Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Nodulii glandei tiroide – când trebuie operați?

Chirurgie generală
30 apr., 2019
Nodulii tiroidieni sunt cea mai frecventă patologie a glandei tiroide. Se consideră că aproximativ 30-70% din populație prezintă noduli ai glandei tiroide determinați la ultrasonografie.

De știut că din totalul cazurilor cu noduli tiroidieni diagnosticați 94-95% sunt noduli benigni și doar 5-6% din aceștia sunt cancer. Nodulii benigni ai glandei tiroide nu malignizează (nu se transformă în cancer), fapt demonstrat științific.

Nodulii benigni ca regula nu necesită tratament și managementul lor se reduce la doar simplă supraveghere (de laborator și ultrasonografia glandei) 1 data pe an. În unele cazuri este necesară o explorare mai amănunțită a acestor noduli, spre exemplu în cazuri de tablou sonografic suspect, noduli activi hormonali sau dimensiuni mai mari de 1 cm în diametru.

Cea mai efectivă și indicată metodă pentru aprecierea tipului și riscurilor acestor noduli este puncția ecoghidată (FNA biopsy).

În baza rezultatelor obținute la FNA se decide tactica ulterioară de tratament.

Puncția FNA poate prezenta câteva tipuri de rezultat:
  • nodul coloidal – nu necesită intervenții în continuare, doar supraveghere;
  • tiroidită autoimună (tirdoidită Hashimoto) – nu necesită intervenții în continuare – supraveghere + tratament medicamentos la necesitate;
  • tumoare foliculară (neoplazie foliculară) – rezultat dubios din punct de vedere a prezenței unui cancer; la biopsie adenomul folicular și carcinomul folicular nu pot fi diferențiate, iar datele statistice vorbesc despre faptul că 15% din acestea pot fi formă de cancer – tratament chirurgical;
  • carcinom papilar, carcinom medular, carcinom cu celule plate, carcinomul anaplastic, limfom – aceste rezultate vorbesc despre prezența certă a tumorii maligne, iar puncția în 99%  din cazuri este veridică – tratament chirurgical;
  • material neinformativ – în aspiratul celular după puncție nu permite medicului citolog să determine cu precizie structura nodulului, se întâlnește în 4-5% din cazuri. Se întâmplă în cazuri de noduli solizi, hipervascularizați cu cantitate mare de eritrocite în materialul puncției sau în caz că sunt prezente careva celule suspecte în material, ce nu permit citologului să ia o decizie finală. Se recomandă repetarea puncției.
Indicațiile pentru tratament chirurgical:

În cazul nodulilor benigni:

  • când dimensiunile nodulilor sunt mari și compresează formațiunile anatomice adiacente cervicale (traheea, esofagul) și prezintă simptome respective: dispnee, senzație de sufocare, disfagie;
  • defect cosmetic, care deranjează pacientul;
  • nodul activ producător de hormoni.

Tumori maligne:

  • rezultatul citologic de tumoare (neoplazie) foliculară;
  • rezultatul citologic cu concluzia certă de cancer (carcinom papilar, folicular, medular, anaplastic, cu celule plate).
Metodele de operație

Teoretic în chirurgia glandei tiroide există câteva tipuri de intervenții:

  • rezecția unui lob de glandă;
  • rezecția ambilor lobi ai glandei;
  • hemitiroidectomie – înlăturarea unui lob în întregime;
  • rezecția subtotală de glandă tiroidă;
  • tiroidectomia;
  • tiroidectomia + limfodisecția.

La etapa contemporană rezecția de un lob, doi lobi sau tiroidectomia subtotală nu se mai practică din motivul că în caz de recidivă tumorală în țesutul restant al glandei, abordul chirurgical repetat va fi mult mai anevoios și cu riscul înalt de complicații postoperatorii. Din acest motiv la etapa actuală în majoritatea cazurilor se practică hemitiroidectomia sau tiroidectomia, care exclud necesitatea reintervențiilor în locul operației primare.

Luând în considerație că în prezent doar în cazuri rare se operează nodulii benigni, volumul radical este cel mai indicat datorită diagnosticului de tumoare.

Volumul intervenției se apreciază în dependență de diagnosticul stabilit:
  1. În cazul nodulilor benigni unici care au indicații absolute pentru operație se recomandă hemitiroidectomia cu înlăturarea lobului afectat, însa în caz de prezență a mai multor noduli în ambii lobi volumul recomandat este tiroidectomia, deoarece există riscul că unul din noduli să fie tumoral și este cert că țesutul tiroidei are predispoziție pentru transformare nodulară;
  2. În caz de rezultat incert de tumoare foliculară – este afectat doar un lob de glandă, se recomandă hemitiroidectomia, după care lobul cu tumoră înlăturată se trimit la examenul histologic. După primirea rezultatelor (aproximativ 5-7 zile) se decide tactica ulterioară: în caz de adenom benign folicular pacientul nu necesită careva tratament ulterior, însa în caz de rezultat de tumoră malignă poate fi nevoie de intervenție repetată pentru înlăturarea completă a glandei.
  3. În caz de diagnostic cert stabilit prin puncție de tumoare malignă – volumul operator este unul – tiroidectomia, de stabilit rămâne doar dacă este indicată sau nu limfodisecția.

În prezent rămâne controversată tactica operatorie și postoperatorie în cazul hemitiroidectomiei pentru noduli mai mici de 1 cm în diametru, care postoperator histologic determină una din formele diferențiate de cancer (folicular sau papilar). Unica inconveniență este dificultatea supravegherii acestor pacienți după efectuarea hemitiroidectomiei. Unica metodă disponibilă rămâne doar ultrasonografia glandei tiroide.

Acest material este doar informativ și nu recomandă pacienților autoevaluarea și autoaprecierea tacticii de tratament. În caz de prezență a nodulilor glandei tiroide pacienții au nevoie de consultația medicului endocrinolog sau chirurg specializat în patologia glandei tiroide pentru stabilirea diagnosticului și aprecierea tacticii de tratament.

Puteți să vă programați pentru o consultație la medicul endocrinolog sau chirurg la tel. +373 (22) 40 00 40 (disponibil 24/24).

Autor: Dr. Condrațchi Eugeniu, chirurg general

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă