Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Ce pericol ascunde diagnosticul de anemie în sarcină

Articole
22 oct., 2020

Anemia presupune diminuarea nivelului de hemoglobină în sânge. În timpul sarcinii, în organismul femeii se mărește cantitatea de lichide, fapt care duce la mărirea volumului sângelui circulant. Din cauza acestui proces, sângele se diluează, iar cantitatea de hemoglobină din volumul inițial, scade. Această micșorare se consideră a fi o normă atunci când nu se depășește pragul de 110g/l. În caz contrar, procesul poate fi periculos atât pentru viața viitoarei mame, cât și pentru sănătatea fătului.

 În funcție de nivelul hemoglobinei, anemia poate fi:

  • Grad ușor sau I – când indicii cuprind nivelul hemoglobinei între 110-90 g/l
  • Grad mediu sau II – când indicii sunt între 89-70 g/l
  • Grad grav sau III – când indicii sunt între 69-40 g/l.

Insuficiența hemoglobinei favorizează apariția mai multor probleme de sănătate, una dintre care este hipoxia tisulară, se întâmplă atunci când celulele din organism nu primesc suficient Oxigen. Tot aici vorbim despre hipoxia fătului, care poate duce la dezvoltarea intrauterină și modificarea țesutului placentar.

Cele mai des întâlnite complicații cauzate de anemie sunt:

  • Iminența de avort spontan în primul trimestru sau avort tardiv în trimestrul II
  • Gestoze – senzație de grețuri, vomă, slăbiciuni generale
  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Întârziere de dezvoltare intrauterină a fătului
  • Nașteri premature
  • Anemia copilului în primul an de viață

Cauzele apariției anemiei în sarcină:

În timpul sarcinii fierul seric este un element important atât pentru sângele matern, cât și pentru cel al fătului.

Cea mai mare concentrație de consum al fierului seric revine perioadei 16-20 de săptămâni de sarcină. La finele sarcinii, rezerva de fier scade la orice gravidă, pentru a fi restabilit e necesar aproximativ 2-3 ani.

Alte cauze ce pot influența la nivelul scăzut de hemoglobină sunt:

  • Deficit de fier (Fe) în alimentație din cauza insuficienței consumului de carne
  • Deficitul vitaminelor grupului B și C – care sunt importante pentru asimilarea bună a fierului din alimentație
  • Gestoza precoce ce micșorează alimentația rațională
  • Nașteri cu interval scurt de timp între ele.

Dacă e să discutăm despre grupurile de risc în cazul anemiei în timpul sarcinii, vom atrage atenție la următoarele:

  • Sarcina și nașterile multiple
  • Prezența ciclului menstrual abundent, înainte de conceperea unui copil, durata căruia depășește 5 zile
  • Anemia prezentă în sarcinile precedente
  • Prezența gestozei
  • Prezența patologiilor tractului gastro-esofagian, hepatice, patologii cronice
  • Stilul de alimentație vegetarian, vegan

Simptomatica anemiei în sarcină, care indică prezența hipoxiei tisulare:

  • Slăbiciune generală, persistă oboseala
  • Dereglări de somn
  • Cefalee
  • Vertije, zgomot în urechi
  • Dispnee
  • Palpitații cardiace
  • Sincope

Simptomatica anemiei în sarcină, care indică insuficiența de Fe seric:

  • Tegumente uscate , posibil pe alocuri crăpături ale tegumentelor, mai mult pe mâini
  • Crăpături, inflamații în unghiul cavității bucale
  • Unghii fragile, exfolierea lor
  • Păr uscat și deteriorat, căderea acestuia

Tratament

Cel mai important pas în profilaxie și tratament este alimentația corectă ceea ce presupune folosirea alimentelor bogate în fier. Din produsele alimentare consumate zilnic  fierul (Fe) se asimilează în proporție de 50 %. De menționat că acest element se asimilează mai rău din fructe și legume (3-5%), în comparație cu produsele de origine animală (40-50%).

Alt pas în tratamentul anemiei în sarcină sunt și preparatele per os de Fe prescrise de către medicul de familie sau ginecolog. În cazuri grave se recurg la preparate injectabile de Fe sau transfuzii de sânge în condiții de staționar.

Pentru a programa o consultație sau investigație la Medpark, contactează-ne la (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă