Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Ce trebuie să știi despre IRM/RMN sub anestezie generală la copii. Interviu cu medicul anestezist-pediatru, Livia Badan

Articole
31 mart., 2021

Fără a folosi radiațiile X, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM/RMN) se înscrie în categoria examenelor de diagnostic imagistic capabil să scaneze diverse părți ale corpului cu maximă precizie. Se recurge la această procedură pentru a vizualiza imagini bi și tri-dimensionale ale organelor cu scopul de a detecta afecțiuni.

Procedura este efectuată nu doar pacienților maturi, dar și copiilor de vârstă fragedă, iar așa cum investigația necesită mobilizarea micuților, în cazul lor se recurge la anestezie generală. În timpul examinării prin RMN, copilul trebuie să stea nemișcat, în caz contrar pot fi obținute imagini neclare.

Privită de unii părinți ca o sperietoare, ne-am propus să desființă teama față de anestezia generală în cazul copiilor împreună cu Livia Badan, medic anestezist-pediatru.

Examinarea IRM/RMN cu anestezie, similară cu o examinarea obișnuită?

Singura diferență o constituie timpul suplimentar pe care îl petrece pacientul în departamentul Radiologie. Acest timp este alocat anesteziei, așa cum investigațiile de tip RMN necesită imobilizarea pacientului, ceea ce în cazul copiilor este mai dificil de obținut. În cazul micuților pacienți, anxioși sau cu patologii concomitente, la indicația medicului specialist, în cea mai mare parte, a medicului neurolog, se recurge la anestezie generală.

Înainte de examinarea propriu-zisă, părinții vin la un consult cu medicul anestezist-reanimatolog pediatru. Alegerea tipului de anestezie se efectuează în funcție de patologia de bază și alte afecțiuni, dacă există. Toate aceste măsuri reduc la minim orice risc de complicații sau reacții adverse.

Prin ce este important consultul preanestezic?

În cadrul acestui consult preamestezic efectuat prealabil, se evaluează starea generala a pacientului, riscul anestezic, complicațiile posibile, necesitatea unor examinări suplimentare. Se discută cu părinții despre pregătirea preanestezică, tactica anesteziologică adaptată individual fiecărui pacient.

Consultul preanestezic reprezintă o componentă esențiala pentru buna desfășurare a procedurii sub sedare.

Există un program individual pentru fiecare pacient atunci când vorbim despre administrarea anesteziei?

Cu siguranță există. În urma unor investigații se iau decizii individuale în funcție de starea generală a pacientului. Aici facem referire la doze individuale și la tipul de anestezie la care se recurge.

Cum are loc procedura?

În prezent cererea pentru acordarea asistenței anesteziologice în afara blocului operator este tot mai mare. Din acest motiv tot mai mulți părinți sunt interesați de modalitatea în care decurge procedura.

În funcție de tipul anesteziei indicat, înainte de RMN, echipei medicale îi ia în mediu 15-20 de minute pentru a seda pacientul. Indiferent de siguranța actului medical, micuților le este frică uneori, iar pentru a scăpa de teamă, medicul anesteziolog-reanimatologi pediatru le explică pe înțelesul lor ce urmează să se întâmple folosind povești și personaje prietenoase copiilor.

Cât de sigur este IRM/RMN efectuat cu anestezie generală?

Siguranța acestui act este confirmată la cel mai înalt nivel. În cadrul Spitalului Internațional Medpark, locul de lucru al medicului anesteziolog în zona unde se efectuează RMN cu anestezie generală  este asigurat la nivelul cerințelor Protocolului clinic standardizat în anestezie.

Echipamentele de anestezie și standardul de monitoring se respectă ca și în cazul procedurilor efectuate în sala de operație. Iar, în ceea ce privește supravegherea postanestezică în salonul de trezire, aceasta include o totalitate de măsuri direcționate pentru a minimaliza efectele adverse și a corecta perturbările preexistente. Acesta este un standard de aur în siguranța pacientului.

Respectiv, de la începutul procedurii și până la sfârșitul acesteia, pacientul se află sub supravegherea medicului anesteziolog, chiar și în timpul scanării. Toți indicatorii vitali fiind monitorizați în timp real.

La moment, Medpark este singura instituție care deține utilajul compatibil cu câmpul magnetic al unui IRM/RMN pentru a fi folosit în timpul procedurii. Prin ce este unic acest utilaj?

Într-adevăr, Spitalul Internațional Medpark este singura instituție din țară capabilă să ofere un asemenea serviciu la cel mai înalt nivel. Mai exact, ne referim la utilajul destinat anesteziei care este compatibil cu RMN-ul, atât pentru administrarea anesteziei, cât și pentru monitorizarea pacientului.

Aparatele de anestezie compatibile cu RMN/IRM-ul presupun utilizarea acestora chiar în camera magnetului. Performanța acestui aparat face posibilă investigarea mai multor categorii de pacienți, nu doar copii, dar și nou-născuții sau bolnavii în stare critică.

Cum corect te pregătești pentru o asemenea investigație imagistică?

Recomandări de urmat înainte de anestezia generală:

  • Ultima masă trebuie să fie cu minim 6 ore înainte de investigația prin IRM/RMN
  • Lichidele cum ar fi apa sau ceaiul pot fi servite, de cele mai multe ori, cu până la 3 ore înainte de procedură (detaliile se discută cu medicul anestezist-reanimatolog pediatru)
Pot surveni complicații?

Prevalența complicațiilor este în strânsă corelație cu afecțiunile medicale, patologiile concomitente pe care le are pacientul. Iată de ce revin iar la importanța consultului preanestezic. Evitarea complicațiilor depinde de cât de informată este echipa medicală.

Care sunt cele mai frecvente temeri ale părinților în ceea ce privește anestezia generală în cazul investigațiilor imagistice?

Cele mai frecvente temeri ale părinților în ceea ce privește anestezia generală la copil sunt legate de complicațiile posibile, cum ar fi agitația psihomotorie, grețurile, voma, somnolența, crupul laringian, depresia cardiacă, respiratorie. Însă siguranța locului de lucru, gestionarea corectă a cazului clinic, diagnosticul și managementul complicațiilor posibile contribuie la desfășurarea cu succes a procedurii.

În cadrul Spitalului Internațional Medpark se efectuează Rezonanța Magnetică Nucleară inclusiv în baza poliței de asigurare medicală obligatorie. Pentru aceasta este necesară indicația din partea medicului de la locul de trai (formularul 027E).

Pentru detalii și programări, contactează-ne la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă