Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Durerea în naștere văzută prin ochii unui medic obstetrician-ginecolog 

Articole
23 iun., 2020

Pe o scară de la 1 la 10, durerea în naștere acumulează 15 puncte. O confirmă nu doar mamele care au trecut printr-o asemenea experiență, dar și medicii obstetricieni. Comparată deseori cu alte surse de durere, cea simțită în timpul travaliului depășește cu mult suferința cauzată de o fractură de exemplu. Iată de ce chinul prin care trece o femeie în travaliu depășește frecvent toate așteptările pacientelor. Cum este văzută această suferință de către doctori ne povestește Corina Cardaniuc, medic obstetrician-ginecolog și doctor în științe medicale.

Cât de severă poate fi durerea în naștere ?  

Majoritatea femeilor descriu nașterea incredibil de dureroasă și percep durerea în naștere drept cel mai sever eveniment din viața lor. Intensitatea durerii în naștere este strâns legată de progresia travaliului și crește o dată cu dilatarea colului uterin. În plus, durerea în naștere corelează cu intensitatea, durata și frecvența contracțiilor uterine. Atunci când a fost comparată cu cu alte tipuri de durere acută, folosind chestionarul McGill, durerea în naștere a fost categorisită drept una dintre cele mai intense dureri înregistrate.

Cât de mult influențează durerea în naștere asupra stării generale a mamei?

Cu toate că durerea asociată contracțiilor uterine nu pune în pericol viața femeii, aceasta poate avea consecințe asupra mamei și fătului. Durerea în timpul nașterii este un stimul respirator puternic, anume în aceste momente femeia hiperventilează, adică respiră excesiv. Drept urmare pot apărea simptome nedorite ca greața, oboseala, confuzia, dezorientarea, transpirația și paliditatea.

Durerea stimulează și sistemul nervos simpatic matern, ceea ce cauzează creșterea frecvenței cardiace, creșterea rezistenței periferice sistemice și a tensiunii arteriale, hiperfuncția endocrină și transpirație excesivă. Aceste efecte pot fi periculoase pentru gravidele cu patologie cardio-pulmonară.

Dar asupra fătului ?

Împreună cu stresul și anxietatea, durerea intensă  favorizează eliberarea de cortizol și catecolamine care afectează activitatea uterină și fluxul de sânge uteroplacental, ceea ce scade transportul de oxigen la făt.

Analgezia peridurală/epidurală este o soluție în acest sens? Poate diminua intensitatea durerii?

Din cauza durerii asociate cu contracțiile uterine, femeile în naștere nu se simt confortabil , devin obosite și agitate. O naștere lungă și dureroasă face ca mama să fie epuizată, înspăimântată și isterică, incapabilă să ia decizii. O analgezie epidurală eficientă poate preveni aceste senzații adverse descrise mai sus.

Sunteți adeptul analgeziei peridurale în naștere?

Cu siguranță DA. Managementul durerii în naștere reprezintă un standard al asistenței obstetricale centrate pe pacientă. Vreau să menționez că în anul 2018, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că analgezia epidurală este recomandată pentru gravidele sănătoase, care solicită diminuarea durerii în timpul nașterii.

De ce o femeie ar putea refuza analgezia în naștere?

Din anumite motive: fie culturale sau religioase, din dorința de a controla procesul nașterii, unele femei însărcinate preferă să nu folosească intervenții farmacologice pentru tratarea durerii în travaliu. Unul din motive ar fi și reticența în utilizarea oricărei intervenții medicale în timpul nașterii, deoarece atât femeile cât și obstetricienii consideră nașterea ca fiind pur și simplu un proces fiziologic, mai degrabă decât potențial patologic. Această viziune determină evitarea oricărei forme de analgezie în naștere. Cu toate acestea, în ultimul deceniu interesul pentru analgezia în naștere crește progresiv, analgezia neuraxială fiind metoda cel mai frecvent utilizată. În SUA în anul 2018 rata analgeziei în naștere a fost de 73.1%, iar în Franța de 83.8%. În Maternitatea Medpark, incidența analgeziei în naștere este de 75-76%, ceea ce înseamnă că 3 din 4 gravide beneficiază de această metodă.

Există date despre efectele adverse ale analgeziei epidurale asupră fătului și nou-născutului?

Nu există dovezi certe vis-a-vis de incidența efectelor adverse neonatale asociate cu analgezia epidurală. Nu există dovezi despre efectul direct al anestezicelor locale în doze mici asupra fătului. Scorurile Apgar la 5 min de viață sunt similare la femeile cu și fără anlagezie epidurală în naștere. Efectele indirecte ar putea fi mai semnificative. Hipotensiunea maternă poate diminua perfuzia utero-placentară și oxigenarea fetală. Din fericire, bradicardia fetală în aceste cazuri se rezolvă ușor prin administrarea de fluide intravenos sau stoparea oxitocinei și nu are consecințe dezastruoase asupra rezultatelor nașterii.

Care sunt concluziile în urma acestei discuții, dar și ce sfaturi oferiți viitoarelor mămici?

Nașterea într-adevăr este o experiență dureroasă, dar există opțiuni de diminuare a durerii, atât non-medicale cât și medicale. Dacă sunteți o viitoare mămică, ar trebui să aveți o discuție cu medicul obstetrician și medicul anesteziolog înainte de naștere, pentru a dezvolta împreună un plan care să vă asigure o naștere sigură și nedureroasă. Este o idee foarte bună să cunoașteți opțiunile de management al durerii disponibile.

Fiți flexibile: dacă ați planificat să nașteți fără analgezie, dar pe parcurs durerea depășește așteptările, nu ezitați să solicitați o metodă de diminuare a acesteia.

Pentru a efectua o programare la medicul obstetrician-ginecolog Medpark, dar și pentru mai multe detalii apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă