Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Bolile de sânge la copii. Pielea palidă și oboseala sunt simptome care vorbesc despre o afecțiune severă.

Pediatrie
06 apr., 2022

Rolul de părinte presupune monitorizarea continuă a stării de sănătate a copilului. Vigilența și adresarea timpurie la medic pot preveni dezvoltarea unor boli grave ale sângelui.

Hematologia este știința sângelui și a tulburărilor celulelor și proteinelor (plasmei) găsite în sânge, iar sângele este un sistem complex. La copii apar multe tulburări și diferite boli hematologice. Printre problemele hematologice grave depistate la copii sunt: sindroamele de insuficiență medulară, neutropenie, anemie, eritrocitoză, trombocitopenie (cel mai adesea trombocitopenie idiopatică), trombocitoză, tulburări rare ale sistemului imunitar, dar și alte tulburări hematologice rare. Medicii hematologi sunt în măsură să oferă sfaturi de specialitate cu privire la tulburările de sângerare și indicațiile medicale corespunzătoare.

Simptomele bolilor hematologice

Fiecare boală a sângelui prezintă simptome diferite. Doar în urma unui consult medical se poate stabili un diagnostic exact. În anemii copiii manifestă paliditatea tegumentelor și mucoaselor, pielea are o nuanță galbenă, copilul frecvent suportă infecții, obosește repede și are amețeli.
În patologiile de coagulare a sângelui sunt atestate sângerările nazale, pete hemoragice pe corp (pete care nu dispar la întinderea pielii ), vânătăile neobișnuit de mari, la fel, trebuie să trezească semne de întrebare. Apariția spontană de vânătăi sau în urma unor traume minore, hematoame după injecții intramusculare, sângerări excesive la extracția dentară.
În leucopenii și neutropenii se atestă apariția recidivantă a stomatitelor sau a furunculilor, îmbolnăvirea frecventă și gravă a copilului cu infecții, iar infecțiile parcurg greu, necesitând antibioticoterapie.

Simptome generale: febră, febrilitate fără focar infecțios, scăderea în greutate, dureri osoase și articulare, dureri abdominale, mărirea ganglionilor limfatici, manifestarea de dureri abdominale.
Semnele bolilor ereditare de sânge de obicei apar în primul an de viață al copilului, dar în cazul unora semnele se manifestă și la o vârstă mai mare, uneori și la vârsta de adult. Bolile de sânge sunt ereditare și dobândite.

Factori care influențează la dezvoltarea bolilor sângelui:

  • Iradiații
  • Ereditare
  • Tulburări imunitare/hormonale
  • Infecții/viruși oncogeni
  • Factori chimici
  • Patologiile sistemului digestiv
  • Factorii alimentari
Diagnosticul bolilor hematologice

Cu o hemoleucogramă completă pot fi suspectate și detectate tulburări ale sistemului de sânge, cum ar fi numărul scăzut de globule roșii, globule albe și trombocite. Pentru fiecare tulburare a sistemului sanguin există teste de diagnosticare care oferă informații mai detaliate pentru un diagnostic precis. Este important de precizat că rezultatul hemoleucogramei necesită o evaluare de către medic, deoarece în schimbări apar și bolile non hematologice, de exemplu: infecții acute sau boli autoimune. Nu există un standard unic al hemoleucogramei. Pentru copii indicii diferă în funcție de vârstă. Rezultatul depinde și de starea organismului în momentul prelevării (dimineața/seara, după efort fizic, după mâncare, după o traumă). Indicii pot varia în timpul zilei, dar sunt stabilite anumite diapazoane de normă. Patologiile ereditare pot fi suspectate antenatal – dacă în familie sunt rude cu maladii, atunci există o predispoziție. De aceea, viitorii părinți trebuie să știe despre acest lucru și să se informeze.

Tratamentul bolilor hematologice

În ultimele două decenii metodele de tratare a bolilor de sânge s-au dezvoltat foarte mult. Tulburările sistemului sanguin pot fi tratate definitiv, pot fi controlate cu medicamente, transplant de măduvă osoasă și/sau terapie celulară, cum ar fi transfuziile de sânge și utilizarea stimulenților de creștere a celulelor.
Deși multe tulburări ale sistemului sanguin sunt boli cronice, majoritatea pacienților pot trăi normal în ciuda bolii.
Factorii decisivi în procesul de tratament sunt: diagnosticarea în timp util și numirea unei tehnici eficiente, care include procedurile și medicamentele necesare. De aceea, nu trebuie să vă automedicați, să folosiți metode populare sau să căutați informații despre medicamente pe internet. Doar un medic calificat, care știe ce boli de sânge au copiii, poate dezvolta o strategie care va duce la ameliorarea completă a bolii.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă