Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Metode moderne inovatoare în chirurgia ginecologică – eficient și sigur

Ginecologie și chirurgie ginecologică
22 apr, 2019

Tratarea bolilor ginecologice folosind tehnici chirurgicale moderne minim invazive este la ora actuală nu doar o tendință, ci și o necesitate absolută cu multiple avantaje pentru sănătatea și siguranța pacientei. Reducerea complicațiilor postoperatorii și recuperare rapidă, cicatrici minime, confort fizic și moral sunt doar câteva dintre prioritățile unei echipe medicale, care implementează în activitatea curativă cele mai noi servicii medicale și standarde recunoscute la nivel internațional!

Pacientele care se confruntă cu probleme medicale ginecologice sunt în drept să cunoască că domeniul chirurgiei ginecologice moderne oferă cele mai noi metode de diagnostic și tratament pentru o listă largă de patologii ale uterului și anexelor uterine:

– fibrom uterin;
– chisturi ovariene;
– patologii inflamatoare cronice ale anexelor uterine;
– leziuni displazice ale colului uterin;
– sarcini extrauterine;
– hemoragii uterine;
– cancere de col și corp uterin;
– cancere de ovar;
– infertilitate tubară;
– prolapsul organelor pelvine.

Intervențiile chirurgicale ginecologice pot fi efectuate atât prin metode clasice, cât și prin tehnologii inovatoare, minim invazive sau minim traumatizante, precum laparoscopia, chirurgia vaginală, histerectomia pe cale vaginală, histeroscopia, intervenții moderne pentru rezolvarea prolapsului organelor uro-genitale și incontinenței urinare.

Despre tehnicile și avantajele intervențiilor ginecologice moderne minim invazive și recuperarea postoperatorie, discutăm cu medicul obstetrician–ginecolog Corina Cardaniuc, care activează în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Evoluția domeniului chirurgiei ginecologice

Domeniul chirurgiei ginecologice a evoluat rapid în ultimele decenii. Astăzi, există 6 căi de abordare în chirurgia ginecologică:

  • abdominală
  • vaginală
  • combinată abdomino-vaginală
  • vaginală asistată laparoscopic
  • laparoscopică
  • histeroscopică


Totuși, pe lângă metoda clasică, cea abdominală numită și laparotomie, care prevede secționarea peretelui abdominal pentru efectuarea intervenției, în chirurgia modernă sunt practicate tot mai mult tehnicile chirurgicale minim invazive, vaginală și laparoscopică.

Care sunt avantajele metodelor chirurgicale inovatoare?

Scopul principal al chirurgiei minim invazive este evitarea unei incizii abdominale mari. Alte beneficii pentru pacientă includ: durata mai mică de aflare în spital, complicații mai puține, timp de recuperare mai rapid și mai ușor, mai puțină durere, scăderea pierderilor de sânge, reducerea formării țesutului cicatriceal. Operațiile chirurgicale ginecologice minim invazive sunt efectuate cu ajutorul unei camere digitale conectate la un telescop, introdusă fie în abdomen (laparoscopie), fie prin colul uterin, în cavitatea uterină (histeroscopie). Camera oferă chirurgului o vedere clară asupra procedurii, iar imaginea mărită este proiectată pe monitoare video digitale.

Când este indicată laparoscopia în scop chirurgical?

Laparoscopia este metoda suportată cel mai ușor de către pacientă, cu dureri mai mici și refacere rapidă postoperatorie. Câteva instrumente chirurgicale și o minicameră video sunt introduse în abdomen prin mici incizii pe peretele abdominal, de obicei mai mici de 1 cm. După o laparoscopie chirurgicală, pacientele sunt externate la 1-2 zile după intervenție. Chirurgia laparoscopică este utilizată cu succes în tratamentul chisturilor ovariene, în sarcina extrauterină, infertilitate sau pentru înlăturarea mioamelor uterine.

Toate mioamele uterine pot fi înlăturate prin metoda laparoscopică?

Mioamele pot fi înlăturate laparoscopic, totuși există anumite limite precum dimensiunea sau localizarea acestora. În plus, alegerea tipului de intervenție depinde în mare măsură de competența și experiența medicului în chirurgia laparoscopică. În general, dacă dimensiunile fibromului sunt mari sau există multe fibroame, mai multe decât 5, înlăturarea chirurgicală laparoscopică a acestora poate fi dificilă. Fibroamele localizate lângă vasele de sânge mari sau la nivelul colului uterin sunt, de asemenea, dificil de operat prin metoda laparoscopică. În acest caz, medicul optează pentru metoda care să dea cele mai bune rezultate postoperatorii, cu complicații minime.

Histeroscopia diagnostică și chirurgicală este o altă metodă modernă de examinare și tratament în ginecologie. Ce avantaje oferă și când este recomandată folosirea acestei proceduri minim invazive?

