Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Monitorizarea sarcinii la femeile cu diabet

Maternitate
13 oct., 2022

Diabetul zaharat nu este contraindicație pentru sarcină. Cel mai bun mod de a reduce riscurile pentru tine și copilul tău, este să te asiguri că diabetul tău este bine controlat înainte de a rămâne însărcinată. Deci, în mod ideal, o sarcină ar trebui planificată.

Este important să mențineți glicemiile în limite optimale în timpul sarcinii. Glicemia crescută, poate dăuna copilului dumneavoastră în primele săptămâni de sarcină, chiar înainte de a ști că sunteți gravidă. Dacă aveți diabet și sunteți deja însărcinată, consultați medicul cât mai curând posibil pentru a se elabora un plan de gestionare a diabetului. Lucrul cu echipa medicală și respectarea planului de gestionare a diabetului, vă poate ajuta să aveți o sarcină fără complicații și un copil sănătos.
În sarcină sunt necesare ajustări frecvente ale terapiei cu Insulină, deoarece au loc modificări care influențează nivelul glicemiei în mod diferit în fiecare trimestru.

În cadrul Spitalului Internațional Medpark gravidele cu diabet sunt monitorizate de către o echipă multidisciplinară.

Echipa medicală implicată este formată din medic obstetrician, medic de familie, endocrinolog, oftalmolog, ecografist, iar la etapa de planificare a nașterii – inclusiv neonatolog și reanimatolog. În funcție de caz, mai poate fi implicat si medicul cardiolog și/sau medicul nefrolog. Fiecare caz în parte este analizat și se elaborează planul individual de consultații și investigații necesare pentru siguranța maximă a mamei și fătului.

De ce este necesară o monitorizare specială în cazul gravidelor cu diabet?

Viitoarele mămici cu diabet au anumite riscuri asociate acestei patologii, cum sunt:

  1. Progresia/agravarea complicațiilor cronice.
  2. Dezvoltarea complicațiilor acute ale diabetului: hipoglicemiei, cetoacidozei.
  3. Complicații mai frecvente în sarcină (preeclampsie, eclampsie, infecție, polihidramnios).
  4. Riscurile pentru făt sunt de asemenea mai mari dacă mămica are diabet: crește riscul de malformații congenitale; de complicații neonatale; crește riscul de naștere prematură; crește riscul de avort spontan; crește riscul de macrosomie; crește mortalitatea perinatală.
Ce se analizează în cadrul consiliului obstetrical-endocrinologic?

În timpul consiliului dintre medici realizat pentru femeile însărcinate cu diabet pre-existent sarcinii se comunică despre:

  •  gradul de compensare al diabetului (în baza glicemiilor, hemoglobinei glicozilate),
  •  prezența complicațiilor cronice ale diabetului și severitatea acestora,
  •  gradul de cunoștinte / educație al pacientei cu diabet privind terapia diabetului, autocontrolul glicemic, alimentația
  •  eventuale riscuri pentru viitoarea mamă în contextul complicațiilor cronice (exemplu – agravarea afectării retinopatiei diabetice)
  •  boli asociate și gradul de control al acestora (exemplu – tiroidita autoimună cu hipotiroidie tratată adecvat sau insuficient)
  •  informarea pacientei despre posibile riscuri, precauții,
  •  informarea pacientei despre necesitatea supravegherii mai speciale ( investigații de laborator, o monitorizare mai strictă a glicemiilor).

 

Ce investigații specifice sunt recomandate gravidelor cu diabet?

Gravida cu diabet zaharat pre-existent sarcinii, tratată cu insulină trebuie să monitorizeze zilnic glicemia până la mesele de baza și la 1-2 ore după mese. Cu o anumită periodicitate se efectuează investigații la gravida cu diabet pre-existent sarcinii, în plus la investigațiile incluse de rutina în sarcină:

  • Controlul HbA1c – 1 dată la 6-8 săptămâni (deși nu este cel mai fidel parametru în sarcină).
  • Examenul oftalmologic trimestrial, iar la necesitate mai frecvent.
  • Evaluarea la endocrinolog cel puțin o dată în trimestru. Comunicarea glicemiilor, consiliere cu ajustarea dozelor de insulină, educația privind managementul diabetului în sarcină se efectuează frecvent, în funcție de necesitate.
  • Analiza urinei pentru raportul albumină/creatinină sau microalbuminuria în urina spontană, analiza la creatinina serică cu calculul Ratei filtrației Glomerulare – cel puțin 1 dată pe trimestru.

Monitorizarea sarcinilor cu risc înalt la Medpark

Echipa Maternității Medpark dispune de experiență vastă în monitorizarea sarcinilor cu risc, cele mai frecvente fiind sarcinile la pacientele cu patologii cardiovasculare, diabet și alte afecțiuni. Pentru monitorizarea acestor gravide sunt constituite consilii medicale multidisciplinare care urmăresc starea de sănătate a mamei și fătului pentru a reduce la minim orice risc.

Pentru detalii despre nașterea la Medpark contactează-ne la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/7) sau în chat pe site.

 

 

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă