Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

5 aspecte legate de bolile de inimă

Cardiologie
06 aug., 2015

Inima omului este prevăzută să funcţioneze mai mult de 120 de ani. Dar modul nesănătos de viaţă o forţează să pompeze sânge în regim de epuizare.

5 aspecte legate de bolile de inimă şi dificultăţile de tratament

1. În ce cazuri este indicată operaţia la inimă?
Bolile cardiace sunt atât congenitale, cât şi dobândite. În cazul celor înnăscute, medicii cardiologi restabilesc structura anatomică normală a inimii şi a vaselor sangvine. Defectele dobândite implică, de regulă, intervenţii pe vasele mari (aorta şi ramificaţiile sale), pe arterele coronariene sau supapele inimii. De asemenea, efectuăm operaţii de remodelare cardiacă (după atacuri de cord), iar în caz de tulburări de ritm facem implanturi de stimulatoare cardiace sau de fibrilatoare cardioverter.

2 . Despre ischemie, una dintre cele mai frecvente cauze de deces.
Ischemia este determinată de dezechilibrul dintre necesitatea şi aportul de oxigen la inimă. De regulă, este determinată de arteroscleroza arterială, depunerea de colesterol şi calciu pe vase, ceea ce obstrucţionează fluxul sangvin. Ischemia se tratează prin mai multe metode. Conservator – implică medicamente dar rezultatele sunt temporare. Invaziv, prin aplicarea unui stent – un schelet metalic adaptat la dimensiunile vasului care îl menţine deschis pentru ca sângele să circule – tratament eficient în special dacă boala nu a progresat prea mult. Ultima metodă este intervenţia chirurgicală, numită şi bypass vascular, prin care se creează o rută alternativă, folosind fragmente de vene şi artere ale pacientului recoltate din alte părţi ale corpului. În cazul pacienţilor care au suferit mai multe atacuri de cord, se impune remodelarea inimii.

3 . Ce patologii ale inimii sunt mai dificile pentru un cardiochirurg?
Malformaţiile congenitale, deoarece acelaşi viciu poate avea structură diferită şi implică necesitatea de echipamente speciale, în plus contează vârsta pacientului. Dar şi în cazul celor dobândite, majoritatea pacienţilor adulţi prezintă patologii concomitente: hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli tiroidiene, pancreatită, insuficienţă renală. O altă dificultate este faptul că pacienţii vin la noi prea târziu, când situaţia este deja critică şi operaţia nu-şi are rostul.

4 . Ce metode de diagnosticare folosiţi?
De obicei pacienţii vin la noi cu bilet de trimitere de la cardiolog sau medicul de familie. Metodele clasice de depistare a bolilor de inimă sunt ecocardiografia şi angiografia coronariană. De asemenea, se aplică tomografia si rezonanţa magnetică. Dar aceasta nu este suficient. În astfel de cazuri, ca de altfel în medicină în general, munca în echipă contează foarte mult. În cardiologie, de exemplu, stabilim diagnosticul ţinând cont şi de expertiza endocrinologului, hepatologistului, urologului, hematologului. În situaţii contradictorii convocăm şi un consiliu al medicilor.

5 . Ce trebuie să facem ca să nu ajungem pe masa de operaţie?
Stilul viaţă. Sport regulat. Alimentația corectă. Fără fumat și abuz de alcool .

Dr. Andrei URECHE, cardiochirurg
(publicat 2013)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă