Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Diagnosticul și tratamentul cancerului de vezică urinară la Medpark

Oncologie
22 iun., 2020

Cancerul de vezică urinară este al 9-lea cel mai frecvent întâlnit în lume, cu o incidență mai mare în rândul bărbaților. Specificul acestei patologii, modul în care afectează calitatea vieții, dar și rata înaltă de recidive reprezintă adevărate provocări pentru medicii urologi și oncologi.

Se disting mai multe tipuri de tumori care pot apărea la nivelul vezicii urinare și al tractului urinar, dar peste 90% o reprezintă carcinoamele uroteliale, care provin din uroteliu, un strat al mucoasei vezicale. Mai rar se întâlnește carcinomul cu celule scuamoase, cancerul papilar, adenocarcinomul și altele.

Ar trebui să vă adresați la medicul urolog dacă observați:
  • Prezența sângelui sau a cheagurilor de sânge în urină (hematurie);
  • Durere sau senzație de arsură în timpul urinării;
  • Urinare frecventă, inclusiv în timpul nopții;
  • Nevoie de urinare fără posibilitatea de a o face;
  • Dureri de spate.
Diagnosticul și stadializarea

Diagnosticul de cancer vezical poate fi stabilit sau exclus în urma consultației medicului, care va analiza acuzele, istoricul medical și va recomanda alte investigații dacă sunt necesare: analize de laborator, cistoscopie, investigații imagistice sau biopsie.

Biopsia este cea mai invazivă, dar și cea mai informativă metodă de diagnostic. Procedura constă în prelevarea porțiunilor din țesuturile afectate și analiza lor sub microscop, în laborator. Rezultatele biopsiei pot arăta:

  • Gradul de răspândire al tumorii în țesuturile vezicale;
  • Stadiul tumorii.

Stabilirea cu exactitate a diagnosticului și al stadiului tumorii este esențială în deciziile ulterioare privind tactica de tratament: chirurgie, chimioterapie, terapie țintită, radioterapie ș.a. sau combinația acestora.

Obiectivul chirurgiei este crearea unei vezici urinare noi (neovezică) și reconstrucția căilor urinare

Intervenția chirurgicală este necesară în cazul formațiunilor de volum a vezicii urinare. Inițial se practică intervenția endoscopică cu scopul de înlăturare a tumorii sau/și de prelevare de țesut pentru biopsie. Țesutul înlăturat este expediat la examenul histopatologic și în baza rezultatului se stabilește tactica ulterioră de tratament.

Tratamentul chirurgical se efectuează prin metoda endoscopică – rezecție transuretrală a vezicii urinare, cu terapie citostatică intravezicală, cistectomie parțială sau cistectomie radicală ulterior.

În timpul intervenției chirurgii urologi creează o nouă vezică urinară (neovezică) din intestin și conectează rezervorul nou creat din intestin la uretră, pentru ca pacientul să poată urina obișnuit, pe căile naturale. Atunci când acest lucru nu este posibil, se formează o stomă cutanată prin care se elimină urina. Alegerea depinde de gradul de extindere a tumorii și se evaluează atent pentru fiecare pacient în parte.

Chimioterapia se administrează în funcție de stadiul tumorii, de regulă înainte de intervenția chirurgicală. Scopul chimioterapiei neo-adjuvante este de a eradica micrometastazele, de a reduce dimensiunea tumorii și riscul de răspândire a celulelor tumorale în timul intervenției chirurgicale.

Radioterapia poate fi indicată pentru pacienții care nu pot fi supuși intervenției chirurgicale de cistectomie radicală. În anumite cazuri, când scopul tratamentului este de a păstra vezica urinară, radioterapia poate fi administrată ca parte a unui tratament combinat.

Centrul Oncologie Medpark este singurul din țară care a implementat conceptul de (Tumor Board), ceea ce înseamnă că tratamentele sunt planificate în cadrul unei  comisii oncologice multidisciplinare, alcătuite din oncolog medical, chirurg specialist, medic imagist, morfopatolog, radioterapeut și psihoterapeut. Aceasta favorizează alegerea metodelor cu șanse maxime de reușită și economisește timpul valoros al pacientului oncologic, după cum arată și practica țărilor cu medicină dezvoltată.

De ce să alegi Centrul Oncologie Medpark:
  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă