Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

5 răspunsuri despre bolile de inimă

Cardiologie
05 aug., 2015

Când vorbim despre cauze de deces, cancerul este primul răspuns la care ne gândim. Cu toate acestea, bolile cardiovasculare sunt cele care determină cea mai mare rată a mortalității. Anual, bolile inimii omoară milioane de oameni, iar în Moldova, acestea au cauzat 57,5 % din decese în ultimii 10 ani.

1.Cine este expus riscului de a se îmbolnăvi de boli de inimă?

În general, toți suntem expusi riscului. Bolile de inimă se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă. Există și patologii înnăscute, când copiii se nasc cu afecțiuni ale inimii. În rest, aerul poluat, fumatul, hipertensiunea arterială, masa corporal excesivă, diabetul, alimentația incorectă, sedentarismul, consumul de alcool sau o infecție de care nici nu bănuim pot declanșa probleme de cord.

Simptomele diferă, dar de cele mai multe ori se manifestă prin dureri în piept în caz de effort fizic, dificultăți de respirație chiar și în stare de repaos, inflamarea mâinilor, gleznelor și abdomenului, transpirație fără motiv, bătăi neregulate ale inimii.

2. Cum pot fi depistate disfuncțiile inimii?

Electrocardiograma sau ecocardiograma sunt, de regulă, suficiente pentru a ne convinge de starea bună a inimii. Se recomandă a se face cel puțin o dată pe an, în timpul investigațiilor profilactice ale întregului corp, care ar trebui să devină un obicei pentru fiecare. De exemplu, Medpark deține pachete special pentru aceasta, iar prin depistarea timpurie a unor nereguli se poate evita intervenția chirurgicală. În cazul în care vor fi necesare examinări suplimentare, medical poate solicita o tomografie computerizată, care este mai precisă. Cea mai performantă metodă, practicată și la Medpark, este coronaroangiografia. Prin articulația șoldului este introdusă o sondă minusculă cu un dispozitiv, cu ajutorul căruia pot fi urmărite și înregistrate video schimbări și afecțiuni ale inimii – eventuale malformații, blocaje, cheaguri – ce pot fi ulterior studiate mai detaliat pentru un diagnostic corect.

3. Ce intervenții pe cord pot fi făcute în Moldova?

La Medpark dispunem de toate condițiile necesare și echipament performant pentru un spectru larg de operații. În cazul copiilor putem soluționa aproximativ 90 la sută din toate patologiile cardiace, cu excepția nou-născuților cu vicii înăscute.

La adulți efectuăm tot spectrul de operaţii din întreaga lume. Cele mai frecvente sunt cele de bypass coronarian – pentru îmbunătățirea fluxului sanguin în arterele blocate pe interiorul vaselor de sânge cu placă și care poate determina la pacienţii angină pectoral sau infarct miocardic.

Al doilea grup cu prinde pacienții ce necesită intervenție chirurgicală de urgență la supapele inimii. În stadiu avansat, boala implică înlocuirea acestora cu proteze, mecanice sau biologice, care sunt disponibile la Medpark. Dacă boala e în stadiu timpuriu, putem să reconstruim supapa proprie a pacientului și dispunem deja de experiență vastă în acest sens.

Al treilea grup de intervenții sunt prevăzute pentru boli ale vaselor mai groase, de exemplu, cu anevrism al aortei. Acest tip de intervenții implică hemoragii abundente, dar spitalul dispunde de posibilități tehnice ce permit colectarea sîngelui pierdut și introducerea înapoi în organism.

4. Cât durează recuperarea după o intervenție la inimă?

În cazul bypass-ului, de exemplu, majoritatea pacienților se recuperează în 6-12 săptămâni. Aceasta înseamnă că ei pot face eforturi fizice mici, să șofeze și să revină la serviciu. Dar acest tip de intervenție doar în lătură blocajele, iar acestea în timp pot să apară din nou. De aceea, medical împreună cu pacientul vor stabili un plan de îngrijire continuă, care poate implica schimbări în dietă, renunțarea la fumat, exerciții fizice. De obicei, 85% dintre pacienți se bucură de o reducere simțitoare a simptomelor, prezintă un risc mai mic pentru infarct miocardic ulterior si scaderea riscului de deces în următorii 10 ani de la operație.

5. Cum putem preveni bolile de inimă?

Dacă nu sunt vicii înăscute, un stil sănătos de viață ar ajuta la menținerea inimii în stare bună. Aceasta înseamnă menținerea greutății corpului în limitele normale. Urmarea unui regim alimentar redus în grăsimi, cu multe fructe, legume și cereale.Consumul de produse care conțin omega-3, cum ar fi peștele. Fără băuturi acidulate, alcool și țigări, consum moderat de cafea și cât mai multă mișcare.

______________________________________

5 curiozități despre inima umană

  1. Inima unui adult este cât 2 pumni de-ai săi uniți împreună, iar a unui copil – cât unul.
  2. Inima are propriile impulsuri electrice și de aceea, poate funcționa și în afara corpului uman, atâta timp cât este alimentată cu oxigen.
  3. Bătăile inimii pe care le auzim noi sunt date de sunetul produs de supapele cordului care se închid și se deschid pompând sângele.
  4. Inima femeilor bate mai repede – 78 bătăi/minut față de 70 la bărbați.
  5. Pe durata unei zile, inima are aproximativ 100.000 de bătăi.

Dr. Aureliu Bătrânac, cardiochirurg

(publicat 2012)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă