Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Lupta cu emoțiile negative în timpul sarcinii – o provocare pentru viitoarea mamă

Maternitate
10 dec., 2020

Din momentul în care află că poartă sub inimă un copil, multe dintre femei devin atente la felul în care se alimentează, cum se comportă, neglijând pe alocuri emoțiile care le trăiesc în timpul sarcinii, care de altfel sunt la fel de importante. Stările, sentimentele pot influența asupra dezvoltării bebelușului încă din burtică. O spune și psihologul Ana Fuior, convinsă că starea de bine poate fi recăpătată prin terapie.

Atunci când o femeie rămâne însărcinată devine foarte preocupată de aspectul fiziologic, iar atenţia şi grijile ei sunt îndreptate spre a avea o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine. Scopul final fiind nașterea unui bebeluş sănătos. Mai puțină atenţie este acordată însă sferei emoţionale, metodelor folosite pentru gestionarea unei stări emoţionale negative.

Stresul constant – sinonimul emoțiilor negative

Puține gravide cunosc despre impactul emoţiilor negative. Dar, v-ați întrebat ce se întâmplă atunci când apar situații stresante constant? Câteva dintre consecințele unor asemenea stări sunt: apariţia insomniei, oboseala permanentă, apariţia durerilor, uter încordat, travaliu dificil, lung, dureros, uneori chiar naştere prematură a bebeluşului. De cele mai multe ori stresul nu afectează doar viitoarea mamă dar și copilul, astfel acesta poate fi mai neliniştit, nervos, hipersensibil la tot ce-l înconjoară. Iată de ce pe lângă consultul medicului ginecolog, a medicului de familie, o gravidă care se confruntă cu situaţii stresante la serviciu, în familie sau pur şi simplu nu reuşeşte să îşi gestioneze de una singură emoţiile, ar trebui să consulte şi un psiholog.

Consultul unui specialist în perioada prenatală poate preveni depresia postnatală

Pregătirea psihologică a mamei în perioada prenatală este importantă din mai multe puncte de vedere. Un motiv important pentru a vizita un psiholog înainte de naştere este prevenirea depresiei postnatale. De multe multe ori în cazul mamelor, depresia apare din lipsa unei pregătiri psihologice corespunzătoare. Proaspăta mămică nu ştie cum să reacţioneze atunci când bebeluşul plânge şi devine foarte panicată şi neliniştită, apare frica de a ţine bebeluşul în braţe sau nu cunoaşte la ce să se aştepte în primul an de viaţă al bebeluşului. Drept urmare, așteptările nu corespund realității, iar planurile nerealizate în ceea ce privește viaţa postnatală pot duce la apariţia depresiei.

Stările de frică față de procesul nașterii și neîncrederea pot fi gestionate cu ajutorul unui psiholog

Un alt motiv pentru a vizita un psiholog înainte de naştere este  frica față de procesul naşterii  sau gânduri disfuncţionale persistente precum: „Voi avea o naştere dureroasă şi nu o să rezist”, „De ce trebuie să nasc prin cezariană? Este foarte rău voi fi criticată de toate prietenele.”, „Nu o să pot să mă descurc cu copilul”, „Corpul meu nu este pregătit pentru a naşte, arăt oribil”.

După 3-4 şedinţe la psiholog, femeia va reuşi să recapete încrederea pierdută de care are nevoie pentru a deveni o mămică echilibrată emoţional. Va reuşi să înveţe cum să-şi relaxeze mintea şi corpul astfel încât să-i ofere bebeluşului un mediu plăcut şi sigur în burtică. Și nu în ultimul rând, va reuşi să întărească relaţia cu bebeluşul încă din burtică şi să-l pregătească pentru întâlnirea mult aşteptată, indiferent dacă e naştere naturală sau cezariană.

Pentru o programare la psiholog, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă