Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Odată cu războiul, a început și lupta Irinei cu cancerul

Noutăți
18 iun, 2022

Viață

Irina Mocșina este originară din orașul Mîkolaiv, Ucraina. În ultimii opt ani gestiona acolo împreună cu soțul ei afacerea de familie – o rețea de magazine alimentare. Avea o viață armonioasă, își petrecea zilele muncind alături de soț și echipă, iar serile – gătind pentru familia sa. Cina în familie reprezenta pentru ea cel mai frumos moment, când se adunau și își povesteau ce li s-a întâmplat pe parcursul zilei. Îi plăcea extrem de mult să stea la discuții cu fiica sa de 12 ani, Arina, să-i vadă entuziasmul în ochi și bucuria de a-și relata peripețiile. Devenise o tradiție ca în fiecare weekend să meargă împreună cu soțul la pescuit, fiind un prilej foarte bun de a se conecta cu natura și a face planuri de viitor. În acele momente părea că nimic nu le poate umbri fericirea.

Cancer

Dar la începutul lunii ianuarie a acestui an, când nimic nu prevestea nenorocirea, Irina a fost străfulgerată de o durere intensă la sânul drept.

„Mă durea extrem de tare sânul, iar la palpare simțeam o formațiune neobișnuită destul de mare. Mi-am dat seama că ar putea fi vorba de o tumoare, dar speram din tot sufletul să fie ceva inofensiv. M-am adresat imediat medicilor noștri din Mîkolaiv, iar pe 23 februarie făceam deja investigațiile de rigoare și biopsia. Însă chiar a doua zi a început războiul, iar activitatea laboratorului a fost sistată pentru o perioadă, așadar nu am putut avea rapid rezultatele. După o perioadă grea de așteptare, am primit crâncenul diagnostic de cancer mamar.”

Medicii au informat-o că avea nevoie cât mai rapid de intervenție chirurgicală, care includea extirparea sânului. Dar intervenția nu putea fi realizată în Ucraina, în condiții de război. Atunci Irina a înțeles că trebuie să lupte cu orice preț și a decis să vină împreună cu familia la Chișinău, la Spitalul Internațional Medpark. Pe 5 aprilie a suportat intervenția chirurgicală necesară.

„După o serie de investigații, am fost pregătită pentru intervenția chirurgicală. Domnul doctor Silvestrov a dat dovadă de un profesionalism deosebit. Mi-a înlăturat tumoarea și a făcut o minune: mi-a salvat și sânul. Nu am suficiente cuvinte pentru a-mi exprima  recunoștința. Este un medic absolut minunat și am toată încrederea și certitudinea că totul va fi bine.”

Maxim Sivestrov, chirurg-oncolog: „În momentul adresării la noi, pacienta era speriată atât din cauza războiului, cât și din cauza cancerului. În Ucraina i-au comunicat că va fi nevoie de mastectomie. Mă bucur că intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes, am reușit să îi înlăturăm tumoarea și, totodată, să salvăm și să reconstituim sânul, ceea ce reprezintă o dublă victorie. În acest moment Irina urmează tratamentul post-chirurgical și cursul recomandat de chimioterapie.”

Cancer Viață!

După atâtea traume care au venit ca o avalanșă – diagnosticul, războiul, teama că își va pierde sânul, nevoia de a se refugia, stresul tratamentului – Irina începe să-și regăsească liniștea. Urmează ședințele de chimioterapie, iar soțul și fiica îi sunt alături în această etapă dificilă a vieții sale și fac tot posibilul să o ajute să treacă mai ușor peste provocările cu care se confruntă. În lupta acerbă împotriva bolii, ea și-a revizuit valorile și prioritățile.

„Acum mă simt mult mai bine și am toată încrederea că în curând cancerul va fi doar un capitol din trecut. Boala mi-a dat o lecție extrem de valoroasă: trebuie să trăim de parcă aceasta ar fi ultima zi din viața noastră, pentru că acea zi va veni, inevitabil. Dintotdeauna mi-au plăcut viteza, înălțimea, adrenalina. Acum mi-am revizuit valorile și dorințele și am înțeles că, dacă mergem mai încet, ajungem mai departe.”

Centrul de Oncologie Medpark – Țintim Cancerul Împreună

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40