Histeroscopia este operarea formațiunilor dezvoltate în interiorul cavității uterine cu ajutorul unui instrument optic numit histeroscop, care se introduce în interiorul uterului prin vagin și colul uterin. Histeroscopia poate fi folosită pentru un număr important de probleme ginecologice: investigarea sângerărilor vaginale neobișnuite, hemoragiilor postmenopauzale, durerilor pelvine, pierderilor repetate de sarcină, rezecția sinechiilor intrauterine și a polipilor endometriali, tratamentul fibroamelor submucoase, diagnosticarea malformațiilor uterului. Histeroscopia se efectuează, de obicei, în condiții de ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacienta nu trebuie să rămână peste noapte în spital. Histeroscopia permite rezolvarea a mai mult de 90% din patologiile care se dezvoltă în interiorul cavității uterine, fiind calificată drept tehnica standard de aur pentru tratamentul chirurgical al patologiei uterine intracavitare, oferind o contribuție importantă pentru siguranța pacientelor.

Un alt domeniu despre care vreau să vorbesc este cel al chirurgiei reconstructive pelvine feminine, o subspecialitate relativ nouă care unește domeniile de urologie și ginecologie, menite să ofere soluții de tratament pentru prolapsul organelor pelvine și incontinența urinară, o problemă medicală care afectează aproximativ 8% dintre femei și care se manifestă prin pierderea controlului vezicii urinare cu scurgeri de urină atunci când femeia tușește, râde, strănută sau în timpul exercițiilor fizice.

În mod tradițional, histerectomiile erau efectuate și femeilor cu prolaps uterin, însă medicii au ajuns să înțeleagă că uterul este doar un „actor inocent” în dezvoltarea prolapsului în sine, deoarece acest lucru se datorează relaxării ligamentelor și a țesutului conjunctiv din interiorul cavității bazinului. Tehnicile chirurgicale folosite pentru corectarea prolapsului de organe pelvine au evoluat în ultimii 10 ani.

Corecția chirurgicală a prolapsului avansat al organelor pelvine poate fi realizată printr-o varietate de metode:

– fixarea și suturarea ligamentului uterosacral sau sacrospinos;
– introducerea meșelor sintetice transvaginale;
– sacrocolpopexia minim invazivă laparoscopică sau asistată robotic.

Selectarea abordării chirurgicale corecte este un proces decizional complex și implică o multitudine de factori. Atunci când se decide intervenția chirurgicală cea mai potrivită, abordarea trebuie individualizată pentru fiecare pacientă, ținând cont de riscurile și beneficiile specifice ale fiecărei proceduri.

Toate pacientele supuse chirurgiei ginecologice au același risc de complicații?

Nu, unele femei prezintă un risc mai mare de complicații decât altele. De exemplu, dacă femeia are o afecțiune medicală de bază, este posibil să posede un risc mai mare de probleme legate de anestezie, etc.

Poate fi efectuată intervenția chirurgicală fără anestezie generală?

Da. În aproape toate cazurile, poate fi utilizată o anestezie spinală sau epidurală. Acest lucru este întotdeauna discutat cu medicul anesteziolog înainte de intervenția chirurgicală.

Câte zile este internată pacienta în spital?

Aceasta depinde de tipul de intervenție chirurgicală efectuată. În cele mai multe cazuri, pacientele sunt externate fie în ziua intervenției chirurgicale, fie în decurs de 24 de ore.

Procedurile estetice pot fi realizate concomitent cu intervențiile chirurgicale, spre exemplu în cazul prolapsului pelvian?

Da. Acesta este momentul perfect pentru intervenții și proceduri complexe. Plastia labiilor sau a vaginului poate fi efectuată concomitent cu intervenția de bază pentru prolaps.

De ce să alegi Spitalul Internațional Medpark pentru o intervenție chirurgicală ginecologică?

Spitalul Medpark activează în baza standardelor internaționale de îngrijire medicală, fapt confirmat de acreditarea Joint Commission International – cea mai înaltă apreciere a calității și siguranței actului medical la nivel mondial. Medicii instituției medicale beneficiază în mod constant de cursuri de pregătire profesională în domeniul intervențiilor ginecologice.

O mare varietate de intervenții chirurgicale abdominale, vaginale și minim invazive sunt efectuate la Spitalul Internațional Medpark. În funcție de diagnosticul stabilit, necesitatea intervenției și preferința pacientelor, medicii selectează metoda de tratament și soluția care să ofere cea mai înaltă eficiență și siguranță. Efectuarea operațiilor presupune o durată redusă de spitalizare și condiții excelente pre- și postoperatorii.

Fă acum o programare la medicul obstetrician-ginecolog.
Telefon 022 40 00 40 (disponibil 24/7).

sursa: www.unica.md