Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Maxim Calaraș, obstetrician-ginecolog: „Să știți că sarcina tratează miomul uterin!”

Ginecologie și chirurgie ginecologică
07 apr., 2016

În cadrul unui workshop marca „Sănătate, Educație, Familie”, care l-a avut în calitate de speaker pe Maxim Calaraș, ginecologul-obstetrician a vorbit despre sănătatea femeii și s-a oprit asupra unei probleme care afectează aproximativ 70% dintre femei – miomul uterin. Ce factori predispun apariția acestei boli, dar și ce metode noi de tratament există pe piața Republicii Moldova, aflați mai jos.

Miomul uterin. Această problemă afectează 70% dintre femei. Un număr colosal de doamne suferă de această maladie cunoscută și cu denumirea de fibrom sau leiomiom – o tumoare benignă a uterului.

În țara noastră, miomul uterin de mici dimensiuni este lăsat în pace să crească până se ajunge la situația de extirpare a organelor interne. Incredibil. Doar cancerul poate motiva scoaterea unui organ din organism. A scoate un organ sexual intern înseamnă a induce automat menopauza cu 5 ani înainte, îmbătrâniți mai repede și survin multe alte efecte. Miomul uterin a cauzat și infertilitatea pe viață, este o tumoare cu creștere continuă. Dacă ați fost diagnosticate, la 25 de ani, cu o tumoare de 1 cm, să știți că ea va crește, iar la 35 de ani va fi de 4 cm. La 40 de ani va fi cât un grapefruit cu simptomele acestei boli (sângerări, dureri, presiune în abdomen, micțiuni frecvente, schimbări legate de scaun, chemări false la WC), iar viața devine insuportabilă. Trebuie să știți că bisturiul este ultima instanță! A ajunge la bisturiu este o rușine, în opinia mea.
DW

Să vorbim despre opțiunile de tratament: dispozitive uterine hormonale, embolizarea și intervenția de eliminare a miomului, cu păstrarea organului. Abia în ultimă instanță vine îndepărtarea uterului. Când un medic examinează o doamnă cu miom uterin, în primul rând se uită la vârsta ei, la câte sarcini a avut și dacă mai vrea copii. Se mai iau în considerare și alți factori; poate fi vorba și de o tumoare malignă. Dar vreau să vă liniștesc: din 400 de doamne cu miom, doar într-un caz se adeverește că este vorba de o tumoare malignă.

Să știți că sarcina tratează miomul. Dacă nu este unul de dimensiuni mari (până la 3 cm), 30% dintre cazuri regresează și dispar, restul – se vor micșora și, posibil, peste o perioadă, creșterea se va restabili, deoarece miomurile sunt tumori hormonal dependente și atâta timp cât există hormoni sexuali în sânge (până la menopauză), cresc.

Pastilele. Pe piață a apărut un medicament-minune, care a trecut deja prin multe studii clinice. Acest medicament induce moartea celulelor tumorale. Femeia le bea, iar celulele mor. Neajunsul său e că este super-scump și tratamentul durează 1-1,5 ani. Dar doamnele cu polițe europene nici nu simt costul acestui tratament.
,,IU

Spirala hormonală. Pe aceasta o avem în țară, vine din Germania și este unica pe piață în toată Europa. Controlează foarte bine creșterea tumorii și sângerările. Atunci când ați fost diagnosticate cu miom și nu planificați sarcini în următorii ani, spirala este varianta ideală. Îndepărtând dispozitivul intrauterin, fertilitatea revine.

Embolizarea arterelor uterine – o minune apărută recent în țara noastă. Ținta sunt doamnele în așteptarea unei sarcini. Se zice că după embolizare, șansele de a concepe scad, dar experiența noastră arată altceva: după o embolizare în februarie, o femeie de 42 de ani a rămas gravidă în aprilie. Pacientele care apelează la embolizare sunt de obicei cele care lucrează peste hotare și nu că au bani, dar au aflat despre procedura dată și au solicitat-o. Procedura nu se solicită din lipsă de cunoștințe sau dezinformare. Informați-vă doar din surse credibile.

Înlăturarea tumorii cu păstrarea organului. Se recomandă celor care au așteptat prea mult și miomul a căpătat dimensiuni de 8-10 cm, iar embolizarea nu mai ajută.

Doar una din 10 sau una din 50 de femei cu miom trebuie să fie operată pentru îndepărtarea de organ. Realitatea Republicii Moldova este alta: 1 din 50 alege o metodă alternativă de tratament.

Nu se cunosc motivele apariției miomului. Există doar factori de predispoziție: lipsa sarcinilor, ereditatea, excesul de masă ponderală. Dacă am ști cauza, am inventa un medicament sau un vaccin pentru toate fetițele, la fel ca și cu vaccinul contra cancerului uterin, care nu conține în sine virusul, ci doar fragmente din capsula sintetizată artificial, fără ADN. Vă îndemn să urmați acest vaccin”, a subliniat Maxim Calaraș, în cadrul workshop-ului.

Sursa: www.ea.md

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă