Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Terapia de grup – o ancoră a femeilor diagnosticate cu cancer mamar

Oncologie
04 nov., 2021

Cum influențează comunicarea asupra stării de spirit a femeilor ce trec prin cancer mamar, dar și care este rolul terapiei de grup în depășirea stărilor de depresie, ne povestește onco-psihologul și psihoterapeutul Centrului de Oncologie Medpark, Tatiana Mendes.

Cum evaluați starea emoțională a pacientelor diagnosticate cu cancer mamar? Ce au în comun aceste femei?

Cancerul de sân provoacă niveluri ridicate de anxietate și depresie, deteriorând calitatea vieții pacienților. Pacientele care trec prin terapie de grup împărtășesc aceleași probleme pentru că parcurg un drum similar din clipa aflării diagnosticului, în timpul tratamentului, dar și după tratament. Ele deseori simt multă nesiguranță, frică și incertitudine în privința tuturor aspecte ale vieții. Deseori este afectată imaginea de sine după intervenția chirurgicală, frica pentru sine și pentru apropiații săi, stări de neliniște și de depresie cauzate de diagnostic, tratament și de schimbările pe care le aduc acestea. Frecvent, vedem și frica de recurență sau agravarea bolii, care, la fel, îngreunează viața pacienților.

În societate, femeile diagnosticate cu cancer la sân sunt stigmatizate. Deseori, ele se închid în sine și nu vorbesc despre aceasta cu nimeni, ceea ce poate duce la inhibări emoționale și înrăutățirea stării psihologice și fiziologice per general. În rezultat, pacienta se izolează de societate și de cei dragi pentru că se simte neînțeleasă și neacceptată din cauza bolii.
Mulți dintre cei care intră în terapie sunt convinși că sunt unici din punctul de vedere al bolii lor, că numai ei au anumite probleme, gânduri și sentimente care îi torturează și le fac viața insuportabilă. Dar, cum se mai spune: „nu uita că ești unic, la fel ca toți ceilalți”. Suntem unici și, totuși, atât de asemănători. Ceea ce ne aseamănă este mult mai consistent decât ceea ce ne separă și ne diferențiază. La urma urmei, suntem oameni cu toții și nicăieri nu se vede mai bine acest adevăr decât într-un grup terapeutic. Atunci când constatăm că și alții se confruntă cu aceleași probleme, simțim că „suntem cu toții în aceeași barcă”. Oamenii se pot ajuta unii pe alții ascultându-se, oferind confort și sfaturi, încurajându-se reciproc, împartășind cu ceilalți experiențele lor similare sau prin simpla lor prezență lipsită de critică și prejudecăți. Dacă vrei să ajuți un om, lasă-l să te ajute sau se mai spune că „dăruind, vei dobândi”.

Când și în ce circumstanțe pacientele necesită consiliere din partea psihologului?

Pacientele cu cancer necesită consiliere la toate etapele bolii și în dependență de problema pe care o întâmpină. Pe lângă povara bolii, fiecare persoană, mai are și personalitatea sa, experiența de viață, grupul de suport și viziunea asupra sinelui, asupra lumii și asupra vieții în general. În dependență de problema pe care pacientul o întâmpină la un anumit moment, noi intervenim acolo unde este necesar. Fie pacienta acceptă diagnosticul, fie aceasta muncește la ameliorarea aspectelor intrapersonale sau a relațiilor cu alte persoane. Psihoeducația este un aspect important în cancer, ca managementul stresului, sau managementul durerii, tehnici de relaxare, restructurare cognitivă, îmbunătățirea imaginii de sine și ameliorarea calității vieții în general. Pacientul decide unde are nevoie de suport psihologic și când are nevoie de suport, el este expertul vieții sale, iar noi suntem alături acolo unde este nevoie anume pentru el/ea.

Terapia de grup, ce efecte benefice poate avea asupra schimbării stării emoționale a pacientelor? În ce cadru poate fi practicată?

Mai multe studii demonstrează că terapia de grup reduce nivelul distresului, depresiei și anxietatății și îmbunătățește calitatea vieții pacientului oncologic.
Terapia de grup contribuie la reducerea semnificativă a anxietății, fricii de recurență, a percepţiei legată de insatisfacţie, de diferite domenii ale funcţionării personale și sociale, la reducerea blocajelor în exprimarea emoţiilor, la creşterea semnificativă a optimismului, încrederii în propriile forțe şi a nivelului stimei de sine precum şi la schimbarea atitudinii față de boală, față de sine. Pacientele au constatat că, pe lângă tratamentul medical, este nevoie și de aplicarea unui program de intervenție, de restructurare cognitivă bazată pe tehnici cognitive-comportamentale care contribuie în mod substanţial la ameliorarea gândirii disfuncționale şi alegerea unor comportamente funcționale, diminuând astfel suferința pacienților și influențând creșterea calității vieții, ca rezultat al acesteia.

De asemenea, prin reprogramarea nivelelor profunde ale fiinţei se pun în mişcare resursele imune ale organismului, se diminuează nivelul stresului, astfel, activând forțele fiziologice și psihologice în luptă cu patologia și consecințele disfuncționale ale acesteia. Terapia de grup poate fi de diferite tipuri, în dependență de patologie, de domeniu și de tipul de cancer, dar ideea este de a oferi suport psihoemoțional și informațional și din partea organizatorului sau a coordonatorului grupului cât și de la membru la membru.
Grupurile pot fi gândite ca şi grupuri închise sau ca şi grupuri deschise. Grupurile închise, solicită ca toţi pacienţii să participe la şedinţe în acelaşi timp, la o oră prestabilită, de exemplu, săptămânal, fără ca pacienţii noi să aibă acces. Grupurile deschise permit alăturarea membrilor oricând, fără a avea neaparat o limită de timp.

Grupurile semi-închise, permit să li se alăture membri noi, doar dacă un pacient pleacă, decedează sau consideră că şi-a atins obiectivele, dar fiecare participant trebuie să încheie un angajament de participare pentru o durată specifică. Terapia de grup pentru pacienții cu cancer are un puternic accent educațional. Abordarea stării de criză și a vulnerabilității pacientului diagnosticat cu cancer presupune faptul că, cu cât mai mulți pacienți vor cunoaște despre aspectele diferite ale bolii lor, cu atât sunt mai capabili să facă față provocărilor și ameliorării stării fizice, psihice și sociale.
Doar cu empatie și compasiune se creează zona de siguranță ce permite pacienților să se deschidă. Dinamica este foarte importantă, de asemenea, pacienții simt nevoia să își împărtășească durerea, trauma, animozitățile din relațiile cu medicii, trăirile în relația de cuplu și relația cu propria persoană. Pacienții vor căuta să conducă discuția în mod natural unii cu alții. Aceste întâlniri scot persoana din negrul diagnosticului, din doliu, din traumă, din depresie, și le activează dorința de a lupta, de a trăi și de a se responsabiliza.

Pacienții pleacă de la ședințe cu sentimentul că vor putea trece peste și prin asta, că vor fi bine dincolo de această etapă, că se vor vindeca, poate chiar vor înflori după; că sunt resurse, că vor avea acces la ele, că, iată, și alți pacienți au reușit și că este totul posibil și pentru ei. Acest mix de emoții, libertatea de a se deschide, cadrul pe care îl creăm, locația, ambientul, cât de viu este mediul în care facilităm discuțiile, toate aspectele sunt gândite astfel, încât să le permită să fie așa cum sunt în acea etapă post-diagnostic.

Ce spun studiile, statisticile despre efectul terapiei de grup?

Numeroase studii spun că intervenția psihologică de grup poate facilita adaptarea pacienților la diagnosticul și tratamentul cancerului de sân. Această terapie este, de asemenea, eficientă în reducerea nivelurilor de anxietate și depresie, îmbunătățind calitatea vieții. Terapia de grup reduce frica de recurență, sporind optimismul la pacienți, sentimentul de creștere a stimei de sine și o bunăstare emoțională sporită la femeile supraviețuitoare.

Aplicarea tehnicilor cognitiv-comportamentale în terapia de grup cu femeile diagnosticate cu cancer mamar contribuie la reducerea nivelului de anxietate, stres. Beneficiile terapiei de grup sunt menținute atât pe termen scurt, cât și până la 12 luni după intervenția propriu zisă. De asemenea, merită de menționat că terapia de grup bazată pe psihoeducație, îmbunătățește calitatea vieții supraviețuitorilor cu cancer mamar, producând o creștere a bunăstării emoționale și o reducere a stresului, anxietății și a depresiei.

Ce le puteți recomanda persoanelor care au aflat că au cancer mamar?

Consider că cel mai important moment este ca după stabilirea diagnosticului persoana să identifice echipa medicală în care să aibă încredere, ca persoana să înceapă tratamentul recomandat la timp. Să înțeleagă că stările de frică, tristețe, furie și confuzie sunt normale și că ele pot fi gestionate cu ajutorul unui specialist în domeniu.

Să nu se teamă să ceară ajutor de la cei din jur, să vorbească deschis despre problema care este acută la moment. În această perioadă, atât persoana cu cancer, cât și familia acesteia pot fi expuse la o gamă largă de probleme de tip fizic, emoţional, psihologic, social sau practic. Rolul psihologului în acest caz este de a oferi consiliere sau terapie (după caz) pentru problemele emoţionale şi psihologice, precum și de a facilita accesul pacientului la alte persoane specializate în vederea rezolvării problemelor de natură fizică sau socială/practică.
Diagnosticul de cancer îți schimbă lumea. Tot ceea ce credeai că ești, că este important pentru tine, este pus acum sub semnul întrebării. Apar emoții pe care sigur pacientul le-a mai întâlnit în viața sa, dar care acum sunt parcă hiperbolizate. Tot ceea ce ai zis, ai crezut înainte despre această boală, modul în care ai avut grijă de alții, sfaturile pe care le-ai dat, felul în care alegi să respir se modifică. Însă, niciodată nu ești singur, și nu trebuie să treci prin asta singur.

Terapeutul este alături de un om care se descoperă pe sine și care se va tot descoperi pe acest nou traseu., care se va descoperi chiar dacă nu va vrea asta și poate nici nu a vrut. Este frica de necunoscut, de pierderea identității, de „cum voi fi eu dacă mă identific cu eticheta „pacient oncologic“, frica supremă că voi pierde familia, bunurile, o parte din corp, viața. Pacientul are nevoie să se simtă înțeles, să-i fie înțeleasă durerea, frica, situația în care este.
Pacienții vor, de fapt, să fie salvați aici, acum, rapid, fără durere și să se întoarcă, dacă se poate, la viața lor. Echipa medicală și terapia de grup poate fi ceea ce însoțește pacientul în această tranziție către noua realitate, către noul fel de a fi. Pe parcursul acestui proces de tranziție este bine să îi oferim pacientului anumite ancore pe care să le folosească pentru a se ridica, a se inspira, a se mobiliza și responsabiliza pentru călătoria ce îl așteaptă.

Fundația Medpark pune preț pe comunicarea asertivă dintre pacienți și medici, de aceea, de la începutul anului 2021, în mod constant, se desfășoară ședințe de terapie de grup în cadrul cărora, pacientele diagnosticate cu cancer mamar primesc consiliere psihologică calificată.
Doritorii de a participa în cadrul proiectului Fundației Medpark, o pot face, contactându-ne la numărul de telefon: 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă