Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Chalazionul: de ce apare și cum se tratează?

Chirurgie oftalmologică
10 ian., 2022

Nu toate bolile oculare pot fi recunoscute de sine stătător și încă mai rar acestea pot fi eliminate de la sine. Unele boli necesită un diagnostic special, atent, începerea cât mai devreme a tratamentului și un control strict.

De exemplu, multe complicații (ca formarea astigmatismului) duce după sine o boală atât de „inofensivă” precum chalazion. Chiar la începutul dezvoltării, este ușor pentru un nespecialist să o confunde cu inflamația obișnuită a pleoapei, care apare din cauza lucrului la calculator și a oboselii, dar nu este atât de simplu.

Ce presupune boala Chalazion?

Chalazionul este o formațiune benignă (ce are forma unui bob de mazăre), cu dezvoltare lentă asemănătoare unei tumori, rezultată din inflamația cronică și blocarea canalului excretor al glandei Meibomiene (glanda cartilajului pleoapei).

Cum depistăm afecțiune?

De regulă, după o răceală, se manifestă sub forma unei inflamații acute a pleoapei, sau cu o scădere a imunității antibacteriene, datorită conținutului produs în glandă sub formă de lipide (grăsimi) care formează stratul exterior a peliculei protectoare a ochiului. Aceasta se îngroașă și nu poate ieși la suprafață. Acumularea de secreții în interiorul glandei duce treptat la creșterea acesteia în dimensiune și la formarea unui fel de capsule în jurul ei.

În același timp, de multe ori vederea nu este afectată (cu excepția cazului în care chalazionul este atât de mare încât pune presiune asupra corneei).

Pacienții acordă de obicei atenție formării unei formațiuni dense, rotunjite, elastice și nedureroase sau ușor dureroase sub pielea pleoapei. Periodic, se poate inflama. În cazul manifestărilor externe, se alătură și alte simptome precum: durere, roșeața pielii și a pleoapelor, uneori se produce o deschidere parțială spontană cu eliberare de puroi.

Apariția chalazioanelor repetate sau multiple, servește cel mai des ca semn al unor astfel de stări generale precum imunodeficiența, diabetul zaharat, patologia tractului gastrointestinal (ulcer peptic și ulcer duodenal), sensibilizarea organismului (reacții alergice), blefarita demodecoasă. În acest caz, medicul va recomanda o examinare suplimentară de către specialiștii corespunzători.

Cum se tratează?

Patologia rar dispare de la sine, astfel, aceasta necesită tratament medicamentos, fizioterapeutic, uneori chiar și intervenție chirurgicală. În stadiile incipiente, pot fi recomandate picături pentru ochi, un unguent pe piele și sub pleoapa inferioară.

Cu toate acestea, metoda chirurgicală rămâne radicală și eficientă, deoarece chiar și o disecție parțială, precum și scăderea procesului inflamator, în majoritatea cazurilor nu duce la autovindecare, iar odată cu următoarea scădere a imunității, inflamația se repetă.

Intervenția chirurgicală este de obicei efectuată ambulator. O clemă specială este aplicată pe pleoapă sub anestezie locală, iar conținutul este îndepărtat împreună cu capsula, printr-o incizie în conjunctivă (pe partea interioară a pleoapei). Operația durează câteva minute. Pronosticul este favorabil, dar pentru a preveni reapariția inflamației glandelor meibomiene vecine, este necesar să se efectueze un curs de tratament pentru a crește imunitatea antibacteriană.

Amintiți-vă, chiar dacă nu vă îngrijorează un defect cosmetic, vizitați un specialist! În funcție de vârsta chalazionului, medicul va recomanda tratamentul necesar.

De ce să alegi chirurgia oftalmologică Medpark?
  • Tratament individualizat. Fiecare caz în parte este investigat și analizat pentru a alege cristalinul cu cea mai mare precizie de refracție și pentru a obține cea mai înaltă calitate a vederii după procedură.
  • Echipă medicală cu experiență. Intervențiile se realizează in echipa cu medicul Vera Chiriac, doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni medici oftalmologi ai țării, cu o experiență de 30 de ani în domeniu și care frecventează principalele evenimente internaționale specializate pentru a aduce în Moldova tehnicile inovative utilizate la nivel global.
  • Reducerea la minim a riscurilor. Centrul Chirurgie Medpark dispune toate cele necesare pentru a reduce la minim orice risc de infecție sau riscuri associate operației.
  • Anestezie înalt specializată. În timpul intervențiilor oftalmologice se utilizează anestezie locală, administrate prin picături, pacientul fiind conștient pe toată perioada operației, nefiind necesară o perioadă îndelungată de recuperare.
  • Siguranță și calitate acreditate Internațional. Medpark este unica instituție medicală din Moldova acreditată de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru o programare la medici oftalmologii Medpark apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/7).

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă