Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Ce trebuie sa știi despre strabism?

Chirurgie oftalmologică
14 mai, 2020

Atunci când ochii nu privesc în aceeași direcție, persoana poate fi diagnosticată cu strabism, o afecțiune oculară în care axele celor doi ochi nu sunt paralele. Strabismul poate fi de trei tipuri care la rândul lor înglobează alte subtipuri.

Orizontal: convergent, atunci când ochii sunt deviați spre nas și divergent, atunci când ochii deviază spre ureche.

Vertical: se întâmplă atunci când un ochi este mai sus, iar celălalt mai jos

Combinat: se întâmplă atunci când o deviație orizontală se alternează cu una verticală.

Cauzele strabismului

Afecțiunea oculară se poate manifesta pe o perioadă nedeterminată sau poate fi pentru totodeauna.

Cauzele apariției sunt cele mai diverse:

  • ereditatea
  • viciile de refracție;
  • vederea scăzută a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare);
  • afecțiuni neurologice;
  • afecțiuni ale orbitei;
  • afecțiuni ale mușchilor ocular;
  • tumori și malformații intracraniene.
Simptomele care ne pot alarma

Un semnal de alarmă îl prezintă alinierea incorectă a ochilor, atunci când nu sunt în aceeași direcție permanent sau doar în anumite poziții ale privirii. Lista simptomelor este completată de poziționarea ciudată a capului, vederea scăzută la unul dintre ochi, vederea scăzută la ambii ochi, vederea dublă, aprecierea greșită a distanțelor.

Atunci când lipsește tratamentul, scade drastic vederea ochiului care a deviat. Iar în cazul în care strabismul este doar una dintre patologiile ocular prezente la pacient, atunci gravitatea acestuia depinde de prima patologie.

Diagnosticarea

Examinarea cât mai rapidă a pacientului îi poate salva ochiul. Imediat cum sunt observate devieri nu trebuie amânată adresarea la un medic oftalmolog. Posibilitatea de a identifica cauza producerii strabismului influențează direct tipul tratamentului administrat ulterior. De obicei examenul oftalmologic și cel ortoptic este suficient pentru a identifica o problemă.

Examinarea profilactică trebuie să fie efectuată în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani chiar dacă nu este diagnosticat strabismul. Se face pentru a monitoriza acuitatea vizuală și preveni strabismul.

Tratamentul în strabism

Tratamentul în strabism poate fi optic, ortoptic sau chiar chirurgical.

Modalitatea optică se referă la corecția viciului de refracție prin purtarea ochelarilor, ca urmare – realinierea ochilor. Tratamentul ortoptic presupune efectuarea exercițiilor ortoptice, purtarea de prisme sau ocluzia unui ochi.

Uneori simpla corecție a viciului de refracție și purtarea corecției optice are ca rezultat realinierea ochilor. De cele mai dese ori strabismul vine odată cu ambliopia, atunci când vederea scade la unul dintre ochi, de obicei la cel care deviază mai mult. Ocluzia ochiului cu vederea mai bună un anumit timp, duce la recâștigarea acuității vizuale a ochiului neacoperit. Se întâmplă în felul următor dacă tratamentul se face la vârstă mică (până la 6-7 ani).

Tratamentul chirurgical se aplică atunci când pe lângă aspectul estetic, se dorește și înlăturarea vederii duble. Metoda bisturiului este folosită și pentru recuperarea vederii binoculare, cum se întâmplă în cazul esotropiei infantile\congenitale, atunci când ochii deviază spre nas, disfuncție care apare în primele luni de viață. În asemenea cazuri, dacă intervenția se face până la vârsta de 2 ani, sunt șanse de recuperare a vederii binoculare.

De ce să alegi chirurgia oftalmologică Medpark?
  • Tratament individualizat. Fiecare caz în parte este investigat și analizat pentru a alege cristalinul cu cea mai mare precizie de refracție și pentru a obține cea mai înaltă calitate a vederii după procedură.
  • Echipă medicală cu experiență. Intervențiile se realizează in echipa cu medicul Vera Chiriac, doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni medici oftalmologi ai țării, cu o experiență de 30 de ani în domeniu și care frecventează principalele evenimente internaționale specializate pentru a aduce în Moldova tehnicile inovative utilizate la nivel global.
  • Reducerea la minim a riscurilor. Centrul Chirurgie Medpark dispune toate cele necesare pentru a reduce la minim orice risc de infecție sau riscuri associate operației.
  • Anestezie înalt specializată. În timpul intervențiilor oftalmologice se utilizează anestezie locală, administrate prin picături, pacientul fiind conștient pe toată perioada operației, nefiind necesară o perioadă îndelungată de recuperare.
  • Siguranță și calitate acreditate Internațional. Medpark este unica instituție medicală din Moldova acreditată de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru o programare la medici oftalmologii Medpark apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/7).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă