Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Patologie înnăscută – coarctație de aortă, tratată prin metoda minim invazivă

Cardiologie intervenţională
01 dec., 2021

Coarctația este o îngustare congenitală a celei mai mari artere din corpul uman – aorta, care transportă sângele bogat în oxigen spre toate organele corpului. Această îngustare afectează fluxul sanguin către părțile superioare și inferioare ale corpului și poate provoca hipertensiune arterială sau leziuni cardiace.

Într-o bună parte din cazuri, coarctația de aortă se depisteză de la o vârstă fragedă. Cauza apariției nu este cunoscută, unii dintre copii pot avea și alte defecte cardiace asociate cu coarctația.

 

Cum afectează coarctația de aortă inima?

Coarctarea obstrucționează/restricționează fluxul de sânge de la inimă către partea inferioară a corpului. Tensiunea arterială devine mult mai mare decât în mod normal în camera stângă a inimii  din cauza obstacolului pe care inima trebuie să-l învingă pentru a propulsa sângele în aortă. Acest lucru poate provoca îngroșare (hipertrofie) și deteriorarea mușchiului cardiac suprasolicitat.

De obicei, nu există simptome la naștere, dar se pot dezvolta încă din prima săptămână după naștere. Un copil poate dezvolta insuficiență cardiacă congestivă sau hipertensiune arterială. Dacă obstrucția este ușoară, inima nu va fi foarte suprasolicitată și este posibil să nu apară simptome. La unii copii și adolescenți coarctația este descoperită numai după ce se constată hipertensiune arterială.

Rezervele cardiace au o limită, iată de ce, treptat, funcția cardiacă degradează și atunci apar primele simptome.

Cazul pacientei operate este unul dintre puținele cazuri când asemenea persoane ajung la vârsta de 35 de ani, ba chiar a devenit și mamă.

Pacienta Ecaterina: “Primele crize de hipertensiune au început deja la vârsta de 18 ani, dar niciun medic nu putea stabili cauza. Așa a fost pană la 35 de ani, perioadă în care, ani la rând, primeam medicamente, dar problema nu se rezolva. Tare îmi doream să găsesc soluția, să scap de frica și neliniștea legată de starea mea de sănătate și așa am ajuns la Medpark, la consultația medicului cardiolog Irina Boiciuc.”

Diagnosticul suspectat a fost rapid confirmat printr-o singură ecocardiografie, efectuată de către medicul ecografist specializat, dr. Ala Slobozeanu.

Ce se poate face cu coarctarea?

Obstrucția coarctației poate fi ameliorată prin intervenție chirurgicală deschisă sau prin tehnici minim invazive endovasculare.

Chirurgia deschisă era, până nu demult, unica metoda care putea ajuta pacienții cu coarctație. Intervenția în sine este traumatică și poate fi desfășurată doar în centrele înalt performante. Aceasta presupune înlocuirea deschisă a segmentului afectat cu o proteză sintetică. Pacienții după chirurgia deschisă se recuperează mai dificil, fiind prezent riscul infecțiilor asociate și altor complicații intraoperatorii sau postoperatorii, precum și cicatrici mari. După intervenția deschisă, pacientul poate reveni la activitatea cotidiană abia după câteva săptâmăni.

Acum, la Centrul de Cardiologie Medpark, este disponibil și tratamentul coarctației de aortă prin cardiologie intervențională, prin intermediul unor fire/catetere mici. S-a optat pentru această metodă și în cazul acestei pacientei pentru a reduce la minim traumatismul și posibilele riscuri.

Tehnologiile medicale au permis pacientei să fie operată prin tehnica minim invazivă, întorcându-se acasă a doua zi.

Mihai Tașnic, cardiolog intervenționist: „Intervenția a avut loc în laboratorul de angiografie cateterism cardiac, a durat  1 oră și jumătate, pacienta fiind indusă în anestezie generală pentru confortul său și al medicilor. Printr-un orificiu mic la nivelul arterei piciorului a fost introdus un tub până la nivelul îngustării, unde prin abord endovascular a fost implantat un stent în locul coarctației. Stentul este o plasă acoperită cu meșă medicală impermeabilă care nu doar a redus gradul de îngustare, dar și a redus la minim orice risc de ruptură de aortă în cadrul intervențiilor respective. Rezultatul și succesul pacientei a fost posibil datorită lucrului în echipă al medicilor de la Medpark, cu colegii din Turcia.”

Pacienta Ecaterina: „Când am aflat despre posibilitatea de a rezolva problema mea prin operație, deodată am dat acceptul fără niciun dubiu. Eram fericită că soluția există! Îmi exprim toată recunoștința pentru echipa care m-a diagnosticat corect și m-a operat cu succes. Vă mulțumesc!”

Riscurile intraoperatorii în asemenea intervenții sunt mai mici de 5%, iar recuperarea pacientului durează mai puțin de 24 de ore.

Intervenția a fost efectuată în colaborare cu colegii din Turcia, coordonată de profesorul Aydin, medic cu renume internațional, asistați de cardiologii intervenționiști Eraslan Hakan, Mihail Tașnic. Confortul și succesul intervenției a fost posibil prin conlucrarea eficientă cu departamentul terapie intensivă, care datorită profesionalismului medicului Ion Eșanu în domeniul anesteziilor generale a pacienților cardiovasculari a făcut posibilul ca intevenția să decurgă sigur atât pentru medici, cât și pentru pacient.

Pacienții operați prin tehnica minim-invazivă au un șir de avantaje:
  • risc minim de dezvoltare a infecției,
  • traumatism mult mai mic,
  • complicaţii și sângerare redusă,
  • dureri postoperatorii mult mai mici,
  • externarea și recuperarea rapidă a pacientului.

Centrul Cardiovascular Medpark este singurul din țară care reunește sub același acoperiș un departament consultativ şi diagnostic cardiologic, cardiologie intervenţională, cardiochirurgie și staționar. Sinergia dintre aceste domenii permite identificarea celui mai eficient tratament pentru fiecare pacient în parte, în special în cazurile complicate sau de urgenţă.

Medpark – Medicina viitorului, aici

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă