Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Colecistita – afecțiune întâlnită frecvent în rândul femeilor

Chirurgie generală
11 nov., 2020

După apendicită, colecistita se poziționează pe locul doi în topul afecțiunilor des întâlnite în rândul pacienților. Patologia se caracterizează prin prezența unor calculi (pietre) la nivel de vezică biliară și/sau căi biliare. Preponderent afectează femeile, având o frecvență de 4-5 ori mai mare decât în cazul bărbaților.

Ca prezență, calculii pot fi localizați la orice etaj al sistemului biliar, totodata cea mai frecventă localizare este Colecistul (vezica biliară). Riscul apariției complicațiilor litiazei biliare este proporțional cu simptomatica și localizarea calculilor, respectiv dezvoltarea colecistitei acute poate apărea în aproape 20% din cazuri.

Cum și din ce motiv se formez calculile biliare?

Patogenetic formarea calculilor biliari se poate reduce la 2 mecanisme interdependente de bază:

  • Dereglarea metabolismului colesterinic. Bila fiind suprasaturată cu colesterol în comun cu condițiile de dereglare a metabolismului, iar acest component generează formarea cristalelor monohidrat de colesterol. Acestea și sunt nucleul de bază (carcasă) pe care începe sedimentarea și formarea calculilor prin depunerea sărurilor de calciu, pigmenți biliari etc.
  • Dereglarea motilității biliare. Procesul de sedimentare și formare a calculilor în mare parte este favorizat și stimulat de dereglarea motilității tractului biliar, prin favorizarea stazei veziculare, ceea ce conduce la ancorarea nucleilor calculilor în mucusul biliar.

Respectând aceste 2 condiții procesul de formare a calculilor biliari continua în decursul mai multor luni sau chiar ani, până la apariția primelor simptome ori apariția primelor complicații.

Factorii predispozanți pentru formarea calculilor biliari:
  • stază biliară
  • infecţia
  • vârsta înaintată
  • obezitatea, dieta hipercalorică, diabetul
  • sexul feminin, graviditatea, alăptarea
  • pierderea rapidă a masei corporale etc.
Simptomele clinice:

Majoritatea persoanelor cu litiază biliară (70-80%) sunt asimptomatici. Litiaza devine boală propriu-zisă în prezenţa durerilor şi a complicaţiilor. Calculii în calea biliară principală sunt prezenţi la 10-15% dintre persoanele cu calculi veziculari, mai ales la vârstă avansată.

Prezența și variatatea simptomelor diferă în funcția de tipul afecțiunii.

Litiaza asimptomatică, descoperită întâmplător prin ecografie abdominală sau mai rar intraoperator, este fie complet lipsită de simptome, fie asociată cu simptome dispeptice nespecifice (balonări, eructaţii, intoleranţă la grăsimi, flatulenţă). Persoanele cu calculi asimptomatici rămân frecvent fără simptome clinice: rata de dezvoltare a simptomelor este de 1,5-2% pe an, iar a complicaţiilor de 0,3-1,2% pe an.
Litiaza simptomatică se manifestă prin colică / durere biliară. Durerea biliară este simptomul definitoriu. Are sediul în epigastru sau hipocondrul drept, poate iradia în umărul drept sau spate (în regiunea omoplațului drept), survine la 3-4 ore după un prânz gras, durează cel puţin 15 minute şi poate fi însoţită de greţuri, vărsături, subfebrilităţi. Complicaţiile apar de obicei când litiaza este simptomatică, cu o rată de 0,7-2% pe an.
Litiaza complicată se manifestă prin dureri trenante sau continue, care durează mai mult de 6 ore, icter, febră cu frisoane, tahicardie, colecist palpabil, semne de iritaţie peritoneală sau de pancreatită.

Diagnosticul

Dacă bănuiți apariția colelitiazei, trebuie să consultați urgent un specialist. În primul rând se efectuează o examinare fizică. Măsurile de diagnostic includ un test de sânge general și biochimic, dar diagnosticul de bază este asigurat de examenul prin ultrasonografie. O examinare amănunțită poate necesita investigație RMN.
Pe baza rezultatelor diagnostice obținute, medicul prescrie un tratament: conservator sau chirurgical.

Tratamentul

Litiaza biliară simptomatică trebuie să fie întotdeauna tratată. Tratamentul este chirurgical. Doar în condiţii speciale, legate de terenul cu risc sau de refuzul intervenţiei, se recurge la tratament nechirurgical.

Colecistectomia laparoscopică – tratamentul de elecţie

Colecistectomia laparoscopică este la moment standardul de aur în tratamentul litiazei biliare. Constă în înlăturarea veziculei biliare cu calculi printr-o tehnică chirurgicală minim-invazivă asigurată cu acces în abdomen prin 4 incizii mici. Chirurgul introduce un tub telescopic conectat la o cameră video și manipulatoare speciale pentru efectuarea operației.
Intervenția continua în condiții de abdomen închis. Obligatoriu se efectuează sub protecția anesteziei generale cu respirație asistata mecanic. Durata unei asemeni intervenții poate varia de la 30 la 60 de minute, în condiții de operație programată în lipsa semnelor de acutizare sau complicații inflamatorii ale colecistului. Rata reușitei Colecistectomiei laparoscopice depășește 90%.

Laparoscopia are mai multe avantaje

  • timp de recuperare minimal;
  • durerea aproape lipsește după ce o persoană își recapătă cunoștința;
  • efect cosmetic bun, cicatricile corporale sunt foarte mici.

NB! Dacă pacientul are careva boli cardiovasculare sau sunt prezente deja complicații, atunci în loc de laparoscopie minim invazivă, chirurgul poate insista asupra colecistectomiei deschise, intervenție efectuată mai rar decât de obicei.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă