Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Pregătirea pentru examinare TC

Pregătirea pacientului

Pentru o mare gamă de examinări TC, nu este necesară o pregătire prealabilă.

  • Dacă se realizează o examinare a organelor abdomenului este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 4-6 ore înainte de examinare. În timpul unor investigații CT pot fi utilizate substanțe de contrast. Pentru contrastarea tubului digestiv pot fi utilizate: apa, suspensia de bariu sau substanțe de contrast pe bază de iod. Pentru a vizualiza mai clar unele formațiuni patologice sau pentru a analiza mai detaliat vasele sangvine, este necesară introducerea intravenoasă a substanțelor de contrast iodate. Dacă urmează o examinare în zona capului, trebuie îndepărtate obiectele metalice precum agrafele de păr, cerceii, protezele dentare etc.
  • Persoanele care suferă de claustrofobie sau copiii pot fi sedați în timpul investigației.
  • Pentru investigațiile cu anestezie generală este necesară consultația medicului anesteziolog preventiv investigației cu programare la consult, dacă anesteziologul aprobă posibilitatea anesteziei – va fi efectuată programare la CT cu anestezie generală.
Cum decurge investigația CT

Examinarea este efectuată de un tehnician radiolog, iar imaginile vor fi interpretate de către medicul imagist. Pe durata examinării (15-90minute), pacientul va sta întins pe masa tomografului, care va aluneca în interiorul cilindrului aparatului, în timp ce scanerul din interior se va roti în jurul corpului pentru a prelua imaginile. În timpul examenului CT pacientul trebuie să rămână nemișcat, fiind supravegheat de către tehnicianul radiolog dintr-o cameră alăturată. Tehnicianul radiolog poate discuta cu pacientul prin intermediul unui speaker.

Riscurile examinării CT

La introducerea intravenoasă a substanței de contrast iodate, poate apărea o senzație de căldură în corp, gust metalic în gură, dureri de cap sau stare de greață. La unii pacienți pot apărea reacții alergice. Tomografia computerizată este o metodă de diagnostic iradiantă (este folosită doza minimă de radiație), iar medicul trebuie informat cu privire la numărul expunerilor la radiații anterioare ale pacientului.

Contraindicațiile CT
  • sarcina;
  • alergia la substanțele iodate (în caz de examen CT cu contrastare intravenoasă);
  • insuficiența renală;
  • rata estimată de filtrare glomerulară (eGFR) sub 30 mL/min/1.73 m2 (risc înalt de dezvoltare fibrozei sistemice nefrogene). eGFR 30-60 mL/min/1.73 m2 – va fi efectuată procedura “picurătoare post-contrast” în Departamentul de Urgență al Spitalului International Medpark. Este necesară prezentarea analizei la ureea și creatinina serică – cu o vechime de nu mai mult de 30 zile pentru toți pacienți și 7 zile pentru pacienți cu insuficiență renală cronică. Pacienților cu insuficiență renală (eGFR sub 30) nu li se va administra substanța de contrast intravenos din cauza riscului deteriorării suplimentare a funcției renale.
  • unele afecțiuni tiroidiene. Substanța de contrast va anula efectele tratamentului și va bloca tiroida la pacienții care urmează tratament cu iod radioactiv;
  • pacienții care suferă de diabet și iau medicamente (ex. Metformina), trebuie să informeze personalul medical înainte de examinare. La fel și pacienții cu tulburări tiroidiene, hepatită și ciroză.
  • ulterior examinării, femeilor care alăptează le este recomandat să suspende pentru 24 de ore alăptarea la sân. Din cauza riscului de expunere a fătului la radiații, gravidelor li se recomandă ca alternativă examenul de Rezonanță Magnetică, dar numai la recomandarea medicului specialist.
Informație pentru a face o programare:

Se efectuează pe nemâncate  – minimum 4 ore fără mâncare până la investigație:

– Tomografia computerizată a abdomenului cu contrast;
– Tomografia computerizată a abdomenului fără contrast;
– Tomografia computerizată a abdomenului și bazinului în faza urografică cu contrast;
– Tomografia computerizată bifazică a ficatului, pancreasului, cu contrast;
– Tomografia computerizată bilanț oncologic (cutia toracică, abdomen+bazin mic);
– Tomografia computerizată bilanț oncologic (cutia toracică, abdomen+bazin mic) cu contrast;
– Tomografia computerizată trifazică a ficatului, pancreasului, cu contrast.

Pentru toate investigațiile cu contrast – este necesară prezentarea analizei la ureea și creatinina serică – cu o vechime de nu mai mult de 30 zile pentru toți pacienții și 7 zile pentru pacienții cu insuficiență renală cronică (eGFR sub 60).

La investigație pacientul trebuie să se prezinte 15 minute înainte de investigație pentru înregistrarea, completarea chestionarului, pregătire (eliminarea obiectelor metalice din haină, buzunare, aplicarea cateterului venos la investigații cu contrast).

Pentru stabilirea corectă a diagnosticului, stării organelor investigate, aprecierea evoluției în dinamică pentru toate investigațiile trebuie să fie prezentate toate documentele medicale relevante pentru zona examinată – istoricul bolii, extrase spitalicești, intervenții suportate, analize, consultații, investigații precedente în format CD + descrierea.