Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Pacienții cu insuficiență renală acută pot beneficia de tratamente moderne acasă, în Moldova

Anestezie şi terapie intensivă
28 nov., 2016
O decizie corectă, luată la timp, i-a salvat practic viața. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 66 de ani din capitală. Pacientul a fost transportat în stare gravă la spital, după ce rinichii, ai căror rol este de a curăța sângele și menține echilibrele chimice ale acestuia, nu mai funcționau la capacitate maximă. Datorită iscusinței și profesionalismului medicilor de la Medpark, funcția renală a fost restabilită și îmbunătățită, pacientul fiind externat la scurt timp, iar acum se bucură de viață alături de familia sa.

Evgheni Svetlicinîi este militar de profesie și timp de mai mulți ani a participat în diverse misiuni în zone de conflict. Specificul meseriei i-a provocat nu doar satisfacții, ci și probleme de sănătate. De mai bine de 20 de ani, suferă de diabet zaharat de tip II. Între timp, boala a evoluat spre nefropatie diabetică, cea mai gravă complicație a diabetului. În urma unei toxiinfecții alimentare, starea de sănătate a pacientului s-a agravat și a ajuns la un spital din Chișinău cu insuficiență renală acută, cauzată de nefropatie diabetică.

Dacă în cazul pacienților cu insuficiență renală cronică se aplică tratamentul prin hemodializă, în patologiile acute, cum este și cazul lui Evghenii, sunt necesare metode de substituție renală mult mai avansate și consumabile costisitoare.

Astfel, în urma consiliului medical, reunit de către doctorul Ruslan Baltaga, s-a stabilit necesitatea transferului pacientului la Medpark, singura instituție din domeniul privat, care dispune de un aparat performant de curățare artificială a sângelui, cu ajutorul căruia bolnavul a fost salvat.

Astfel, în urma consiliului medical, reunit de către doctorul Ruslan Baltaga, s-a stabilit necesitatea transferului pacientului la Medpark, singura instituție din domeniul privat, care dispune de un aparat performant de curățare artificială a sângelui, cu ajutorul căruia bolnavul a fost salvat.

Ruslan Baltaga, șef departament anestezie și terapie intensivă: “Metoda de hemofiltrare veno-venoasă continuă este aplicabilă în insuficiența renală acută și în cazul disfuncției multiple de organe (post chirurgie cardiaca, sepsis, traumă, intoxicații, pancreatită acută severă). Avantajele metodei constau în faptul că poate fi aplicată direct la patul pacientului în Terapia Intensivă, poate fi aplicată la pacientul critic instabil (intubat, suport hemodinamic etc), fără necesitatea de a transporta pacientul. Procedura este una indispensabilă în terapia intensivă modernă deopotrivă cu metodele pentru suport respirator artificial, suport hemodinamic etc.”

Datorită intervenției rapide a medicilor din Secția de Terapie Intensivă și aparatului de curățat sângele, a fost restabilită funcția rinichilor, iar în 24 de ore, Evgheni se simțea deja mai bine și a fost transferat într-o secție obișnuită a instituției medicale.

Pacientul a scăpat cu viață, grație faptului că a fost diagnosticat la timp. Dacă nu ar fi fost transferat în timp util, fie era să ajungă dependent de aparatul de dializă, fie să se instaleze insuficiența multiorganică sau chiar să decedeze.

La rândul său, pacientul a mărturisit că le este foarte recunoscător medicilor pentru că i-au salvat viața. Potrivit lui, fiecare dintre noi are misiunea sa pe acest pământ și ocupația sa. „Fiind militar de profesie, pot asemui acest spital cu un conveier, care funcționează neîntrerupt și fără defecțiuni. Fiecare doctor, asistentă medicală și ceilalți angajați își fac treaba foarte bine și se completează reciproc. Mă întrebam: Ce îi face să lucreze atât de bine și să fie eficienți? Și m-am convins că, pur și simplu, seamănă unul cu celălalt și că îi reunește dorința de a face bine pacientului”.

Sursa: www.e-medicina.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă