Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Cancer ovarian avansat, operat cu succes datorită colaborării multidisciplinare

Oncologie
11 feb, 2022

Cancerul ovarian avansat este o patologie complicată care necesită intervenție chirurgicală citoreductivă completată cu mai multe ședințe de chimioterapie pre- și postoperatoriu. Eficiența tratamentului depinde de foarte mulți factori: precizia diagnosticului, aprecierea stadiului bolii, ulterior - planificarea schemei de tratament și planul de recuperare. De aceea, conlucrarea în echipă este esențială pentru obținerea șanselor maximale de vindecare.

Pacienta Maria Păduraru s-a adresat la Centrul de Oncologie Medpark cu astenie (slăbiciune), vertije (amețeli) și creșterea abdomenului în volum din cauza lichidului liber din burtă – ascitei. În cadrul evaluării inițiale pacientei i s-a efectuat tomografia bilanț oncologic la nivelul bazinului mic, cavității abdominale și cutiei toracice, depistându-se formațiuni de volum la nivelul anexelor uterine, lichid intraabdominal în cantitate mare și ganglioni linmfatici măriți până la 8 mm. Astfel, s-a stabilit diagnosticul clinic: carcinomatoză peritonială, ceea ce înseamnă răspândirea celulelor canceroase în interiorul cavității abdominale, în special în peritoneu – membrana care acoperă cavitatea abdominală. Conform protocolului, diagnosticul de cancer s-a confirmat prin laparoscopie și biopsia tumorii (prelevarea celulelor suspecte și analiza lor de către anatomopatolog).

Pacienții care suferă de cancere, în principal de origine abdominală, cum este cancerul ovarian, sunt expuși riscului de a dezvolta metastaze.

Planul de tratament a fost elaborat în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare. Pentru reducerea tumorii la mărimea operabilă s-a recomandat efectuarea a 4 ședințe de chimioterapie și reevaluarea cazului pentru aprecierea posibilității efectuării unei operații de interval – citoreducția tumorii, adică înlăturarea a cât mai multe mase tumorale.

În urma tratamentului chimioterapic s-a constatat o dinamică pozitivă. Comparativ cu examentul CT precedent,  rezonanța magnetică de evaluare a arătat diminuarea leziunilor țintă (noduli solide în componența conglomeratului ovarian +canceromatoza) cu 55%, 40% și, respectiv, 70%. Reducerea dimensiunilor tumorii, transformarea lui subtotală fibro-chistică și diminuarea ascitei au permis planificarea intervenției.

În cazul cancerelor ginecologice avansate este importantă implicarea chirurgilor vasculari, a chirurgilor proctologi și urologi în tratamentul chirurgical.

Pacienta a fost supusă unei intervenții citoreductive: histerectomie totală, anexectomie bilaterală, omentectomie supra și infracolică, limfadenectomie pelvină și paraaortală, rezecția rectosigmei în bloc cu uterul și aplicarea stomei. Aceste tipuri de intervenţii chirurgicale sunt efectuate de echipe mixte de specialişti: ginecologi oncologi, proctologi, uroligi, angiochirurgi, e.t.c.

Riscul major a fost legat de lezarea vaselor sanguine ale bazinului mic, aortei abdominale, venei cave inferioare, lezarea vezicii urinare şi a ureterelor, a intestinului. De aceea, implicarea chirurgilor vasculari este esențială pentru siguranța intervenției oncologice, care se poate solda cu hemoragii masive. Hemoragiile mari pun viața în pericol sau, chiar dacă nu sunt intense, postoperator se pot crea colecții de sânge (cheaguri), care se inflamează și ulterior se poate amâna sau suspenda aplicarea radioterapiei, chimioterapiei. Prezența chirurgilor vasculari diminuează esențial aceste riscuri.

Înlăturarea tumorii și a 66 de ganglioni limfatici afectați, efectuate cu succes

Rezultatul intervenţiei chirurgicale a fost cel scontat: înlăturarea patologiei oncologice şi aprecierea intraoperator a absenţei tumorii macroscopice restante. Este de menționat, de asemenea, şi complexitatea actului anesteziologic în acest caz care a fost efectuat de către dr. Ion Taburceanu, medic anesteziolog-reanimatolog. În continuare pacienta va necesita administrarea chimioterapiei în corespundere cu tipul histologic al tumorii.

Lilian Guțu, chirurg ginecolog-oncolog: Nu toate cazurile complicate pot fi operate. Asta este cert. Apreciem meticulos și aprobăm în cadrul comisiei multidisciplinare doar cazurile care vor beneficia de pe urma operațiilor citoreductive. În afară de coeficientul chirurgical înalt al acestor operații, este de subliniat că comorbiditățile constatate la aceste paciente sunt mari și variate: cardiopatie ischemică, hipertensivă, obezitate, diabet zaharat. Aceasta sporește exponențial dificultatea abordării chirurgicale a cazului. Dar, de multe ori, am putut efectua aici, la Centrul de Oncologie Medpark, operaţii unor paciente cu patologii foarte complexe, având colegi experimentaţi şi infrastructură chirurgicală foarte bună.”

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează exclusiv în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.