Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Colecistita biliară

Chirurgie generală
06 aug., 2015

Colecistita biliară este o boală răspîndită ce apare din cauza formării în vezica biliară şi în canalul cistic a calculilor biliari (pietre de mici dimensiuni), ce constau din cristale de colesterol, săruri si pigmenți biliari.

Simptomele ei reprezintă, de cele mai multe ori, bolile de lungă durată sau cele ce provoacă durere localizată sub marginea coastelor, în partea dreaptă, imediat după masă. Uneori acestea constituie boli epigastrice, adică boli în regiunea stomacului. Pacienții deseori confundă această boală cu durerile de rinichi.

Un alt simptom ar putea fi voma sau arsurile, desigur, dacă vorbim despre o colecistită biliară cronică. Dacă este vorba despre o colecistită acută, atunci simptomele sînt: durerile insuportabile în partea dreaptă, şi în întreg intestinalul abdominal, vomă, grețuri, febră.

Există mulți factori ce provoacă dezvoltarea colecistitei.
În primul rînd, aceasta este alimentația haotică. Problema apare în felul următor: peretele veziculei biliare are un înveliş muscular, care în timpul digestiei se reduce din volum, în felul acesta eliminînd cantitatea necesară de bilă pentru digerarea produselor în intestinul duodenal, iar dacă acest flux nu este constant, are loc congestia bilei şi mai devreme sau mai tîrziu apar calculii pigmentari sau colecistită.

Factorul hormonal influențează în egală măsură, dar aceasta se referă în special la femeile la care, odată cu înaintarea în vîrstă, se schimbă fonul hormonal. Este foarte important de reținut că calculii biliari nu pot fi eliminați prin metoda ultrasunetului, iar singura metodă de eliminare este extirparea vezicii biliare în întregime.

Deseori pacienții întreabă dacă este posibil să efectuăm o simplă incizie, să fie eliminați calculii şi apoi să fie cusustă vezica biliară. Toate acestea nu au nici un rost, întrucît după o perioadă scurtă calculii vor apărea din nou.

Există două metode de extirpare a vezicii biliare.
Prima o reprezintă operația clasică. A doua este laparoscopia, adică metoda de intervenție chirurgicală care este efectuată prin incizii de mărimi mijlocii. Se foloseşte în acelaşi timp o cameră de filmat şi instrumente cu grad sporit de exactitate. Se fac 4 incizii mici, prin intermediul cărora se elimină vezica biliară, dar înainte de toate vasele sînt bandajate, iar asupra lor şi a conductei vezicii biliare se aplică clame de titan.

Intervenția chirurgicală laparoscopică are multe avantaje față de o operație obişnuită. În primul rînd, aceasta permite o recuperare rapidă: pacientul, care a fost operat de dimineață, deja seara se poate ridica, iar ziuа următoare poate să înceapă dieta.

Consecințele pe care le implică extirparea vezicii biliare: după extirparea vezicii biliare nu se întîmplă nimic dramatic. Pacienții pot trăi fără ea chiar şi o sută de ani. Pur şi simplu, în decurs de o lună de la intervenție pacientul trebuie să respecte o dietă, după care se poate întoarce la modul de viață sănătos.

E bine să știi

  • 4–6 mese pe zi, sunt necesare în cazul cînd aţi fost diagnosticat cu colecistită biliară.
  • Alimentaţia haotică reprezintă unul din factorii esenţiali ce favorizează apariţia bolii.

(publicat 2012)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă