Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

COVID-19 și procedurile de Fertilizare In Vitro: Furtuna care va trece!

Centrul de Medicină Reproductivă
21 apr., 2020

Sunt medic reproductolog de mai mulţi ani și cunosc un lucru care este absolut adevărat – fiecare dintre pacienți doreşte să aibă un copil cât mai curând posibil. Nu contează ce s-a întâmplat cu medicul, cu spitalul, sau în lume, sau cu economia sau cu orice altceva – nevoia de a avea un copil este întotdeauna puternică și urgentă. Şi este o reacţie şi o dorinţă atât de normală, fără dubii!

Au fost oprite toate procedurile de reproducere umană asistată în Statele Unite, Canada, Europa, o mare parte a Asiei, Oceaniei din cauza pandemiei COVID-19. Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă (ASRM) şi societăţi din domeniu din alte state au emis ghiduri prin care le cer medicilor să-și suspende aproape toată activitatea din domeniul reproducerii asistate.

Şi noi, echipa departamentului FIV, ne-am restricţionat activitatea pe timpul situaţiei de criză. Este prima dată în cariera mea când mă confrunt atât eu cât şi pacienţii mei cu o asemenea situaţie. Acum activitatea mea constă din consultaţii, multe din ele la distanţă şi, desigur, vizitez vebinaruri prin care pot comunica cu cei mai vestiţi colegi din domeniu din toată lumea – facem schimb de experienţă şi astfel creştem rata de succes. Şi, desigur, pregătim tot necesarul pentru a reveni imediat la deplina activitate când va fi posibil.

Este o criză pentru cuplurile care doresc cu nerăbdare să aibă un copil și au avut programat tratamentul – doar pentru a-l amâna! Este o lovitură imensă. Niciodată nu am văzut atâţia pacienţi dezamăgiţi şi copleşiţi de sentimentul de nesiguranţă, frică, frustrare. Cu toţii suntem devastaţi, la propriu.

Dar această decizie atât de dură, e pe atât de corectă! Posibilitatea foarte reală de infecție în unitățile medicale, riscul ca toţi medicii să fie antrenaţi în îngrijirea pacienţilor gravi şi să nu fie posibilă asigurarea procedurilor în siguranţă pentru pacienţi, riscul de a se stopa procedura la orice etapă din cauza necesităţii izolării medicilor sau pacienţilor şi multe alte considerente fac nesigură, nedorită şi nerecomandată efectuarea procedurilor de reproducere asistată până nu va trece vârful epidemic. Această înţelegere nu diminuează durerea şi frustrarea pe care o simt actual mulți oameni care au nevoie de asistență pentru a avea un copil! Le suntem alături.

Dar acum lucrurile stau astfel, suntem cu toţii în situaţie de forţă majoră, fără precedent. Eu nu pot ghici viitorul – cine poate oare cu adevărat? Dar ce cred eu despre ce va fi? Sigur, că mă vizitează şi pe mine incertitudinea şi frustrarea, dar speranţa şi încrederea sunt, făra echivoc, mult mai puternice. Sunt de fire un om optimist, dar nu ţine numai de asta! Eu sunt martor al tuturor proceselor, pregătirilor, deciziilor şi măsurilor care sunt luate şi implementate imediat în spitalul meu. Văd zilnic cât efort se depune pentru a se asigura protecţia maximă a pacienţilor şi personalului. Colegii mei, oameni cu adevărat valoroşi şi profesionişti caută, citesc, informează restul echipei despre toate noutăţile, implementează recomandările cele mai noi ale medicinii internaţionale, iar conducerea spitalului pune imediat la dispoziţie toate resursele necesare pentru a păstra spitalul COVID-negativ (fără virus). Deci, pentru mine deloc nu este incredibil succesul lor – a trecut o lună de la anunţarea situaţiei de urgenţă în ţară şi suntem spital COVID-negativ, care acordă asistenţă medicală necesară pacienţilor, în siguranţă.

Revin la pacienţii care aşteaptă ca speranţa lor la o sarcină să devină o realitate – sper şi cred, că februarie-martie 2021 va fi o perioadă când voi primi nemaipomenit de multe mesaje despre naşterea copilaşilor de la pacienţii mei care sunt acum în aşteptarea proceduriii lor! Am în vedere că toate femeile care nu au reușit să facă FIV în această perioadă, TOATE o vor face în mai-iunie 2020, când majoritatea epidemiologilor se așteaptă ca restricțiile privind procedurile medicale „elective” să fie ridicate şi astfel, majoritatea lor vor naşte la finele iernii viitoare. Pe măsură ce lumea va reveni la viață, cred că vom vedea o problemă opusă cu ceea ce avem acum: obținerea unei programări pentru consultaţie va fi incredibil de provocatoare şi intuiesc că voi avea foarte puţin timp liber să-l petrec cu familia! Dar suntem gata!

Ce fac acum, cei care sunt în aşteptare? Este dificil să trăieşti într-o lume cu distanțare socială și să încerci să rămâi în siguranță, dar și să fii nevoit să aştepţi procedura de FIV. Noi vă suntem aproape. Puteţi face consultația și prin telemedicină, îmi puteţi scrie mesaje via poşta electronică- niciodată nu am ezitat să vin cu orice sfat a fost nevoie, sigur că voi ajuta cu tot posibilul şi acum. Cred ca deja petreceţi timpul productiv, citind şi articolele de pe blogul nostru. Dacă nu găsiţi informaţii despre subiectul care vă interesează, anunţați-mă şi neapărat pregătesc o postare informativă.

Un sfat pe care îl am deja acum- încercați să vă faceți o programare cât mai curând posibil, nu veți fi singura persoană care va dori să recupereze timpul pierdut. Nu am nicio îndoială că epidemia se va epuiza, sperăm că pierderile umane vor fi cât mai mici, vă doresc tuturor multă sănătate! Aveţi grijă de voi şi de cei dragi, faceţi tot ce ţine de voi ca să nu mai dureze mult!

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă