Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Secretele ultrasonografiei în sarcină

Ecografie
06 aug., 2015

De ce este necesară ultrasonografia în sarcină?

Ultrasonografia sau ecografia este una din cele mai importante metode de supraveghere intrauterină a fătului, începând cu primele săptămâni de viaţă şi pe tot parcursul sarcinii. Cu ajutorul ecografiei apreciem prezenţa sarcinii, dacă aceasta este singulară sau multiplă; se depistează sarcina extrauterină, se precizează termenul sarcinii (vârsta gestaţională); structurile fetale – sacul gestaţional, corionul, sacul vitelin – în termen mic, colul uterin, placenta cu cordonul ombilical, volumul lichidului amniotic, riscul de pierdere a sarcinii, riscul naşterii premature şi cel mai important, se depistează eventualele anomalii de dezvoltare a fătului.

La un examen ultrasonografic viitorii părinţi îşi vor putea vedea bebeluşul în mişcare, poziţionarea lui, cum se dezvoltă organele interne, inclusiv să asculte bătăile inimii fătului, să afle sexul acestuia, ce greutate are şi data probabilă a naşterii.

Este periculoasă ecografia pentru sănătatea mamei şi a copilului?
Ecografia este un examen cu unde ultrasonore de o amplitudine joasă care circulă prin ţesuturile moi, generând imagini. Este o metodă neinvazivă ce nu radiază, de aceea sănătatea mamei sau a bebeluşului nu sunt supuse unui anumit risc, in special datorită aparatelor moderne ce corespund celor mai înalte standarde de calitate.

Cu ce regularitate trebuie făcută ultrasonografia?
Este obligatoriu ca femeia gravidă (în cazul unei sarcini ce decurge normal) să efectueze 3 investigaţii ecografice. Primainvestigaţie este ecografia de screening la 11-14 săptămâni de sarcină. Se efectuează pentru a exclude markerii ecografici a patologiilor cromozomiale (ca de exemplu în sindromul Down), aşa-numita translucenţă nucală – o îngroşare la nivelul cefeiembrionului, oasele nazale şi evaluarea Doppler pe duct venos.

A doua examinare ecografică obligatorie este la 18-21 de săptămâni care permite un studiu morfologic detaliat al fătului,adică excluderea anomaliilor de dezvoltare care pot fi prezente la bebeluş, cum ar fi anomalii de dezvoltare a inimii, a sistemului nervos central, malformaţii scheletale, ale profilului facial, malformaţii ale aparatului digestiv şi a peretelui abdominal, anomalii renale şi altele.
De asemenea, la această examinare se precizează, prin biometria fetală, termenul gestaţional al sarcinii, se determină inserţia placentei şi a cordonului ombilical, cantitatea lichidului amniotic şi starea colului uterin.

La termenul de 32-34 de săptămâni se apreciază creşterea fătului prin biometria fetală, maturitatea şi starea sănătăţii lui, se efectuează reverificarea morfologiei fetale, poziţionarea fătului, localizarea placentei, lichidul amniotic, greutatea presupusăa bebeluşului.
În cazul unei sarcini cu risc, examinările ecografice sunt mai frecvente pentru a ţine sub control evaluarea sarcinii, recurgându-se în cazuri speciale şi la examinări lunare, iar spre sfârşitul sarcinii – o dată la două săptămâni.

O altă examinare este ecografia Doppler color care studiază viteza de trecere a fluxului sanguin prin anumite vase, ca de exemplu cordonul ombilical, arterele uterine, artera cerebrală medie ş.a. Acestea ne pot da informaţii importante în cazul suferinţelor fetale şi în cazul retardului de creştere intrauterină.
O altă investigaţie este ecografia 3-4 D cu imagine tridimensională a bebeluşului. Acesta este surprins în timpul mişcării buzelor, pleoapelor. Permite să apreciem şi alte detalii, cum ar fi conformarea ţesuturilor moi, degetele, urechile, sexul.
Se efectuează între 24-36 de săptămâni, deoarece atunci fătul este dezvoltat suficient de bine şi i-a crescut stratul de grăsimede pe faţă, astfel încât putem distinge trăsăturile feţei şi alte detalii.

Când putem afla sexul bebeluşului?
Cu precizie de 100% – deja la 16-18 săptămâni. În cazul în care bebeluşul ne „permite”, adică este poziţionat corect, putem aduce la cunoştinţa viitorilor părinţi sexul copilului lor.

Contează cine face ultrasonografia?
Pentru monitorizarea bebeluşului este bine să vă adresaţi unui medic specialist şi anume în evaluarea ecografică a sarcinii, cu experienţă bogată în acest domeniu si cu calificare înaltă, deoarece sunt unele aspecte care ţin de practica medicală în domeniul dat. Este foarte important ca examinările să fie efectuate în cabinete specializate în ecografie sau clinici dotate cu echipament modern de înaltă performanţă şi sensibilitate, pentru a preveni problemele în sarcină, a preveni o naştere dificilă şi pentru siguranţa viitorilor părinţi ca se va naşte un bebeluş sănătos.

Irina UNCUȚĂ
medic ecografist
(publicat 2012)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă