Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

De ce depinde succesul Fertilizării In Vitro? Interviu cu dr. Diana Al Faraj

Fertilizare in vitro
04 sep, 2019

Rata medie de succes în țările europene al procedurii de fertilizare in vitro este de aproximativ 30%, cu variații semnificative între clinici, precum și în funcție de caracteristicile pacienților (în primul rând vârsta femeilor). În clinici cu paciente care au vârstă mai mică de 35 de ani, acest procent urcă până la 50% pe ciclu. Este ori ba Fertilizarea in vitro o „baghetă magică” și în mâna cui se află sau, altfel spus, care este secretul succesului acestei proceduri ne-a vorbit într-un interviu Dr. Diana Al Faraj, medic obstetrician – ginecolog, reproductolog în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Mai mulți factori, luați la un loc

„Este probabil cea mai frecventă întrebare de la pacienți, dacă există cheia succesului pentru procesul de fertilizare in vitro. Din păcate, nu există nici o „formulă” care ar reprezenta cheia succesului, însă echipele pentru fertilizarea in vitro, bazate pe experiență și aplicând cele mai înalte standarde în toate aspectele acestei activități, contribuie la reușita procedurii. Cheia succesului constă în dăruirea înaltă și profesionalismul tuturor participanților din echipă, munca multidisciplinară sinceră și completă a medicilor, embriologilor, geneticienilor, asistentelor medicale și a altor angajați”, menționează dr. Diana Al Faraj.

Fiecare cuplu reprezintă un caz unic

Al Faraj Diana Medpark„Respectiv fiecare cuplu necesită o abordare individualizată în fiecare etapă a procesului lor. În cele din urmă, experiența unor clinici europene de top, pionieri ai fertilizării in vitro, de la care am învățat și cu care cooperăm deja de zeci de ani, a demonstrat că succesul se datorează și lor. Îmbunătățirea condițiilor de laborator la cele mai înalte standarde posibile, personalul cu calificare înaltă, care își respectă protocoalele, munca făcută cu dedicație, precum și punerea în aplicare a celor mai sofisticate echipamente este cea mai importantă cheie a succesului, care aproape că dublează șansele de a obține o sarcină după FIV.

Mă refer în primul rând la standarde specifice de construcție a laboratorului, utilizarea materialelor speciale și organizarea muncii, controlul impecabil al condițiilor de microclimat și crearea așa-numitei stări de suprapresiune. Urmăm și noi implementarea cu succes a tuturor acestor aspecte, în conformitate cu toate standardele de mai sus și fără improvizație. Astfel, pentru prima dată în regiunea noastră, într-o clinică FIV este construită o instalație specială pentru producția de aer pentru laboratorul de fertilizare in vitro”, mai spune medicul reproductolog.

Succesul ciclului poate fi numit și noroc

„Scopul nostru final este crearea unei generații sănătoase, iată de ce abnegația și perseverența la fel sunt printre factorii decisivi. Succesul ciclului nu este garantat 100%, chiar și în cele mai bune condiții. În termeni simpli, cineva va avea noroc, iar FIV va avea un succes chiar prima dată, dar cineva va trebui să treacă prin mai multe încercări. Sprijinul reciproc al partenerilor, abordarea și performanța noastră, precum și sprijinul societății în general, ar trebui să ne încurajeze să nu disperăm după eșec (care este dureros), ci să continuăm să luptăm tenace până la succesul final.

Până recent statisticile aveau drept reper important vârsta femeii, însă trebuie să menționăm că rata de succes FIV depinde și de starea generală și detaliată a sănătății organismului femeii, dar și de istoricul medical sau anamneza. Starea și evoluția sarcinilor anterioare este decisivă în procesul de însămânțare artifcială și doar medicul vă va putea ajuta să restrângeți cauzele probabile ale pierderii sarcinii sau să vă consilieze în vederea anumitor măsuri ce le puteți lua”, menționează medicul obstetrician – ginecolog cu o experiență de 14 ani în domeniu.

Doctorul reproductolog ne asigură că FIV este o alegere excelentă pentru a ajuta pacienții și cuplurile cu o gamă largă de probleme comune de fertilitate. Infertilitatea cauzată de factori precum endometrioza sau blocajele trompelor uterine, probleme cu ovulația sau infertilitatea masculină (un număr scăzut de spermatozoizi sau motilitate) răspund adesea decisiv în procesul FIV. Din păcate, există și alte probleme de fertilitate care sunt asociate mai puțin de succesul FIV, cum ar fi:

 • Anomalii uterine și/sau tumori fibroase
 • Disfuncția ovariană
 • Factorul de infertilitate dublă
 • Perioada de timp în care un cuplu a fost infertil
Factorii stilului de viață

„În timp ce majoritatea factorilor care afectează succesul FIV sunt din mâinile pacienților, cu ajutorul unui medic, șansele pot crește, dacă vom renunța la fumat (în cazul în care unul dintre parteneri este fumător); vom rezolva excesul de greutate și obezitatea, dar și alți factori ai stilului de viață care pot fi nocivi, nu doar în acest proces medical”, a specificat dr. Diana Al Faraj.

Experiența își spune cuvântul

„Spuneam mai sus despre calitatea laboratorului, care este una esențială în acest proces. La modul general, sau poate întâi de toate, selecția unei clinici de fertilitate este printre cei mai importanți factori ai succesului FIV. Implicarea în proces a experților clinicii în fertilitate va avea un impact enorm asupra experienței dvs. de FIV. Nu vă fie frică să întrebați despre calificările medicilor, embriologilor și asistentelor. Rata de succes în clinica pentru care optați se măsoară după mai mulți indicatori:

 • Raportul de sarcină pe transfer de embrioni;
 • Rata de sarcină pentru grupa de vârstă a cuplului;
 • Rata natalității pe cicluri de FIV;
 • Rata de paciente gravide cu sarcini multiple, explică doctorul.
Calitatea laboratorului

„Milioane de bebeluși sănătoși s-au născut cu ajutorul FIV și rămâne o alegere excelentă pentru multe persoane care se luptă să rămână însărcinate pe cont propriu. Însă calitatea laboratorului este baza fiecărui program de FIV. Deci, credem că este foarte important pentru dvs. să înțelegeți ce să căutați într-un laborator de FIV atunci când alegeți o clinică. Laboratorul este locul în care fertilizarea spermatozoizilor și ovocitelor are loc prin tehnologia de reproducere asistată. Este și locul în care embrionii vor fi monitorizați cu atenție și sunt cultivați până la momentul transferului sau înghețării/vitrificării”, mai explică medicul reproductolog.

Iată 5 sfaturi despre cum puteți înțelege dacă un laborator este performant:
 • are o echipă de embriologie puternică cu experiență și calificare înaltă;
 • are echipamente de ultimă generație disponibile;
 • utilizează cele mai recente procese și protocoale științifice, bazate pe cercetare;
 • oferă surse de înaltă calitate din întreaga lume;
 • are instalat un sistem de filtrare a aerului de înaltă calitate.

Beneficiați de o Consultație Gratuită la medicul reproductolog Medpark. Pentru programări la dr. Diana Al Faraj contactează telefonul 022 40 00 40 (disponibil 24/24).