de investigare a persoanelor cu diabet – monitorizarea continuă a glicemiei (zahărului în sânge).

Tehnologia inovațională permite evaluarea deosebit de eficientă a controlului glicemic, într-o manieră imposibil de realizat prin alte mijloace existente. Această metodă se realizează prin implantarea (introducerea) unui sensor special în țesutul subcutanat . Sensorul glicemic este individual și poate fi purtat timp de 5-7 zile, concentraţia glucozei fiind măsurată la fiecare 10 secunde şi memorată la fiecare 5 minute, asigurându-se astfel până la 288 măsurători zilnic.

Un înregistrator de mici dimensiuni, dotat cu sensori, colectează și stochează datele obținute. Peste 5-7 zile sensorul se înlătură, iar datele din înregistrator se descarcă într-un program computerizat, care le analizează și întocmește rapoarte zilnice ale profilului glicemic, prezintându-le sub forma de grafice. Astfel se colectează informații despre nivelul glucozei în sânge la fiecare 5 minute, pe parcursul a 5-7 zile șise obține o imagine complete, detaliată a variațiilor glicemiei la persoana examinată. Datele obținute facilitează ajustarea schemelor terapeutice în scopul optimizării controlului glicemic.

În comparaţie cu monitorizarea glicemică cu ajutorul glucometrului, monitorizarea continuă asigură informaţii mult mai ample în ceea ce priveşte nivelul glicemic zilnic. Monitorizarea convențională (cu glucometru) este discontinuă, iar în consecință, de cele mai multe ori, episoadele hipo- sau hiperglicemice sunt omise, nefiind redate nici măcar prin creşterea frecvenţei testărilor Diferența dintre informațiile pe care le puteți obține cu ajutorul monitorizării continue, spre deosebire de glucometru, se poate demonstra prin exemplul comparării unei fotografii cu o bandă video. Monitorizarea continuă a glucozei oferă o perspectivă mult mai amplă asupra nivelelor glicemiei pe parcursul a 24 de ore, permite identificarea unor tipare ale evoluţiei zilnice a valorilor glicemice şi luarea măsurilor necesare pentru prevenirea apariţiei de hipo- şi hiperglicemii.

Pentru controlul diabetului acest lucru înseamnă că puteți vizualiza mai multe informații decât oricând înainte: în timpul nopții, când faceți sport, după anumite mese sau chiar ce se întâmplă cu nivelele glicemiei într-o zi lucrătoare comparativ cu una de odihnă.Informația colectată permite medicului să personalizeze tratamentul în funcție de reactivitatea individuală la efort fizic, ingestia de glucide, medicație antidiabetică.

Monitorizarea continuă a glicemiei vă ajută să acționați din timp, reducând riscul unor complicații pe termen lung.

Cine poate beneficia de monitorizarea continuă a glicemiei?

Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, care:

  • Nu obțin valoarea-țintă a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) – indice care reflectă starea de compensare a diabetului și corelează cu dezvoltarea complicațiilor diabetului
  • Prezintă hipoglicemii recurente (repetate), frecvente
  • Prezintă hipoglicemii nocturne și/sau posibile hipoglicemii silențioase (fără simptome)
  • Nu cunosc cum să interpreteze rezultatele profilurilor glicemice și să ajusteze doze de insulină
  • Sunt nemotivați pentru automonitorizarea glicemiei la glucometru
  • Pacienții care doresc să-și evalueze efectele diverselor alimentele, a activității fizice asupra nivelurilor de glucoză în sânge
Pentru ce se folosește monitorizarea continuă a glicemiei?
  • Ajustarea unei scheme terapeutice
  • Diagnosticarea și prevenirea episoadelor hipoglicemice nocturne
  • Diagnosticarea și prevenirea hipo-/hiperglicemiilor postprandiale (după alimentare)
  • Adaptarea obiceiurilor alimentare și a efortului fizic
  • Educarea/reeducarea pacientului, creșterea complianței la tratament.
Cum se efectuează monitorizarea continuă a glicemiei?

Sunt 3 pași simpli pentru cercetarea cu Sistem de Monitorizare Continuă a Glicemiei iPro:

I. Prima vizită la medic (20-30min)

  • Lucrătorul medical introduce sensorul
  • Instruirea pacientului în timp ce sensorul se hidratează
  • Lucrătorul medical conectează înregistratorul la sensor

II. Pacientul se află la domiciliu

  • Continuă să efectueze activitatea zilnică
  • Determină glicemia la glucometrul electronic, de cel puțin 4ori/zi
  • Notează în jurnal activitățile efectuate, alimentele consumate, tratamentul administrat
  • Senzorul se poate menține între 5 și 7 zile, timp în care vor fi colectate și memorate circa 280 de valori glicemice pe zi. Purtarea senzorului nu incomodează în nici un fel desfășurarea activităților zilnice.

III. A 2-a vizită la medic

  • Lucrătorul medical înlătură sensorul
  • Informația din înregistrator se descarcă în calculator
  • Lucrătorul medical întocmește raportul

Analizând curbele obținute se pot deduce factorii ce influențează glicemia, se pot gândi strategiile terapeutice și se pot lua decizii pentru tratament în vederea realizării și menținerii unui control glicemic optim.

Dr. Elena Mornealo, medic endocrinolog, nutriționist Medpark

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă