Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Urologie: specific masculină

Chirurgie urologică
05 aug., 2015

Una dintre cele mai frecvente probleme, cu care pacienții se adresează la medicul urolog, este adenoma prostatei – cea mai răspîndită maladie la bărbații cu vîrsta trecută de peste 50 de ani. Aceasta începe discret şi lent, dar fură cu încredere din calitatea vieții, afectînd mult şi starea de spirit al pacientului. Boala se manifestă diferit, iar simptomele care trebuie să bată alarma sunt: pacientul este obligat să se trezească noaptea pentru a merge la toaletă, un flux „slab” al urinei, senzația de golire incompletă a vezicii urinare imediat după urinare şi incapacitatea de a reține urina.

Unul dintre primele semnale ale organizmului, ce trebuie să vă pună în gardă,este urinarea pe timp de noapte. Bărbatul începe să se trezească noaptea pentru a urina din ce în ce mai des, se disturbă somnul, se dezvoltă o stare cronică de stres, dar chiar şi în cazurile acestea mulți nu se adresează la medic, deoarece pun toate pe seama înaintării în vîrstă. În lipsa unui tratament adecvat, în stadiile finale ale bolii creşte rapid riscul apariției unei retenții urinare acute. La perturbarea actului de urinare se mai adaugă treptat patologia căilor de urinare superioare, ceea ce constituie o infecție în stadiu timpuriu, care se dezvoltă rapid în formă cronică, şi în rezultatul studiilor, în insuficiență renală cronică. Cauzele complicațiilor adenomei prostatei o constituie formarea calculilor şi a grijei în tractul renal, dilatarea sistemului de colectare al rinichilor, ca rezultat al creşterii tensiunii din vezica urinară. Este necesar să reținem că multedintre aceste simptome nu indică neapărat că suferiți de adenomă a prostatei, deaceea înainte de lua o decizie privind tratamentul, toți pacienții cu adenomă trebuie să meargă la un consult timpuriu şi minuțios.

În prezent, există 3 direcții esențiale în tratarea adenomei de prostată: intervenție chirurgicală, terapie cu medicamente şi monitorizare dinamică.

Terapia pe bază de medicamente trebuie prescrisă bolnavilor ce suferă de adenomă a prostatei încă din stadiile timpurii de depistare a disfuncțiilor procesului de urinare, bolnavilor ce nu prezintă indicații la un tratament operativ, şi pacienților ce au refuzat tratamentul operativ sau l-au amînat din diverse motive.

Monitorizarea dinamică se admite în cazul pacienților cu simptome incipiente, şi celor pentu care calitatea vieții nu are de suferit din cauza simptomelor apărute.

Tratamentul chirurgical constituie metoda radicală. „Metoda de aur standard” în tratarea adenomei prostatei în toată lumea este considerată incizia transuretrală a prostatei (I.T.P.), care reprezintă o intervenție chirurgicală endoscopică (rezecția transuretrală a prostatei), în timpul căreia în vezica urinară se efectuează o incizie, iar ulterior, sub controlul atent al unui aparat special se taie treptat acele țesuturi care împiedică urinarea. Eficacitatea intervenției chirurgicale, efectuată conformindicațiilor şi la un nivel înalt, constituie aproximativ 80-90%.

E bine să ştim

În prezent nu sînt stabilite pînă la capăt cauzele îmbolnăvirii de adenomă a prostatei. Se consideră că aceasta ar fi una dintre formele de manifestare ale climaxului masculin. În factorii de risc pot fi incluşi doar vîrsta şi nivelul de androgen din sînge.

Odată cu înaintarea în vîrstă în organismul masculin se modifică balanţa fiziologică între androgeni şi estrogeni, ceea ce duce la perturbarea funcţiilor celulelor emise de colecistit sau, popular, fierea.

Nu au fost stabilite legături între apariţia bolii şi activitatea sexuală, a fumatului sau a consumului de alcool, a bolilor infecţioase şi venerice.

Dr. Victor MUNTEAN, medic urolog

(publicat 2012)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă