Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://www.medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Diagnosticul și tratamentul cancerului rectal la Medpark

Celulele normale ale rectului pot avea uneori o creștere anormală ducând la apariția de polipi, formațiuni benigne, care se pot transforma pe parcursul mai multor ani în cancer.

Cancerul rectal apare atunci când celulele canceroase se dezvoltă în țesutul rectului. Rectul este ultima parte a intestinului gros și duce la anus.

Cel mai frecvent tip de cancer de rect este adenocarcinomul (98%), care este un cancer ce provine din mucoasa rectului. Celulele canceroase se pot răspândi, de asemenea, de la rect la ganglionii limfatici.

Semne de alarmă care necesită adresarea primară la medic
 • Tulburări de tranzit, cum ar fi diaree, constipație sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile;
 • Sânge în scaun și sângerare rectală, care uneori nu sunt vizibile în scaun sau pot închide culoarea scaunului. Pierderea de sânge poate conduce la scăderea celulelor sanguine roșii, stare numită anemie, care tot poate fi un prim semn al cancerului rectal;
 • Senzație de balonare;
 • Durere la nivelul rectului;
 • Senzație de oboseală ca urmare a anemiei;
 • Scadere semnificativă în greutate, neintenționată.

Simptomele se pot intensifica și devin mai severe pe măsură ce cancerul se răspândește în întregul rect sau eventual în colon.

Diagnosticul cancerului rectal

Medicul proctolog sau gastroenterolog reieșind din istoricul bolii și cel familial (este important să informați medicul dacă ați avut rude diagnosticate cu aceeași afecțiune sau polipi rectali), va indica următoarele investigații:

 • Analize de sânge: hemoleucograma completă, testele funcționale hepatice cu transaminaze și marcherii tumorali;
 • Examen digital rectal: pentru a verifica careva patologii anale sau rectale atipice;
 • Colonoscopie: este standardul de aur în depistarea cancerului rectal care presupune examinarea întregului colon și a rectului cu un colonoscop. Dacă în timpul investigației este depistată o leziune suspectă, atunci prin biopsie se va preleva o porțiune mică din zona afectată;
 • Rezonanța magnetică (RMN) a bazinului mic cu contrast pentru a determina extinderea patologiei rectului în organele și țesuturile invecinate sau/și în ganglionii limfatici învecinați;
 • Tomografie computerizată (CT) a toracelui și abdomenului cu contrast pentru a verifica răspandirea cancerului la nivelul plamânilor sau/și ficatului;
 • PET-CT: metodă revoluționară de diagnostic, care poate detecta dacă cancerul este izolat într-o anumită zonă sau dacă s-a extins și spre alte organe. Zonele care absorb intens glucoza radiomarcată sunt identificate pe imaginile scanate PET, spre deosebire de imaginile scanate CT (tomografie computerizată standard) sau RMN (tomografia de rezonanță magnetică) care pun în evidență doar structura anatomică și nu pot identifica tumorile vii, active.
Stadiul unui cancerul rectal se stabilește în funcție de:
 • Răspândirea cancerului în peretele intestinului;
 • Invadarea țesuturilor și organelor din apropiere;
 • Extinderea la ganglionii limfatici din apropiere și la organele îndepărtate.

Cancerul rectal are un prognostic mai bun în comparație cu alte tipuri de cancer dacă este diagnosticat precoce!

 

Tratamentul cancerului rectal

Tratamentul depinde de tipul cancerului și gradul de răspândire în organism şi deseori este combinat din mai multe metode: chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

Decizia despre metoda de tratament este analizată în cadrul unor consilii medicale multidisciplinare, formate din chirurgi rectali, oncologi, anatomopatologi și radioterapeuţi, care au scopul de a determina cel mai optim plan de tratament pentru obținerea celui mai bun rezultat pentru pacient.

Toate metodele de tratament vor fi discutate detaliat între chirurg, oncologul medical, pacient sau/și persoanele apropiate acestuia (cu permisiunea pacientului). Orice decizie medicală este luată numai după informarea pacientului şi/sau rudelor acestuia și de comun acord.

Tratamentul chirurgical

Cea mai mare șansă de tratare a cancerului de rect este obținută prin operaţie, care are scopul de a înlătura prin rezecţie porțiunea bolnavă de rect împreună cu vasele sanguine care alimentează această porţiune de intestin și ganglionii limfatici învecinaţi.

Tratamentul chirurgical radical în stadii incipiente, combinat cu chimioterapia, când aceasta este necesară, oferă cea mai bună șansă de vindecare în cancerul de rect. Astfel, în stadiile incipiente, șansa de vindecare depășește 90%, iar în stadiile mai avansate este sub 50%.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale:

 • Rezecția anterioară de rect – se înlătură o porțiune din rectul superior și din colonul stâng iar continuitatea se reface prin unirea colonului la rect;
 • Rezecția abdominoperineală a rectului (amputația de rect) – se înlătură porțiunea inferioară a rectului împreună cu mușchiul care controlează retenția materiilor fecale (sfincterul anal). Continuitatea intestinului nu se restabileşte, pentru că întregul rect împreună cu regiunea anală este înlăturat, iar pentru degajarea intestinului se face o deschidere artificială a colonului la nivelul peretelui abdominal, numită colostoma.
Tratamentul chirurgical minim invaziv

Există mai multe tipuri de intervenții minim invazive ce pot fi oferite pacienților. Decizia intervenției chirurgicale trebuie luată individual de chirurg pentru fiecare pacient în parte.

Chirurgia transanală TAMIS (Transanal minimally invasive surgery)- reprezintă o tehnică chirurgicală minim invazivă pentru îndepărtarea polipilor benigni și a unor tumori în stadii incipiente localizate la nivelul rectului. Se realizează cu un dispozitiv special, care nu necesită incizii la nivelul abdomenului. Această intervenție oferă o revenire rapidă la funcția intestinală normală.

Se realizează sub anestezie generală, pacientul e poziţionat pe masa de operaţie în poziție dorsală sau ventrală (depinde de localizarea leziunii). Intervenţia chirurgicală se începe cu realizarea unei dilataţii anale, apoi se introduce un dispozitiv (portul GELPOINT) prevăzut pentru a putea introduce dioxidul de carbon și instrumentarul necesar. După identificarea leziunii, se delimitează marginile de rezecţie prin trasarea unei linii punctate cu electrocauterul la o distanţă de a avea o margine liberă de neoplazie și se realizează o rezecţie de ”grosime completă” care  îndepărtează toate straturile peretelui rectal. Defectul parietal obţinut în urma rezecţiei poate fi sau nu suturat.

TAMIS reprezintă o tehnică eficientă cu rezultate oncologice favorabile  în tratamentul tumorilor rectale maligne aflate în stadiul T0 şi T1 de evoluţie. Este asociată cu o recuperare postoperatorie rapidă şi o durată de spitalizare redusă. Acest abord minim invaziv al cancerului de rect este sigur cu o rată scăzută a morbidităţii şi mortalităţii postoperatorii.

Rezecția colonului prin laparoscopie

Prin abordul laparoscopic se întelege efectuarea intervenției chirurgicale utilizând anumite instrumente prin intermediul unor porturi denumite trocare.

Se folosesc patru sau cinci trocare (trocare de 5 mm, trocare de 10 mm şi de 12 mm) care se montează după ce se face insuflarea abdomenului cu CO2. Prin aceste incizii se efectuează întreaga intervenție chirurgicală, față de o incizie mediană de aproximativ 20-25 cm ce este folosită în chirurgia clasică, deschisă.

Chirurgia laparoscopică determină o recuperare postoperatorie mai rapidă caracterizată prin reluarea mai rapidă a tranzitului intestinal şi a alimentaţiei per os, precum şi printr-o durată de spitalizare mai scurtă în comparaţie cu chirurgia clasică.

Este sigur pentru tratamentul cancerului de rect cu o morbiditate şi mortalitate postoperatorie care se încadrează în intervalul citat în literatură.

Pe lângă intervenția chirurgicală, alte metode de tratament includ:

Radioterapia

Este indicată în cancerul rectului și poate fi efectuată atât după cât și până la operație. Radioterapia crează condiții mai bune pentru posibila operație și previne reapariția cancerului local (recidivă).

Chimioterapia

Este indicată după obținerea rezultatului histologic postoperator al segmentului de intestin înlăturat și este recomandată în funcție de stadiul bolii și starea generală a pacientului cu scopul de consolidare a tratamentul chirurgical.

Terapia biologică țintită

Creată special pentru a bloca efectul mutațiilor genetice care generează schimbari la nivel celular și care declanșează cancerul. Spre deosebire de medicamentele oncologice obișnuite au mai putine efecte adverse severe.

Screeningul – cea mai puternică armă de prevenție a cancerului rectal!

Este procesul de depistare a persoanelor care pot dezvolta boala și a persoanelor care au leziuni pre-canceroase, dar care nu au simptome ale bolii. Din momentul în care primele celule anormale încep să crească în polipi, este nevoie să treacă o perioadă de 10 ani până la apariția cancerului rectal.

Ghidurile Internaționale recomandă pentru populația cu risc mediu, testul anual la sângele ocult (ascuns) în masele fecale și colonoscopia (examinarea optică a colonului), drept metode principale de screening și prevenție a cancerului rectal, începând cu vârsta de 50 ani, în caz de prezență a anumitor factori de risc, screening-ul se poate face și mai devreme.

Aproape toate cancerele rectale se dezvoltă din polipi rectali, care sunt formațiuni benigne pe peretele rectal. Detectarea și eliminarea acestor polipi prin colonoscopie reduce riscul apariției cancerului rectal.

DE CE SĂ ALEGI SERVICIILE ONCOLOGICE MEDPARK:

 • Echipă multidisplinară care colaborează pentru identificarea celui mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient (Tumor Board), alcătuită din: oncolog medical, morfopatolog, radiolog-imagist, specialist chirurg, radioterapeut, psihoterapeut și asistente medicale specializate;
 • Oferirea suportului complet pacienților, începând cu screening, diagnostic, până la tratamentul celor mai complexe cazuri și monitorizare post-tratament;
 • Echipamente performante de diagnostic și infrastructură chirurgicală modernă;
 • Metode de tratament conform ghidurilor și protocoalelor internaționale;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial, specializate în oncologie pentru o a doua opinie medicală și pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară.
 • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).