Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Care sunt posibilitățile de creștere în carieră pentru un asistent medical în Moldova?

Noutăți
25 mai, 2020

După doi ani în care a activat la un spital de stat a decis că își dorește mai mult, iată de ce a aplicat la Spitalul Internațional Medpark. Este istoria Olesei Motelică care de la simplă asistentă medicală a devenit asistentă medicală superioară cu 8 persoane în subordine și a contribuit la formarea unui nou serviciu – cel de oncologie. Performanța înregistrată se datorează perseverenței, străduinței și profesionalismului de care a dat dovadă pe tot parcursul timpului.

Olesea Motelică: Tot ce am obținut până acum este rodul muncii mele. Mereu am fost curioasă, ambițioasă și străduitoare. Asta m-a făcut să-mi doresc o promovare, să nu stau locului. Totul a început în 2009, atunci când am decis să iau o pauză de la activitatea de asistent medical într-un spital de stat și să înțeleg dacă îmi doresc să merg mai departe. Prietena mea, asistentă medicală și ea, a aplicat la Medpark, iar mai târziu m-am decis și eu.

Un răspuns pozitiv din partea Medpark a însemnat un start în carieră. Cum a început totul?

Olesea Motelică: După ce am primit aprobarea și am fost acceptată am început să muncesc în calitate de asistent medical în Cardiochirurgie. A fost nemaipomenit de greu. Una dintre marile provocări era să înțeleg cum se lucrează cu utilajele medicale. Până și colectarea sângelui îmi părea o procedură complicată. Într-un final am reușit. Deși eram în cardiochirurgie, lucram cu diferiți pacienți, asta îmi permitea să mă dezvolt și să aflu mereu tehnici noi de abordare. De altfel așa se muncește la Medpark. O asistentă medicală care dorește să-și dezvolte abilitățile de lucru cu pacienți de diferite profiluri, nu are decât să aplice pentru un job aici.

 

Prin ce diferă experiența primită la un spital de stat de cea acumulată la o instituție privată?

Olesea Motelică: Am ales să lucrez la Medpark inclusiv pentru condițiile de muncă pe care le oferă această instituție. Fiind la un spital de stat se întâmpla să primesc doar două perechi de mănuși cu care trebuia să lucrez toată ziua, să am grijă să nu le rup. Aici lucrurile sunt diametral opuse. Pot folosi câte mănuși îmi trebuie. Nu m-am simțit prost niciodată în fața pacientului atunci când a avut nevoie de ceva, mereu aveam totul la îndemnână și îi puteam oferi orice mi-ar cere. Consumabile, medicamente sunt suficiente pentru buna desfășurare a lucrului. Asta chiar contează. Rutina mea nu se limita doar la obligațiunile unei asistente medicale. În paralel încercam să aflu ce presupune și funcția de asistent medical superior și eram susținută. Cu timpul am început să o înlocuiesc pe asistenta superioară atunci când lipsea. Pentru cineva nesemnificativ, dar pentru mine acest pas era important.

Cum un tânăr specialist poate obține o promovare?

Olesea Motelică: Muncind în calitate de asistentă medicală am simțit mereu susținere din partea colegilor. Aici nu e valabil fenomenul “cumetrismului”, totul ți se dă pe merit, indiferent cine ești. Apreciez această idee și chiar mă simt un angajat respectat. Străduința, silința și dorința de a munci au fost observate de superiori și uite așa am ajuns să obțin funcția de asistentă medicală superioară.

Odată cu noua funție au urmat un șir de responsabilități. Cum le faci față?

Olesea Motelică: Această funcție a însemnat o nouă etapă de dezvoltare. Sunt asistentă superioară în Oncologie – un departament nou la Medpark și o mare provocare pentru mine. Am fost înaintată de către administrația spitalului, iar asta mă face să cred că munca și dedicația nu trec neobservate. A urmat un curs de specializare în Turcia în domeniul oncologiei, ca revenind acasă să pot aplica în practică cele văzute. Pacienții de care am grijă astăzi sunt oameni care au nevoie de o atitudine specială. Funcția implică multă dedicație, răbdare. Deseori stabilim relații prietenești cu pacienții, iar atunci când lipsesc, sunt telefonată de ei și întrebată când revin. Ne atasăm unii de ceilalți. Este foarte plăcut atunci când pacientul îți spune că vine la Medpark de parcă ar veni acasă. Asta înseamnă că pacientul simte grijă, siguranță.

Profesia îți ocupă o bună parte a timpului, dar cu toate acestea te poți lăuda cu o familie frumoasă, unită. Cum îți reușește?

Olesea Motelică: Deși profesia de asistent medical nu presupune un program fix și s-ar părea că petrec mult timp la lucru, totuși reușesc să fiu și alături de familie. Am doi copii frumoși, un soț înțelegător, iar împreună formăm o echipă. Așa le reușim pe toate. Iar cei care consideră că e imposibil, greșesc. Aș vrea să le sugerez tinerilor care ezită și pentru care profesia de asistent medical nu pare atractivă, să-și revizuie părerea. Le poți face pe toate atunci când îți dorești cu adevărat.