Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Cum putem detecta precoce cancerul de stomac?

Oncologie
08 nov, 2021

Cancerul de stomac, numit și cancer gastric, debutează atunci când celulele sănătoase din stomac devin anormale și scapă de sub control. Conform statisticilor, cancerul de stomac este al 4-lea cel mai frecvent tip de cancer din lume. Afecțiunea continuă să fie greu de tratat, deoarece majoritatea pacienților ajung la medic când boala este avansată.

Dr. Sergiu Ușurelu, chirurg oncolog Medpark, explică mai jos cum poate fi depistat la timp și prevenit cancerul de stomac.

În primul rând, este important să atragem atenție la semnalele organismului. Este necesară adresarea la medic indiferent de vârstă, dacă apar acuze precum:
 • Disconfort după alimentație;
 • Greutate în stomac după alimentație;
 • Senzația de balonare după mâncare;
 • Greață ușoară;
 • Pierderea poftei de mâncare;
 • Sânge în scaun;
 • Icter (îngălbenirea ochilor și pielii);
Aceste simptome pot indica și alte afecțiuni, dar pentru stabilirea diagnosticului medicul vă va putea recomanda următoarele investigații:
 • Examen fizic, pentru a verifica starea generală de sănătate și pentru a identifica orice semne de boală. De asemenea, sunt colectate date despre obiceiurile alimentare și istoricul bolilor, tratamentelor anterioare.
 • Analiza generală de sânge, incluzând: cantitatea de globule roșii, globule albe și trombocite; cantitatea de hemoglobină (proteina care transportă oxigen) în globulele roșii.
 • Examenul cu bariu. În depistarea precoce a unor afecţiuni ale tractului digestiv, examenul radiologic cu substanţă de contrast (sulfat de bariu) ocupă un loc important. Spre deosebire de endoscopia digestivă, examenul radiologic cu bariu este mult mai uşor de suportat de către pacienţi, fiind nedureros. În funcţie de particularităţile fiecărui caz, medicul poate recomanda însă endoscopia digestivă, aceasta având o precizie mai mare, ceea ce permite depistarea unor afecţiuni ale tractului digestiv superior care nu se pot vizualiza prin radiografia cu bariu.
 • Examenul Endoscopic. În timpul unui examen endoscopic al tractului digestiv superior (gastroscopie), medicul introduce un tub subțire, flexibil, cu sursă de lumină în vârf, numit endoscop, prin gât până în stomac. Această investigație ajută la vizualizarea stratului interior (mucoasa) esofagului, a stomacului și a primei părți din intestinul subțire pentru a determina dacă există zone anormale.
Cum se confirmă prezența cancerului gastric?

Standardul de aur pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului de cancer gastric îl reprezintă biopsia. Biopsia reprezintă  îndepărtarea celulelor sau țesuturilor pentru ca un patolog să analizeze la microscop și să determine dacă există semne de cancer. De obicei, o biopsie stomacală se face în timpul unei endoscopii. Proba de țesut poate fi, de asemenea, analizată pentru a verifica dacă există infecție cu Helicobacter pylori (H. pylori).

Cum se stabilește stadiul cancerului gastric?

După diagnosticarea cancerului de stomac, se efectuează teste pentru a determina dacă celulele canceroase s-au răspândit în stomac sau în alte părți ale corpului. Procesul folosit pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit în stomac sau în alte părți ale corpului se numește stadializare. Informațiile obținute în urma procesului de stadializare determină stadiul bolii, ceea ce este foarte important pentru planificarea tratamentului oncologic.

 În timpul procesului de stadializare pot fi utilizate următoarele teste și proceduri:

 • Ecografie endoscopică (EE): procedură pentru care un endoscop este introdus de obicei prin cavitatea orala. Un endoscop este un instrument subțire, în formă de tub, cu o lumină și o lentilă de observat. O sondă este plasată la capătul endoscopului pentru a suna undele sonore de mare energie (cu ultrasunete) în țesuturi sau organe interne și pentru a crea ecouri. Ecourile formează o imagine a țesuturilor corpului numită ecogramă. Această tehnică este utilizată pentru a vedea cât de departe s-a răspândit cancerul în peretele stomacului, în țesutul din jur sau în ganglionii limfatici din apropiere.
 • Examenul radiologic Tomografia computerizată (CT): această investigație arată cât de mult s-a extins cancerul, atât la nivel local, cât și în alte părți ale corpului. De asemenea, poate fi utilizat și pentru biopsia ghidată. Alte investigații suplimentare, cum ar fi o radiografie toracică și o examinare PET-CT (Tomografia cu emisie de pozitroni), pot fi efectuate pentru a exclude răspândirea la distanță a cancerului (metastaze).
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) cu gadoliniu: o procedură pentru care un magnet, undele radio și un computer sunt utilizate pentru a crea o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului. O substanță numită gadoliniu este injectată într-o venă. Gadolinium se acumulează în jurul celulelor canceroase și le face să apară mai strălucitoare în imagine.

Stadializarea se face de obicei de 2 ori: după examenul clinic și radiologic și după o intervenție chirurgicală deoarece aceasta poate influența prin rezultatele examenului de laborator a tumorii și a ganglionilor limfatici îndepărtați.

Dacă se stabilește diagnosticul oncologic, care sunt următorii pași?

Ulterior, în baza rezultatului investigațiilor, în cadrul comisiei multidisciplinare se adoptă deciziile terapeutice optime pentru fiecare pacient individual. Pacientul este informat referitor la toate opțiunile pe care le are, plusurile și minusurile fiecăreia, după care se ia hotărârea în comun cu echipa oncologică ce schemă de tratament va urma pacientul.

Spitalul Internațional Medpark oferă suport complet și servicii de înaltă performanță pacientelor cu cancer gastric, începând din momentul identificării problemei de sănătate și până la finalizarea cu succes a tratamentelor, inclusiv monitorizarea post-tratament.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).