Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

O nouă metodă de diagnostic pentru bolile de inimă, cu rezultate de înaltă precizie

Ecografie
07 sept., 2017

Ecocardiografia este o tehnică de diagnostic care folosește ultrasunetele pentru a vizualiza structura și funcția inimii, precum și vasele de la nivelul cordului.

Spre deosebire de ecocardiografia clasică, în care transductorul se aplică din exterior, la nivelul toracelui, ecocardiografia transesofagiană presupune examinarea inimii din interiorul esofagului, care este situat imediat în spatele inimii. Astfel, imaginile obținute sunt de o calitate mult mai înaltă, iar informațiile mai exacte și permit medicilor să stabilească cea mai eficientă metodă de tratament.

Avantajele ecografiei transesofagiene

Ecografia transtoracica vizualizează inima dinspre torace (anterior) spre posterior, motiv pentru care:

  • Permite vizualizarea structurilor posterioare ale inimii, lucru care nu este posibil prin ecografia transtoracică;

  • În cazul în care peretele toracic este mai gros din cauza obezității, bolilor pulmonare etc., vizualizarea structurilor anterioare ale inimii este dificilă;

  • În cazul existenței unor proteze valvulare metalice nu se poate vizualiza partea inimii care se afla în spatele acestora (protezele metalice creează un con de umbră).

În ce cazuri se recomandă efectuarea ecografiei transesofagiene?

  • Depistarea unor surse cardiace de embolie (trombi, tumori, placi aterosclerotice care pot determina AVC sau embolii la nivelul membrelor inferioare/superioare, rinichilor etc.)

  • Evaluarea completă a funcționării protezelor valvulare

  • Evaluarea completă a afectării valvelor cardiace în cazul endocarditei infecțioase

  • Bolile aortei toracice (anevrism de aortă, disecție de aortă)

  • Diagnosticul complet și evaluarea preoperatorie a anumitor boli cardiace congenitale (defect de sept atrial)

Cum are loc procedura?

Examinarea se efectuează în pozitie șezând sau întins pe o parte. Se vor aplica câțiva electrozi mici pe piept pentru monitorizarea activității cardiace în timpul procedurii. Medicul va pulveriza un anestezic local la nivelul gâtului pentru a reduce disconfortul legat de introducerea sondei, după care se va introduce sonda de examinare prin cavitatea bucală. Examenul durează aproximativ 10 minute și nu este dureros. Unicul discomfort se manifestă în timpul introducerii sondei, când poate apărea senzația de vomă sau tuse.

Cum mă pot programa pentru procedură?

Ecocardiografia transesofagiană se efectuează la indicația medicului cardiolog. Pentru programări, contactați-ne la tel 022 40 00 40, disponibil 24/24.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă