Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Biopsia (puncția) mamară trezește unele temeri în rândul pacientelor. Iată ce ar trebui să știi!

Oncologie
17 ian, 2022

Stabilirea unui diagnostic corect și detaliat este prima și cea mai importantă etapă pentru planificarea tratamentul oncologic.

Biopsia este standardul de aur pentru diagnosticul cancerului mamar. Această investigație presupune prelevarea unei mostre de țesut mamar pentru testare. Proba este trimisă la laborator, unde medici specializați (patologi) analizează țesutul și pot oferi diagnosticul de certitudine privind prezența sau absența celulelor canceroase.

Raportul patologic de la biopsia de sân poate ajuta medicul dvs. să decidă conduita ulterioară, dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală sau alt tratament.

Când este indicată biopsia mamară?

Medicul vă poate recomanda o biopsie a sânului dacă:

 • Dvs. sau medicul ați palpat un nodul sau o îngroșare în regiunea sânului și există suspecție de cancer mamar;
 • Mamografia arată o zonă suspectă a sânului;
 • O ecografie mamară sau imagistica prin rezonanță magnetică a sânului (RMN) dezvăluie o formațiune suspectă;
 • Aveți modificări neobișnuite ale mameloanelor sau areolare, inclusiv formarea de cruste, descuamare, gropițe ale pielii sau eliminări cu sânge.
Poate fi înlocuită biopsia cu alte investigații?

Biopsia este cea mai sigură procedură care confirmă sau infirmă prezența de celule canceroase și nu poate fi înlocuită cu alte investigații.                                                                             

Tipurile de biopsii mamare

Unele se fac folosind un ac care poate fi subțire (biopsia aspirativă cu ac fin) sau gros (biopsie TruCut), iar altele folosesc o incizie a pielii (biopsie chirurgicală incizională). Fiecare are argumente pro și contra. Pentru majoritatea sectoarelor suspecte ale sânului se poate face o biopsie cu ac (mai preferențial decât o biopsie chirurgicală).

Într-o biopsie prin aspirație cu ac fin, un ac foarte subțire, gol, atașat la o seringă este folosit pentru a extrage (aspira) o cantitate mică de țesut dintr-o zonă suspectă.

Biopsia cu ac gros folosește un ac mai mare pentru a preleva specimene din formațiunile sânilor palpate de medic sau observate pe o ecografie, mamografie sau RMN. Acesta este adesea tipul preferat de biopsie dacă se suspectează cancer mamar.

Biopsie chirurgicală (deschisă) se efectuează în cazuri rare, este necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea totală sau parțială a nodulului pentru testare. Cel mai adesea, chirurgul îndepărtează întreaga masă sau zonă anormală, precum și o margine înconjurătoare a țesutului mamar normal.

Biopsia ganglionilor limfatici. De asemenea, medicul poate avea nevoie să facă biopsia la ganglionii limfatici de sub braț pentru a verifica răspândirea cancerului. Acest lucru poate fi făcut în același timp cu biopsia tumorii din glanda mamară sau atunci când tumora din sân este îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru se poate face prin biopsie cu ac sau cu o biopsie a ganglionului santinelă și/sau o înlăturare totală a ganglionilor limfatici axilari.

Care sunt cele mai frecvente mituri legate de biopsie?
 • „Este dureroasă?”

Dacă este făcută fără anestezie locală, atunci poate fi într-adevăr dureroasă într-o măsură sau alta. La Medpark, toate biopsiile mamare se fac cu anestezie locală, astfel procedura este indoloră pentru paciente și poate fi efectuată în confort de către chirurg.

 • „Poate afecta țesuturile sănătoase?”

Așa cum orice injecție obișnuită nu afectează grav țesuturile moi unde este făcută, la fel și biopsia nu poate avea consecințe grave.

 • „Poate împrăștia cancerul?” 

Nu sunt studii care să demonstreze o legătură între biopsiile efectuate și diseminarea cancerului.

Sunt careva riscuri? De ce unele femei evită această procedură?

Riscuri posibile sunt echimoza (vânătaie), hematom sau infecție la locul biopsiei.

De cele mai dese ori pacientele evită sau nu se grăbesc să facă biopsia din cauza miturilor legate de biopsie și informării incorecte, dar efectuarea acestei investigații la timp poate fi vitală.

Este nevoie de pregatire pentru a face biopsia?

Nu este nevoie de nicio pregătire specială. Unicul moment de care trebuie de ținut cont este de a informa medicul dacă aveți reacții adverse la anestezie locală.

Cum se interpretează rezultatele, ce se întâmplă după procedură? Se poate repeta procedura?

În decurs de 5-7 zile lucrătoare este primit rezultatul histopatologic. În el sunt descrise particularitățile specimenelor prelevate, ce tip de țesut este, dacă este o formațiune benignă sau malignă și în cazul cancerelor mai este și o descriere a receptorilor de pe suprafața celulelor canceroase.

Uneori, poate veni un rezultat neconcludent care să impună repetarea biopsiei, dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

Dacă sunt mai multe tipuri de biopsie, de care se face la Medpark, cu ce tip de anestezie?

La Centrul de Oncologie Medpark biopsiile mamare, în marea lor majoritate, se efectuează cu ac gros, așa-numita biopsie TruCut, conform ghidurilor internaționale.

Pentru confortul maximal atât al pacientei, cât și al chirurgului, se efectuează cu anestezie locală.

De asemenea, biopsiile mamare la Medpark se efectuează sub ghidare ecografică, astfel încât să fim siguri că am prelevat specimenele anume din locul suspect care ne interesează.

Cum mă pot programa pentru o biopsie mamară la Medpark?

Așa cum investigația este una invazivă, în priul rând este necesară consultația chirurgului mamolog Medpark, care să confirme necesitatea biopsiei. La consultație se vor analiza rezultatele investigațiilor imagistice efectuate recent, în cazul în care există deja (mamografie, ecografie sau rezonanță magnetică nucleară).

Dacă pacienta nu are nicio investigație recentă, atunci mamologul va recomanda investigațiile necesare după examenul clinic și ulterior se va stabili indicația pentru biopsie.

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
 • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
 • Singura instituție medicală care lucrează exclusiv în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
 • Prima instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.